Pasargāsim bērnus no tipiskajām svētku traumām!

25. Dec 2012, 07:30 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) aicina pieaugušos parūpēties par saviem bērniem un pasargāt viņus no traumām.

Kā aģentūrai apliecināja NMPD Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša, pēdējos gados Ziemassvētki ir ļoti noslogots laiks mediķiem - pērn triju dienu laikā, no 24.decembra līdz 26.decembrim bērnu slimnīcā ar dažādām traumām pēc palīdzības vērsās 523 bērni.

Pēc Bukšas teiktā, ik gadu ziemas brīvlaikā bērnu traumatisma saraksts ir nemainīgs, lai gan to visu bieži vien ir iespējams novērst - kritieni no ragaviņām, slēpēm, paslīdēšana, pirkstu iespiešana durvīs un atvilktnēs, apdegumi, applaucējumi, apdegumi, apgāžot sveci eglītē vai adventes vainagā, aiz neuzmanības iedzerts alkoholisks dzēriens.

Kā liecina dati, vienas no biežākajām traumām, ko mājās gūst bērni vecumā līdz trim gadiem, ir tieši apdegumi, applaucējoties ar karstu ēdienu, dzērienu vai ūdeni. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi šogad slimnīcās nogādājuši 384 bērnus līdz triju gadu vecumam, kuri mājās pieaugušo klātbūtnē applaucējoties guvuši nopietnus un ilgstoši ārstējamus apdegumus.

Mediķi lūdzam atgādina, ka pieaugušo cilvēku līdzās būšana nekādi bērnus neattur no bīstamām darbībām. Toties vecāku, vecvecāku uzmanība, operatīva reakcija, skaidrojumi par bīstamo situāciju un tās iespējamām sekām var glābt pat viņu dzīvību.

"Vēlos aicināt vecākus ieklausīties un citu sāpīgo pieredzi izmantot, lai bērniem bīstamās situācijas pamanītu savā ikdienas dzīvē," rosina Bērnu slimnīcas bērnu ķirurgs Jānis Upenieks. Viņš norāda, ka, ja mājās ir bērni, maltītes vajadzētu gatavot uz plīts tālākajiem riņķiem. "Neatstājiet karstus šķidrumus uz galda virsmām tuvu malai. Nedzeriet karstus dzērienus, ja turat rokās zīdaini vai mazuli. Neatstājiet bērnu vienu pie elektroierīcēm, piemēram, tējkannas, gludekļa. Neatļaujiet liet uzliesmojošus šķidrumus uz jau karstām vai degošām oglēm. Bērni ir ļoti zinātkāri, jo vēlas pilnvērtīgi iepazīt pasauli, bet vecākiem ir jāspēj saskatīt un novērst potenciāli bīstamās situācijas vēl pirms nelaime notikusi," uzver Upenieks.


LETA