Piedāvājam bērnam padzerties: kad, ko, kāpēc

17. Apr 2015, 10:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs zinām, ka mums, pieaugušajiem, dienā jāizdzer vismaz pusotrs vai pat divi litri ūdens, mēs zinām, ka ūdens cilvēka organismam ir ļoti nepieciešams, tāpēc rodas jautājums – kā ir ar mazulīšiem: vai patiesi viņiem pietiek tikai ar māmiņas pienu vai piena maisījumu un kad īsti bēbītim piedāvāt padzerties.

Konsultē zīdīšanas konsultante Sandra Lase. 

Šobrīd Pasaules Veselības Organizācija iesaka, ja bērniņš tiek zīdīts ar krūti, līdz 6 mēnešiem vajadzīgs tikai piens, savukārt, ja mazulītis tike barots ar piena maisījumu, tad ūdens šad tad var tikt piedāvāts. Taujāta,kā tad ar mūsu vecvecāku zināšanu bagāžu,kas iesaka bērniņu dzirdināt, speciāliste mierina: "Kādreiz liela daļa bērniņu tika baroti ar zemas kvalitātes piena maisījumiem vai tumēm, dodot maltīti ik pēc pāris stundām, tāpēc tika izmantots ūdens vai tēja pret gāzītēm. 

Tuvojas vasara un mēs saprotam, ka vasarā noteikti būs arī ļoti karstas dienas, taču izrādās arī ļoti siltā laikā, ja mazulis ir vecumā līdz 6 mēnešiem un ēd māmiņas pienu, visticamāk ūdeni varam viņam nepiedāvāt.

"Pētījumi liecina par to, ka arī Āfrikā un vasarā nav vajadzīgs ūdens, jo mātes pienā ūdens ir 87% ūdens, tas ir īpašas sturktūras ūdens, kas tiek uzņemts un pārstrādāts," atklāj Sandra Lase. "Pēc 6 mēnešiem, kad bērniņam sāk piedāvāt piebarojumu, var piedāvāt ūdeni. Un arī nevis tāpēc, ka trūkst ūdens, bet tāpēc, ka bērns grib mācīties dzert."

Kā izvēlēties pudelīti

Pudelītes mūsdienās ir ļoti dažādas – gan pēc formas, gan izmēra, gan to, kādas funkcijas tās spēj veikt, tāpat arī knupīši – tādi kuri atgādina māmiņas krūts formu, ar caurumiņiem, lai gaiss spētu cirkulēt un mazulītis to lieki nesarītos, tādējādi pasargājot mazo puncīti no kolikām.

Tāpat pudelīte var būt noderīga tad, ja vēlamies veidot piena banku – uzkrāt pieniņu reizēm, kad zinām, ka nebūsim mājās. Tādām reizēm noderīgs noteikti būs arī piena pumpītis.

"Ir bērni, kuri ņem visu pretī – krūti, pudeli, knupīti, no krūts neatsakās, var būt ēdināti līdz gada vecumam, bet tāpat ir liela daļa bērnu, kuri izvēlas- jo vieglāk knupi noturēt mutē pudeles, neslīd ārā. Bērniem ir ģenētiska programma – izvēlēties vienu zīšanas objektu un iemācīties zīšanas satvērienu." 

Tad, kad bērniņš sasniedzis pus gada vecumu, atceramies, ka mēs viņam lielākoties piedāvājam padzerties ūdeni nevis sulas, jo sulas drīzāk ir ēdiens nevis dzēriens, arī ar zāļu tējām nesteidzamies, jo tie tomēr ir ārstniecības augi, kuri paredzēti kādam noteiktam nolūkam. Tāpat atceramies, ka bērniem nav vajadzīgi saldināti dzērieni.

Patiesībā tas, ko mūsu bērns labprātāk izvēlēties kā savu iemīļotāko dzērienu, ar kuru remdēt slāpes, ir atkarīgs no mums, jo mēs bērniem veidojam ieradumus, tāpēc ļausim, lai šajās sacensībās uzvar ūdens.

Speciālisti atzīst, ka mēs bērniņu varam mācīt dzert arī no krūzītes un tas var notikt tad, kad mazulis sasniedzis pus gada vecumu. Mazuļiem patīk apgūt jaunas prasmes, tuklāt tādas, kuras viņi redz mūsu ikdienas darbībās. Ja tomēr šis vecums mums šķiet par agru, tad astoņu mēnešu vecumā bērns patiesi jau var būt gatavs šīs iemaņas likt lietā, tādā veidā iespējams būs kāds bērniņš, kurš pudelīti tā arī nekad nebūs lietojis. Tomēr visu nosaka tas, cik gatavi esam ieklausīties sava bērniņa vēlmēs un vajadzībās un ņemt vērā jaunākās tendences mazuļu aprūpē.

Māmiņu Klubs


Tommee Tippee pudelīte pret kolikām- palīdzība mazulim!

Tommee Tippee antikoliku pudelīte ir labs palīgs, ja kaut kādu iemeslu dēļ nebarojat bērnu ar krūti vai arī dodat bērnam atslauktu mammas pieniņu. Pudelītes knupja forma ir līdzīga māmiņas krūtij un ļauj bērnam to aptvert ar plati atvērtu muti, tāpat kā bērniņš zīstu mātes krūti. Īpašs antikoliku vārsts novērš knupja salipšanu, tādā veidā bērns var izdzert visu piena devu, neatraujoties no pudelītes. Tāpat vārsts novērš gaisa nokļūšanu bērna kuņģī, kas daudzkārt samazina sāpīgo koliku varbūtību.

Pavisam mazam bēbītim noderēs mazā Tommee Tippee pudelīte 150 ml tilpumā. Šī pudelīte ir izstrādāta ar ekspertu atbalstu, krūts barošanas sfērā. Revolucionārā tehnoloģija Easivent, ko izmanto Closer to Nature, izgatavojot knupjus, ļauj maksimāli pietuvināt barošanu no pudelītes krūts barošanai.