Pasaules pretvēža dienā runās par bērnu saslimstību ar vēzi

Pasaules pretvēža dienā runās par bērnu saslimstību ar vēzi

31. Jan 2013, 14:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 Atzīmējot Pasaules pretvēža dienu, pirmdien, 4.februārī, notiks bērnu onkoloģijai veltīta konference "Bērnu onkoloģija Latvijā un pasaulē", aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Pasākuma galvenais mērķis būs informēt par ārstniecības metodēm bērnu onkoloģijā Latvijā un pasaulē, kā arī par statistiku un medicīnas pakalpojumiem šajā jomā, salīdzinot ar pasaulē piedāvātajām iespējām.

Savu atbalstu Pasaules pretvēža dienā paudīs arī Valsts prezidents Andris Bērziņš un prezidenta kundze Dace Seisuma. Latvijas pirmais pāris rīkos svinīgu tikšanos Melngalvju namā, ielūdzot Bērnu slimnīcas vadību, Bērnu slimnīcas Onkoloģijas nodaļas darbiniekus, kā arī bijušos un esošos pacientus.

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā notiks preses konference, kurā informēs par onkoloģisko situāciju Latvijā un tendencēm 2012.gadā, informēja slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa. Pasākumā varēs iepazīties arī ar savlaicīgas vēža atklāšanas programmas rezultātiem kopš šīs programmas sākšanas 2009.gadā, kā arī ar aktivitātēm, lai veicinātu sabiedrības rūpes par savu veselību. Tāpat būs iespējams uzzināt par pērn ieviestajām jaunākajām metodēm audzēju diagnostikā un ārstēšanā.

Vienlaikus onkoloģisko pacientu biedrība "Dzīvības koks" aicinās visus interesentus līdzdarboties tiešsaistes diskusijā "Dzīve pēc vēža - psihosociālā rehabilitācija!", kas būs vērojama interneta vietnēs "www.dzivibaskoks.lv" un "www.veselibaspolitika.lv". Kā stāsta biedrības pārstāve Iveta Smilga Krongorne, šī būs unikāla iespēja sekot līdzi speciālistu sarunai un uzdot interesējošos jautājumus par to, kas notiek ar cilvēku pēc onkoloģiskās saslimšanas aktīvā ārstēšanas perioda.

4.februāris jau tradicionāli ir Pasaules pretvēža diena. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību cīņai ar ļaundabīgo audzēju, veicināt savlaicīgu diagnostiku un ārstēšanu, kā arī uzsvērt veselīga dzīvesveida un profilakses nozīmi.

Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, vēzis katru gadu nogalina vairāk cilvēku nekā AIDS, malārija un tuberkuloze kopā. Pētījumi liecina, ka mirstību no vēža par vienu trešdaļu samazinātu profilakse un veselīgs dzīvesveids, vēl par vienu trešdaļu - savlaicīga diagnoze un atbilstoša ārstēšana.

Kristīne Miļūna 
LETA