Pareiza taukvielu lietošana uzturā, sākot no 6 mēnešu vecuma

Pareiza taukvielu lietošana uzturā, sākot no 6 mēnešu vecuma

21. May 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Taukvielas ir vitāli nepieciešamas bērna uzturā, jo tas ir viens no galvenajiem enerģijas avotiem! Ir dažādas nianses, kuras ir jāievēro, lai izvēlētos atbilstošākās taukvielas. Kādas? To stāsta pediatre Vizma Meikšāne

Kā viena no visbiežāk sastopamajām taukvielām ir eļļa, kas dažkārt tiek nepatiesi noniecināta. Lietojot uzturā eļļu, tiek uzņemtas tādas neaizstājamās  organismam nepieciešamās nepiesātinātās taukskābes kā linolskābes un alfa-linolēnskābes, kas ir vajadzīgas bērna augšanai un attīstībai.

Tomēr kura no tām ir bērnam piemērotākā?

„Līdz sešu mēnešu vecumam bērns saņem taukvielas no mātes piena, bet otrajā pusgadā enerģijas patēriņš pieaug sakarā ar mazuļa aktivitātes palielināšanos. Tādēļ bērnam nepieciešams uzņemt papildu taukvielas ar piebarojumu.

Uzņemtās taukvielas tiek pārstrādātas glicerīna un taukskābēs, kas savukārt tiek izmantotas bērniņa smadzeņu šūnu struktūru veidošanā. Tas nodrošinās nervu sistēmas  nobriešanu un uztveres, valodas, atmiņas un attīstības veicināšanu. Šo iemeslu dēļ ļoti svarīgi ir iekļaut bērna uzturā piemērotākās taukvielas,” skaidro Vizma Meikšāne.

Pediatre uzsver, ka taukvielas ir jālieto, un bērnam tās ir jāsaņem, bet ar mēru!

„Bērnam dienā nepieciešams uzņemt 3-4g taukvielu uz 100 g pārtikas produkta daudzuma. Tas nav daudz, bet pietiekami, lai nodrošinātu dienas laikā nepieciešamo vitamīnu un Omega taukskābju daudzumu. Bērna gremošanas sistēmai vieglāk uzņemt ir augu taukus nekā dzīvnieku taukus.

Pirmā izvēle mazuļa ēdināšanā būtu augu eļļa, nevis sviests, jo dzīvnieku tauki satur daudz vairāk piesātinātās taukskābes nekā augu produkti un minimāli Omegas taukskābes.

Omega-3 jeb alfa-linolēnskābe un Omega-6 jeb linolskābe ietilpst neaizvietojamo taukskābju grupā, tas nozīmē, ka organisms pats nespēj sintezēt šīs taukskābes, tāpēc tās ir jāuzņem ar pārtiku. Lai uzņemtu šīs taukskābes, uzturā ieteicams iekļaut rapšu eļļu, jo tās taukskābju saturs ir viens no vērtīgākajiem, salīdzinot ar citām kulinārijā biežāk lietotajām augu eļļām,” atklāj Vizma Meikšāne.

Omega-3 un Omega-6 taukskābēm ir ievērojama loma bērna imunitātes un ādas slimību profilaksei. Kā zināms, mazuļiem ādas  aizsargkārtas nav nobriedušas un viņiem ir lielāka nosliece uz ādas iekaisumu rašanos, tādēļ profilaktiskos nolūkos nevajadzētu aizmirst lietot produktus, kuri satur Omega taukskābes!

Pediatre iesaka grūtniecības laikā un barojot mazuli pievērst uzmanību tam, lai uzturā priekšroka tiktu dota augu eļļai, piemēram, rapšu eļļai, nevis dzīvnieku taukiem, jo grūtniecības laikā maksimāli jāizvairās no piesātināto taukskābju saturošiem produktiem.

Tieši rapšu eļļa satur vismazāko daudzumu piesātināto taukskābju. Noteikti jādod priekšroka viegli sagremojamiem un vērtīgiem ēdieniem, kā arī jāpiedomā, lai tiktu nodrošinātas visas nepieciešamās vielas mazulīša attīstībai, īpaši Omega-3 un Omega-6 taukskābes.

Sabalansēti lietojot augu – rapšu - eļļu grūtniecības laikā, nebūs jābaidās par papildus svara pieaugumu.

Kādas taukvielas ir Tava bērniņa ikdienas uzturā?