No kāda vecuma bērniņam vajag šampūnu?

No kāda vecuma bērniņam vajag šampūnu?

25. Mar 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai bērniņam vajag šampūnu? Daudzu speciālistu viedokļi šajā jautājumā- atšķiras. Daži uzskata, ka pilnībā pietiek arī ar ziepēm, kāds cits, savukārt, mazuļa matus ar speciālu šampūnu mazgā, kopš dzimšanas. Kā tad būtu labāk, pastāstīs "Ulmaņu privātklīnikas" dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Izpratne par to, kas ir bērnu šampūns, katram ir citādāka, jo nereti šie līdzekļi mazuļiem tomēr apvieno divas funkcijas - gan ķermeņa, gan matu mazgāšanu. Un tomēr, Džuljeta Ulmane uzskata, ka, ja ir iespēja izmantot bērnu šampūnu, tad labāk izmantot to.

"Ja ir speciāls šampūns mazuļu matiņiem, kāpēc gan to lai neizmantotu? Bērnu šampūnu formula ir ļoti maiga un saudzīga, tāpēc nekādu kaitējumu bērniņam šampūns nodarīt nevar.", - stāsta Džuljeta Ulmane. 

Bērniem pirmajos dzīves gados matiņus nevajadzētu mazgāt pārāk bieži, pilnībā pietiks, ja to darīsiet reizi nedēļā vai reizi 10 dienās. Vasaras periodā, kad mazuļi vairāk svīst, protams, var matiņus mazgāt biežāk.

Iegaumējiet, šampūni iedalās 3 kategorijās: mazuļiem līdz gada vecumam, mazuļiem no gada līdz 3 gadu vecumam un no trīs gadu vecuma līdz pat skolas vecumam. Parasti ražotāji marķē savas preces, norādot, kāda vecuma bērniem konkrētā prece paredzēta, tāpēc, izvēloties šampūnu, rūpīgi palasiet informāciju, kas uz tā pieejama.

Šampūni mazuļiem līdz gada vecumam der īpaši saudzīgai mazgāšanai, un tie izgājuši ļoti rūpīgas, smalkas pārbaudes un dermatoloģisku kontroli. Līdzekļiem parasti ir neitrāla smarža, bet šampūns pats ir pietiekoši efektīvs, lai iespējami īsā laikā varētu izmazgāt mazuļa matiņus. "Izvēloties šampūnu, pasekojiet līdzi tam, lai šampūna saturs neizraisītu kairinājumu mazuļa acīm. Ja tāds rodas, mazulis var sākt baidīties no vannošanās, īpaši - no matu mazgāšanas", - atgādina dermatoloģe. 

Teju visiem mazuļiem avotiņa rajonā ir piena krevelīte. Tāpēc, kā atzīst arī speciāliste, mazuļu matu mazgāšana ar viņiem piemērotu šampūnu palīdz izvairīties no piena kreveles veidošanās, ļaujot tai pakāpeniski izzust. Turklāt - nevajag izmantot nekādus papildus līdzekļus!

Bērniņiem pēc gada vecuma atļauts lietot pamatā to pašu šampūnu, kas lietots līdz šim.

Šampūni mazuļiem, kas vecāki par 3 gadiem tomēr jau atšķiras ar saviem košajiem zīmējumiem uz preces iepakojuma, parādās jau multfilmu, pasaku varoņi, kā arī - šiem šampūniem nereti ir dažādas smaržas, tāpēc mazuļi jau var izvēlēties sev ko īpašu. Šampūns kļūst par sava veida rotaļlietu, kurai pievērsties bērns var laikā, kad mamma viņam aši mazgā matus, jo tieši šajā periodā bērniem matu mazgāšana sāk nepatikt. 

Bērns var izmantot pieaugušajiem paredzētu šampūnu pēc piecu gadu vecuma, jo tad galvas ādas un matu struktūra jau maksimāli līdzinās pieaugušā matu struktūrai, un tomēr speciālisti iesaka atlikt eksperimentus ar pieaugušo šampūniem uz vēl dažiem gadiem.  

Lai mazgāšanās kļust par īstu piedzīvojumu, bet mazuļa matiņi, lai vienmēr mīksti un zīdaini!

20130314143716-81453.jpg

www.bubchen.lv