Neiznēsāts bērniņš. Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

Neiznēsāts bērniņš. Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem

17. May 2013, 11:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja bērniņš piedzimis pirms laika, mēs vienmēr uztraucamies par to, kā viņš augs, vai ar viņu viss būs kārtībā. Tādas bažas ir normāla parādība. Bet - katram ir skaidrs, jo zinošāka, informētāka būsi, jo labāk - gan tev, gan bērniņam. Šoreiz uzzināsi atbildes uz māmiņu biežākuzdotajiem jautājumiem par neiznēsātiem mazuļiem.

Bērniņš ir neiznēsāto bērniņu nodaļā. Vai varēšu rūpēties par viņu?

Tavs neiznēsātais mazulis ir slimnīcā, un šķiet - ir tik trausls un neaizsargāts. Pirmajās dienās viņu īpaši aprūpē un uzrauga medicīnas personāls un var šķist, ka neesat kopā. Parunājies ar viņu, padziedi viņam, viņš nomierināsies dzirdot tevi. Liec blakus viņam kādu savu lietiņu, lai viņš jūt tavu smaržu. Medicīnas personālam ir jāpiedāvā tev iespēja rūpēties par mazuli. Kad mazulis kļūs stiprāks, varēsi par viņu rūpēties pilnībā.

Vai bērniņu varu ņemt rokās?

Nomierināt mazuli vari, uzliekot viņam uz galviņas savu plaukstiņu, otru roku vari uzlikt uz vēderiņa. Pieskārieniem jābūt maigiem, bet tādiem, lai viņš tos justu. Pieskārieni viņu nomierinās pēc procedūrām vai izmeklēšanas. Medmāsas palīdzēs tev iemācīties pareizi pieskarties bērniņam. Ja nodaļā ir fizioterapeits, arī viņš tev var palīdzēt. Bērni, kas dzimuši pirms laika, ir bērniņi, kuriem vairāk par visu vajag klusumu un mieru, tāpēc neiznēsāto mazuļu nodaļai jābūt ar nelielu apgaismojumu, turklāt - atmosfērai jābūt mierīgai. Pretējā gadījumā mazulis var uztraukties, var kļūt raudulīgs. Pacenties pakāpeniski pagarināt laiku, ko pavadīt kopā ar mazulīti.

Vai mazuli varu barot pati?

Barošana palīzēs tev sajust pieķeršanos un mīlestību pret bērniņu, īpaši, ja jums nav izdevies abiem nodibināt ciešākas saiknes uzreiz pēc dzimšanas. Esi ļoti pacietīga, nesteidzies notikumiem pa priekšu. Atceries, ka krūts piens ir svarīgākais, kas ietekmē tava mazuļa veselību. Pat, ja bērniņš ir pārāk vārgs un nevar pats saņemt krūti, dod  viņam atslauktu pieniņu. Ja viņš saņem pienu caur zondi, medmāsiņām jāiemāca tev tās lietot. Ja bērniņš tiek ēdināts ar mākslīgā piena maisījumu, jāiemācās būs sterilizēt pudelītes un pagatavot pieniņu no maisījuma.

Kas ir "ķengura metode"?

Kad bērniņš kļūst stiprāks, var izmēģināt šo metodi, jo tā ļoti palīdz tieši neiznēsātiem bērniņiem. Metode noslēdzas tajā, ka māmiņa nēsā mazuli zem apģērba, uzliekot viņu uz krūtīm, ļaujot viņam sajust tieši āda-āda kontaktu. Tas palīdz viņam augt mierīgam, palīdz ātrāk attīstīties un nostiprināt saiti ar tevi. Bez tam, tāda metode palīdz arī izstrādāties krūts pienam, un palīdz kļūt veiksmīgākam arī krūts ēdināšanas procesam kopumā.

Vai mazuli varu vannot?

Pirmā vannošanās ir vienmēr neaizmirstams notikums. Bet tev, iespējams, nāksies pagaidīt, līdz pirmā vannošanās diena būs klāt. Ārsts noteikti pastāstīs un parādīs, kā pareizi vannot neiznēsātu bērniņu. Pie tam, kad būsi mājās, būsi jau pārliecinātāka par sevi, un ne tikai vannosi viņu, bet arī mainīsi autiņbiksītes un rūpēsies par viņa ādu.

Mūs izraksta mājās. Vai tikšu galā?

Šķiet, ka nupat kā gaidīji, kad tad beidzot izrakstīs, bet tagad, kad šis brīdis ir klāt, ir bail.. Īpaši spēcīgas bailes ir mammām, kuru mazuļiem nepieciešama oksigenoterapija vai kāda cita ārstēšana. Ideālā gadījumā mājas apstākļiem būtu jāatbrīvo no spriedzes, kas uzkrājusies slimnīcā pavadītajā laikā. Vēl līdz izrakstīšanai tev var piedāvāt vairākas diennaktis būt kopā ar bērnu, cik ilgi vien vēlies, piemēram, parastā palātiņā vai jaundzimušo nodaļā.

Ko darīt, ja bērniņam ir skābekļa terapija?

Ja bērniņa veselībai nedraud briesmas, viņu var izrakstīt mājās ar nosacījumu, ka oksigenoterapija tiek turpināta. Neonatalogi piedāvā pirms izrakstīšanās apgūt visu nepieciešamo. Ja tev kaut kas nav skaidrs, vai ir kādas šaubas, nekautrējies, jautā, lai viss būtu skaidrs. Ja bērniņam ir oksigenoterapija vai citas procedūras, kas jāveic mājās (ēdināšana caur zondi, piemēram), jūs regulāri apciemos pediatrs. Ja bērniņam kļūst grūtāk elpot vai ir problēmas ar skābekļa piegādi, nekavējoties jāvēršas pie ātrās palīdzības vai jādodas uz tuvējo slimnīcu.

Vai neiznēsāti mazuļi vairāk slimo?

Neiznēsāti mazuļi ir vairāk pakļauti infekciju izraisītām saslimšanām, īpaši tie, kuriem bijušas problēmas ar elpošanas orgāniem. Lai šo risku pazeminātu jāievēro profilaktiskie pasākumi: neapmeklē sabiedriskas vietas, kurās ir daudz cilvēku, nekontaktē ar cilvēkiem, kas klepo, ir saaukstējušies. Pirms dod kādam mazuli paturēt, lūdz, lai cilvēks nomazgā rokas. Jāveic arī visas nepieciešamās potes savlaicīgi. Potes jāveic, neatkarīgi no tā, kurā grūtniecības nedēļā mazulis piedzimis,  - saskaņā ar vakcinācijas kalendāru. Ja bērniņam ir oksigenoterapija, ārsts var ieteikt ārstēties profilaktiski pret respiratorajām saslimšanām.

Kā pareizi likt gulēt neiznēsātu mazuli?

Kad mazulis ir jau mājās, viņam būs nepieciešams laiks, lai pierastu pie jaunajiem apstākļiem. Ja bērniņš slimnīcā pieradis gulēt uz vēderiņa, tev jāpieradina viņš gulēt uz muguriņas, lai samazinātu pēkšņās nāves sindromu. Parasti gaisa temperatūra mājās ir zemāka kā neiznēsāto mazuļu nodaļās un mazulim būs jāierod arī pie šādiem apstākļiem. Pirms izrakstīšanās mazulim jāpavada slimnīcā kāds laiciņš bez elpošanas monitora. Parasti gan nav nepieciešamības iegādāties mājas lietošanai šādas ierīces, lai gan daži vecāki to dara, baidoties par mazuļa veselības stāvokli. Te jāatceras, ka katrs gadījums ir individuāls, un arī ārsti katru bērniņu vērtē individuāli.

Kā zināt, ka bērniņš aug un attīstas normāli?

Augšanas un attīstības īpatnības katram bērniņam ir citādākas. Ja bērniņš dzimis ātrāk par noteikto laiku, viņam savi vienaudži jāpanāk, tāpēc te var noderēt augšanas dienasgrāmatas izveide. Tādu dienasgrāmatu sāk veidot no 40.nedēļas pēc mazuļa ieņemšanas, nevis no dzimšanas. Attiecīgi ar šo koriģēto vecumu novērtē arī mazuļa vecumu un attīstību. Piemēram, ja bērniņš dzimis 8 nedēļas pirms laika, tad viņa attīstību jāsāk pierakstīt no laika, kad viņam ir jau astoņas nedēļas. Ja nav nekādu veselības problēmu, bērni ātri panāk savus vienaudžus, parasti tas notiek ap divu gadu vecumu.

Kur vērsties pēc padoma?

Kad esi mājās un tev nepieciešama palīdzība vai padoms, vari vērsties: 

  • slimnīcā, kurā dzīvojāties ar mazuli pēc dzemdībām.
  • veselības centrā vai poliklīnikā
  • pie pediatra un medmāsas


Veselību mazuļiem!

Māmiņu Klubs