PREbiotikas PRObiotikas skan gandrīz vienādi, bet vai atšķiras ?

PREbiotikas PRObiotikas skan gandrīz vienādi, bet vai atšķiras ?

07. Dec 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cilvēka zarnu trakta uzdevums nav tikai barības vielu sagremošana, nozīmīga funkcija ir aizsardzība pret potenciāliem patogēniem. Zarnu trakts ir nozīmīgs imunitātes uzturēšana, tas ir lielākais imūnais orgāns. Cilvēka organismā ir aptuveni divi kilogrami baktēriju.Dzīvās baktērijas, kas dzīvo mūsu kuņģa-zarnu traktā, mēdzam saukt par probiotikām jeb labvēlīgajām baktērijām. Tās palīdz un noder cilvēka veselības uzturēšanai. Prebiotikas ir garšīgas ēdamvielas, kas kalpo par “barību” probiotiķiem, lai tie spētu vairoties cilvēka zarnu traktā.

Prebiotikas – ogļhidrāti, kas netiek sašķelti, darbojas kā barības vielas labvēlīgajām baktērijām, veicina to augšanu. Mūsu uzdevums ir rūpēties par pietiekamu šķiedrvielu klātbūtni savā ēdienkartē, jo tieši tās nodrošina iespēju probiotiskajām baktērijām izdzīvot, vairoties un apgādāt mūsu – organismu ar visiem iepriekš minētajiem labumiem. Lietojot uzturā šķiedrvielas, tās darbojas kā barības vielas baktērijām, palielinot labo baktēriju skaitu zarnu traktā. Tādējādi uzlabojas zarnu trakta sistēmas veselība un imunitāte.

Zinot to, cik ārkārtīgi svarīga ir prebiotiku funkcija – visi Humana mākslīgie piena maisījumi tiek bagātināti ar Prebiotikām, nodrošinot mazuļiem šīs svarīgās vielas, jau no dzimšanas brīža.

  Bērnu pārtikas “Humana” uztura speciāliste Tatjana Tepo.

20150805170131-47096.jpg