Patstāvīga ēšana: Ļauj mazulim kļūt pieaugušam!

Patstāvīga ēšana: Ļauj mazulim kļūt pieaugušam!

16. Jan 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apmēram ap gada vecumu bērniņš izrāda vēlmi ēst patstāvīgi. Tieši šajā laikā būtu jāapmierina šī viņa vēlme un jāļauj viņam baudīt rīcības brīvību. Kā pareizi uzsākt pārtikas uzņemšanas patstāvīgo procesu, stāsta psiholoģe Diāna Zande.

Pats apmācības process sākas gan krietni ātrāk.

6 mēnešu vecumā mazulis iepazīst pasauli caur mutīti, tāpēc tas ir lielisks laiks, lai sāktu piedāvāt viņam ēdienu, ko var ļaut mazulim pašam noturēt rociņā.

Ap 7 mēnešu vecumu bērniņam sāk nākt zobiņi, un tas nozīmē, ka ēdiens vairs nav tik ļoti jāsasmalcina blenderī, attiecīgi - mazulis mācās kost, un var piedāvāt mazliet lielākus ēdiena gabaliņus.

Neskatoties uz to, ka šajā laikā runa nav par patstāvīgu ēšanu, bērniņš tik un tā var piedalīties pats procesā. Piemērotas uzkodas var būt tās, kas viegli kūst mutē, piemēram, sausiņi, baranciņas bez piedevām, vārīti vai sautēti dārzenīši, banāni. Ja līdz šim vecumam mamma regulēja uzņemamā ēdiena daudzumu, tad tagad bērniņš pats var parādīt, ka ir jau paēdis, griežot galvu prom un uzsākot rotaļāšanos ar ēdienu.

Tā kā mazulis vēl nevar pats sevi pabarot ar karotīti, vecākiem viņam jāpalīdz, virzot karotīti uz viņa mutīti, stāstot un rādot, kādā veidā mazulis pats to visu var izdarīt.

Lai mazulis redzētu, ka tas viss viņam izdodas jau pašas apmācības procesā, var izmantot ēdienu, kas neizkrīt no karotītes, piemēram, biezputru vai saspaidītu banānu. Tāpat mamma nedrīkst aizmirst arī bērniņu paslavēt.

9 mēnešu vecumā bērniņš jau var nokost nelielu gabaliņu no lielāka gabala, piemēram, ja runājam par sausiņu vai cepumiņu. Tāpat nu jau labi attīstīts ir arī pincetes satvēriens, kurā mazulis priekšmetus ņem ar diviem pirkstiņiem: rādītājpirkstu un īkšķi. Šajā vecumā piemērotākais ēdiens: siera gabaliņi, nomizota gurķa gabaliņi, banāna gabaliņi, ābola gabaliņi, ogas.

10 mēnešu vecumā var jau ļaut bērniņam ēst pašam.

11 mēnešu vecumā bērnam patīk ēdienu saspaidīt ar pirkstiem, vērojot ēdiena tekstūru un izjūtot tā masu.

Gada vecumā bērniņš jau vairāk vai mazāk var pats sevi pabarot, un, ja viņš to dara, mammai nebūtu jāuztraucas par to, ka bērniņš staigās neēdis. NO mammas un tēta šis laiks prasa ļoti daudz pacietības un izdomas, jo vajadzīgs ēdiens, ko mazulis var ēst pats, nu kaut vai - dārzeņu gabaliņi.

Patstāvīgas ēdiena uzņemšanas ceļā, protams, nav iespējams izvairīties no nosmērēta apģērba, tāpēc Tommee Tippee Explora vienreizlietojamās lacītes būs lielisks palīgs māmiņām, jo:

- tās izgatavotas no kvalitatīva, mitrumizturīga materiāla

- lacītes apakšējā daļā ir kabatiņa, lai viss, kas nenonāk mutē, nokļūtu kabatiņā, nevis uz apģērba vai grīdas

- lacītes ir ceļošanai un pastaigām ērtā iepakojumā

Labu apetīti!

Seminārs Māmiņu Kluba Vecāku skolā: Bērna vadītā ēšana ar Klaudiju Hēlu

Seminārs ar Diānu Zandi: Kā veidot mazuļa ēdienkarti pēc 5 mēnešu vecuma

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā