Padomi, kā pareizi un efektīvi dot medikamentus bērnam

Padomi, kā pareizi un efektīvi dot medikamentus bērnam

31. Jan 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pienācis laiks, kad saaukstēšanās un saslimšana ir visai ierasta daudzās mājās. Vai Tu zini, kā bērnam pareizi un efektīvi dot medikamentus?

Konsultē pediatre, ģimenes ārste Gerda Lielause.

„Galvenais norādījums, domājot par medikamentu došanu bērnam vai pieaugušajam, ir rūpīga zāļu instrukcijas izlasīšana,” stāsta pediatre. „Instrukciju noteikti nevajadzētu izmest, jo tā būtu rūpīgi jāizlasa pirmo reizi dodot zāles, kā arī katru reizi pirms atkārtotas lietošanas. Vadoties pēc instrukcijas jāpārliecinās, ka bērnam tiek piemērota pareizā deva atbilstoši bērna vecumam un svaram. Ja vecāki neizprot instrukcijā rakstīto, noteikti vajadzētu sazināties ar farmaceitu vai ārstu.”

Padomi, kā bērnam pareizi un efektīvi dot medikamentus

  • Iepazīstoties ar zāļu lietošanas instrukciju, jāpārliecinās, ka nejauši netiek dubultota deva vai tiek zāļu deva ir pārāk maza. Steidzoties pavisam viegli var pārskatīties un noturēt ½ par 2. Iepazīties ar instrukciju un precīzi izmērīt devu.
  • Uzzini, kāds ir bērna svars! Dažu medikamentu devas tiek noteiktas, balsoties uz bērna svaru vai uz balsoties uz bērna svaru un vecumu.
  • Sakrati zāļu šķīdumus pirms došanas bērnam, ja tas tā ir paredzēts zāļu lietošanas instrukcijā.Tādā veidā vari būt pārliecināta, ka visas sastāvdaļas ir vienmērīgi sadalītas.
  • Nosakot zāļu devu, nesajauc tējkaroti un ēdamkaroti apzīmējumos. Jebkurā gadījumā, nepastāv gandrīz nevienas zāles, kuras jūsu bērnam būtu jādod ēdamkarotē, tāpēc visticamāk vienmēr nāksies izmantot tējkaroti, ja nav noteikts citādi.
  • Nemini iespējamās devas. Ja ieteicamā zāļu deva ir 2 tējkarotes, bet zāles pipetītē nav mēratzīmes par tējkarotēm, labāk izmantot mērkaroti un iegūt precīzu devu.
  • Nekad nedod bērnam zāles vairāk kā noteikts instrukcijā. Pat tad, ja bērnam ir nopietna saaukstēšanās, ausu infekcija, kaklu sāpes, drudzis, papildus zāļu deva nepalīdzēs bērnam atveseļoties ātrāk. Zāļu devas tiek izstrādātas, balsoties uz to, kāda medikamentu deva ir droša, nevis pēc tā, cik nopietna ir saslimšana.
  • Zvani sava bērna ārstam, ja pamani kādas zāļu blakusparādības. Ja kļūdas pēc esi iedevusi nedaudz vairāk zāļu kā nepieciešams, tas nenodarīs ļaunu, tomēr drošības pēc jāpārliecinās par to pie ārsta vai farmaceita. Ja bērns kādu iemeslu dēļ nevar uzņemt izrakstītos medikamentus vemšanas dēļ vai tāpēc, ka nevar tos norīt, sazinies ar ārstu, lai nozīmētu citu medikamentu uzņemšanas metodi.
Lai visiem mūsu bērniem laba veselība!

Māmiņu Klubs