Neskaidrā informācija uz iepakojumiem. Šoreiz par GOS...

Neskaidrā informācija uz iepakojumiem. Šoreiz par GOS...

18. Nov 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien uz iepakojumiem ir nepazīstami un mulsinoši saīsinājumi. Bernulietas.lv piedāvā speciālistu skaidrojumu. Šoreiz - kas ir uz bērnu pārtikas preču iepakojumiem sastopamais GOS? Jautājām Humana bērnu pārtikas uztura speciālistei Tatjanai Tepo:

"Galaktooligosaharīdi pieder pie nesagremojamo ogļhidrātu klāsta, tā saucamie oligosaharīdi. Tos var nosaukt arī par prebiotikām. To struktūra ir ļoti tuva, bet ne identiska oligosaharīdiem, kas atrodas mātes pienā. Mātes pienā ir vairāk kā 130 dažādu oligosaharīdu.

Ir pierādīts, ka lielākā daļa oligosaharīdu, netiek sagremoti kuņģa zarnu trakta augšējā daļā un nokļūst neizmainītā veidā resnajā zarnā, kur kļūst par „barību" bifido un lakto baktērijam. Šīs labās baktērijas izmanto piena oligosaharīdus, lai veidotu šūnu sieniņas. Oligosaharīdu loma nebeidzas ar ietekmi uz labo baktēriju augšanu, jo vēl viena ne mazāk svarīga funkcija ir konkurēt ar patogēniem mikroorganismiem par iespēju piestiprināties pie receptoriem zarnu sieniņās, tādējādi nodrošinot zarnu infekciju profilaksi.

Prebiotikām ir liels potenciāls gremošanas trakta veselības veicināšanā, un aizvien pieaug to pozitīvās ietekmes pierādījumu skaits. Oligosaharīdi ir otra nozīmīgākā ogļhidrātu grupa mātes pienā pēc laktozes, savukārt galaktooligosaharīdus iegūst tieši no laktozes hidrolīzes ceļā.

Govs pienā oligosaharīdu saturs ir daudz mazāks (0,5-1g/l) kā mātes pienā (1g/100ml). Tādēļ tika pieņemts mākslīgos piena maisījumus bagātināt ar prebiotikām galaktooligosaharīdiem (GOS), ar mērķi maksimāli pietuvināt to mātes piena sastāvam"

Pareiza un droša uzturvielu nodrošināšana zīdaiņiem ir daudz svarīgāka nekā veseliem bērniem un pieaugušajiem jebkurā citā dzīves periodā. Tas izskaidrojams ar to, ka zīdaiņiem ir ļoti augsts augšanas koeficients, respektīvi, veseli zīdaiņi no piedzimšanas brīža līdz 4-6 mēnešiem dubulto savu svaru, līdz ar to nosaka ļoti augstas prasības pēc enerģijas un uzturvielām.

Oligosaharīdu pievienošana mākslīgajiem piena maisījumiem devusi labvēlīgus efektus, jo veicina bifidobaktēriju augšanu resnajā zarnā, rezultātā mikrofloras sastāvs ar piena maisījumu barotiem bērniem kļūst līdzīgs kā bērniem, kas ir baroti ar mātes pienu."  

 

      Atbildi sniedza bērnu pārtikas "Humana" uztura speciāliste Tatjana Tepo.

20150805170131-47096.jpg