Par mazuļa zobiņiem jāsāk rūpēties pirms vēl tiek izšķīlušies

21. May 2020, 13:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tiek uzskatīts, ka par mazuļa zobiņiem jāsāk rūpēties no brīža, kad izšķīlusies pirmā baltā pērlīte, taču speciālisti teic, ka to jāsāk darīt jau ātrāk – jau no mazuļa piedzimšanas brīža.

Regulāri jāapslauka mazuļa zobu smaganas

To, ka par bērna mutes higiēnu jārūpējas no no piedzimšanas brīža, uzsver Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas prezidente un zobu higiēniste Kristīne Belova, kura mudina visus jaunos vecākus pieradināt sevi pie disciplīnas un ik reizi pēc tam, kad mazulis ir paēdināts, notīrīt viņa smaganas, uz kurām arī zīdīšanas laikā var sakrāties piena nogulsnes. Šim nolūkam speciāliste iesaka izmantot speciālās zobu birstes – uzpirksteņus, aptiekā nopērkamas salvetes vai arī marli, ar to apslaukot visas smaganu virsmas.

Zobu higiēniste Kristīne Belova, pati būdama mamma, atzīst, ka smaganu apslaucīšana pēc katras zīdīšanas reizes būtu ideālais scenārijs, kuru ne vienmēr izdodas realizēt, tāpēc ieteicams to obligāti darīt vismaz divas reizes dienā – no rīta un vakarā.

“Arī no mammas piena var veidoties nogulsnes, kas, savukārt, veido aplikumu. Aplikums satur skābi, kas šķīdina emaljas slāni piena zobiem, kas agrīnā vecumā notiek ļoti strauji,” skaidro Kristīne Belova. Tāpēc svarīgi ir ne tikai regulāri apslaucīt mazuļa zobu smaganu virsmas, bet arī pārdomāt ēdināšanas ieradumus, jo, kā atzīst speciāliste, bieža zīdīšana naktīs atstāj iespaidu uz zobu veselību.

Zobu tīrīšanai jākļūst par ikdienas rituālu

Izšķiļoties pirmajiem zobiņiem, par obligātu ieradumu jākļūst zobiņu tīrīšanai no rīta un vakarā. Ja mazākajiem bērniem zobiņus tīra vecāki, tad lielākiem bērniem jāļauj pašiem iegūt zobu tīrīšnas prasmes, vecākiem bērna zobus pēc tam pārtīrot. Kristīne Belova saka, ka zobu pārtīrīšana būtu jāveic līdz bērna 7-8 gadu vecumam, kad ir attīstījusies bērna pirkstu veiklība un arī izprasta secība, kā zobus pareizi tīrīt.

“Ir svarīgi bērnam iemācīt, ka zobu kopšana ir ikdienas rituals, jo tas nākotnē palīdzēs nodrošināt labu zobu veselību,” skaidro Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas prezidente un zobu higiēniste Kristīne Belova.

Zobu birste un zobu pasta jāizvēlas atbildīgi

Veikalos un aptiekās pieejams plašs klāsts bērniem paredzētu zobu pastu, tāpēc vecāki var apmulst lielās izvēles priekšā. Lai izvēlētos labāko un bērnam piemērotāko, vecāki var konsultēties ar zobu speciālistu, kā arī Kristīne Belova uzsver, ka noteikti jāpievērš uzmanība zobu pastas sastāvam. “Lai tā nesatur krāsvielas, kancerogēnus vai parabēnus,” saka Latvijas Zobu higiēnistu asociācijas prezidente, piebilstot, ka svarīgi, lai zobu pasta atbilstu bērna vecumam.

Labs veids, kā ieinteresēt bērnu tīrīt zobiņus, ir arī zobu birste. “Ja tā būs skaista, ar iemīļotu multeņu varoni, tas var būt viens no motivatoriem, kas mudinās bērnu tīrīt zobus,” saka speciāliste. Viņa arī vērš uzmanību, ka tāpat kā zobu pasta, arī zobu birste jāizvēlas atbilstoši bērna vecuma grupai. Lai varētu labāk notīrīt visas zobu virsmas, ieteicams izvēlēties zobu birsti ar mazāku galviņu, kā arī raudzīties, lai zobu birstes rokturis būtu ērts tvērienam.

Pie zobu speciālista – jau no 2 gadu vecuma

Vecāki ir tie, kuri veido pamatu tam, kādas izveidosies bērna attiecības ar zobārstu un zobu higiēnistu, tāpēc, kā saka Kristīne Belova, ir svarīgi, lai vecāki būtu tie, kuri rāda bērnam paraugu, paši regulāri tīrot zobus, apmeklējot zobārstu un zobu higiēnistu. 

Lai bērns nebītos no zobārsta, ļoti svarīgi ir neatlikt iepazīšanās vizīti un pie zobu speciālista doties tad, kad bērnam nav sūdzību, lai bērns iepazītos ar to, kas notiek zobārsta un zobu higiēnista kabinetā. “No divu gadu vecuma ikviens mazulis tiek gaidīts uz iepazīšanās vizīti,” mudina Kristīne Belova, sakot, ka mazāki bērni ir atvērtāki, jo iepriekš piedzīvojuši mazāk manipulāciju pie ārstiem.

“Svarīgs faktors veiksmīgai sadarbībai ir arī vecāks, kurš bērnu atved. Ja vecāks jūtas droši un pārliecinoši, tad nododam bērnam vēstījumu, ka viss ir kārtībā,” saka zobu higiēniste Kristīne Belova.