Problēmas ar gremošanas traktu grūtniecības laikā

Problēmas ar gremošanas traktu grūtniecības laikā

30. Apr 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ļoti bieži topošās māmiņas prieku aizēnot var dažādas ar gremošanas sistēmu saistītās problēmas. Galvenās no tām ir aizcietējumi, vēdera uzpūšanās, kā arī dedzināšanas sajūta kuņģī. Uzzināsim, kāpēc tas tā notiek, un ko iesākt.

Dedzināšana

Pamatā dedzināšanas sajūta kuņģi topošajām māmiņām rodas toksikozes, biežas sliktas dūšas vai vemšanas rezultātā, kad kuņģa sula kairina barības vadu.

Ja pirmajā grūtniecības pusē nav toksikozes, dedzināšanas sajūta var sākt likt manīt par sevi grūtniecības 21.-22.nedēļā, tā var būt gan periodiska, gan patstāvīga. To var izraisīt topošās māmiņas organisma jutīgums pret dažādām barības vielām kā arī dzemdes spiešana uz kuņģi.

NO 30.nedēļas nereti par dedzināšanu sūdzas apmērm 1/3 daļa no visām grūtniecēm, un ap 38.nedēļu ar šīm sajūtām sastopas jau 98-99% grūtnieču.

Ieteikumi:

  • ēd bieži, bet nelielās devās;
  • lieto tādus produktus kā biezpiens, piens, krējums, vārīta gaļa, vārīti dārzeņi, augļi, negāzēts minerālūdens;
  • ēd mazāk treknus un asus ēdienus;
  • atsakies no kafijas, tējas, šokolādes, skābiem augļiem un dārzeņiem;
  • ēd lazdu riekstus, mandeles, burkānus;
  • neēd pirms miega;
  • guli tā, lai galva būtu 15-20 см augstāka par ķermeni;
  • medikamentus var lietot tikai saskaņā ar ārstu ieteikumiem.

Aizcietējumi, vēdera uzpūšanās

Aizcietējumi var rasties bieži turklāt - visas grūtniecības garumā jebkurā laikā. Tās ir nepatīkamas sajūtas, tāpat kā vēdera uzpūšanās, dedzināšanas sajūta kuņģī, smaguma un sāpju sajūta.

Agrīnā grūtniecības periodā aizcietējumu rašanos ietekmē hormons progesterons, tā darbība ir vērsta uz normālu grūtniecības attīstības gaidu, dzemdes muskuļu atslābināšanos. Dzemde un resnā zarna ir saistīta ar vieniem un tiem pašiem nerviem, taisnās zarnas un resnās zarnas peristaltika nelabvēlīgi ietekmē mierīgu, atslābinātu dzemdes stāvokli, tāpēc progesterons, atslābinot dzemdi, atslābina arī resno zarnu. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc rodas aizcietējumi grūtniecības laikā.

Otrs iemesls, sevišķi trešajā grūtniecības trimestrī - dzemde kļūst liela un aizņem lielu daļu sievietes organismā, tā spiež uz taisno zarnu un pasliktinās vēdera izejas masu kustība.

Tāpat aizcietējumu iemesls var būt arī hormonālās svārstības organismā, kas izraisa paātrinātu vielmaiņu un palielinātu apetīti. Tāpēc jāpievērš uzmanība savam uzturam, jo, piemēram, liela olbaltumvielu skaita uzņemšana izraisa gāzu uzkrāšanos. Tāpēc būtu jāierobežo to uzņemšana (gaļa, pupiņas, zirņi, siers, biezpiens).

Ieteikumi:

  • Pareiza uztura režīma organizācija. Lieto vairāk augļus un dārzeņus, graudu maizi, jo tajos ir daudz šķiedrvielu. Ierobežo olbaltumvielu uzņemšanu, atsakies no asiem, sāļiem, konservētiem produktiem.
  •  Dzer daudz nevis vienā reizē -bet bieži un nelielās devās, sevišķi - svaigi spiestās sulas.
  •  Neizdzer vairāk par 1,5 litriem dienā, citādāk tavām nierēm būs pārslodze.
  •  Nedzer gāzētos, saldinātos dzērienus.
  • Noteikti dzer kefīru, lieto skābpiena produktus, vēlams tādus, kas gatavoti mājās, jo tas ir labākais līdzeklis dibakteriozes profilaksē, kā arī, palīdz cīnīties pret aizcietējumiem un vēdera uzpūšanos grūtniecības laikā.

Vieglu, mierīgu grūtniecības laiku vēlot,

Māmiņu Klubs

Māmiņu Kluba izvēle:

20140402165152-65441.jpg

Zarnu traktam labvēlīgo baktēriju avots

10 paciņas pa 1,5 g

To lietojot, Jūs varat būt drošs, ka saņemsiet organismam draudzīgos probiotiķus, kas atjauno zarnu mikrofloras līdzsvaru un mazina ar stresu saistītu diskomfortu, tādu kā vēdera sāpes, slikta dūša.

probio‘stick ir inovatīva probiotiku formula, kur izmantoti plaši dokumentētie pienskābo baktēriju celmi Lactobacillus helveticus R52 un Bifidobacterium longum R175 un patentētā mikrokapsulēšanas tehnoloģija Probiocap®. Šī progresīvā tehnoloģija aizsargā baktērijas no kuņģa skābes iedarbības, tā nodrošinot to nokļūšanu zarnu traktā, kur tās ir nepieciešamas. Viegli mutē šķīstošais, patīkamas garšas pulveris ir iepakots vienas devas paciņā, tādēļ  Probio’Stick® var lietot bez ūdens uzdzeršanas jebkurā vietā un laikā. Ērti lietojams ceļojot, jo nav jāuzglabā ledusskapī.

Viegli lietojamās paciņas probio‘stick ir efektīvs un dabisks risinājums aktīviem cilvēkiem, kuri cieš no stresa.

Īpašības:

-      Uzlabo un līdzsvaro zarnu trakta mikrofloru;

-      Mazina stresa radītu kuņģa-zarnu trakta diskomfortu (vēdera sāpes, slikta dūša);

-      Mikrokapsulēts, no kuņģa sulas pasargāts / klīniski pārbaudīts

-      Ērts lietošanai – vienu reizi dienā / jebkurā laikā / nav jāuzdzer ūdens / nav jāuzglabā ledusskapī / pulverveida

-      Garšīgs (patīkama, dabiska plūmju garša)

-      Ērts ceļojot

-      Tikai 6 kalorijas vienā paciņā / dienā

30. Apr 2014, 11:43

Paldies par rakstu!