Mazulis mācās rāpot: kas par to jāzina

12. Jun 2016, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rāpošana ir viens no svarīgākajiem bērna attīstības notikumiem, jo ar rāpošanas palīdzību mazuļi ne tikai nostiprina savu muskulatūru un mugurkaulu, bet arī attīsta kustību koordināciju, motoriku, kā arī mācās pieņemt lēmumus un veicina domāšanas attīstību.

Kad mazais apguvis rāpošanas iemaņas, viņš spēj tikt klāt lietām, kuras iepriekš varēja vērot tikai no attāluma. Šajā laikā bērni apgūst sava ķermeņa pārvaldīšanas prasmes, mazuļu smadzene spiedzīvo vispusīgu attīstību. 

Nav noslēpums, ka daudzi vecāki priecājas, ja bērns rāpošanas procesu nemaz nepiedzīvo un ļoti agrīnā vecumā nostājas uz savām kājiņām un driz vien jau sper savus pirmos solīšus. Taču svarīgi ir apzināties to, ka īsti par šo notikumu mums nevajadzētu būt sajūsmā, jo, lai bērnam viegli padotos staigāšana un nākotnē mazajam nenāktos piedzīvot ar stāju saistītas problēmas, vispirms ir jānostiprina mugurkauls un rāpošana ir tā, kas to dara.

Ko mēs varam darīt, lai bērniņam būtu interese pēc iespējas ilgāk rāpot un viņš nemēģinātu izlaist šo tik svarīgo attīstības posmu?

Visbiežāk mūsu dzīvojamā telpa ir iekārtota tā, ka nākamā augstākā virsma pēc grīdas ir dīvāns, uz kura mēs labprāt sēžam, skatoties televīziju un bērnam šķiet, ka viss interesantais notiek tur – dīvānā. Tāpēc vēlams laikā, kad mazais apgūst rāpošanas iemaņas, arī mums pašiem biežāk atrasties uz grīdas, tad bērnam nebūs lieka kārdinājuma slieties kājās, turoties pie dīvāna malas.

Bērns rāpošanu neapgūst vienā dienā, tas ir salīdzinoši ilgs process, kura laikā mazajam ir sevi jāpiepūla, tāpēc vēlams bērnu atbalstīt un radīt interesi par rāpošanas iemaņām.

Piedāvājam bērnam iepazīt dažādas virsmas

Bērna rāpošanas prasmu attīstībai par labu nāks tas, ja mūsu dzīvojamajā telpā būs pēc iespējas dažādāks grīdas segums, piemēram, ir koka grīda un ir arī paklājs. Kad bērna mazās plaukstiņas un kājiņas pieskarās dažādā materiāla virsmām, tiek attīstītas bērna taktilās izjūtas, kā arī tiek masēti nervu gali, kuri atrodas bērna plaukstiņās un kājiņās. 

Bērna apģērbam ir nozīme

Noteikti ir vērts pievērst uzmanību tam, kādu apģērbu mēs izvēlamies bērnam šajā attīstības posmā. Jo mazāk bērnam būs apģērba, jo labāk, iespējams ar krekliņu, kuram ir īsas piedurknītes un autiņbiksītēm būs pilnīgi pietiekami. Arī autiņbiksīšu izvēlei ir nozīme, jo mēs taču zinām – jo kustīgāks mazulis, jo grūtāk viņam uzvilkt autiņbiksītes, tāpēc autiņbiksītes, kuras ir kā biksītes, varētu būt vispiemērotākās, jo tām ir īpaši elastīgas sānu maliņas. Tās kustās līdz ar mazuli un bērnam nekas netraucē viņa jauno iemaņu apgūšanā.

Pievēršam uzmanību tam, kā mēs rotaļājamies ar mazuli

Ja bērniņš jau ir iemācījies sēdēt un mēs vēlamies viņu ierošināt rāpošanai, tad vērtīgi ir atcerēties, ka rotaļlietas nevajadzētu bērniņam ielikt plaukstiņās vai novietot tās viņam tieši priekšā, tā vietā mēs tuvojamies bērnam no sāniem, rādot, ka tepat netālu varētu būt, kas tāds, kas viņu interesē. Tādā veidā bērnā rodas motivācija pagriezties un tiekties pēc rotaļlietas un bez rāpošanas palīdzības to būs grūti paveikt.

20150601152741-88951.jpg

Veidojam šķēršļu joslas

Ja mēs nosēdinām bērnu istabas vidū un gaidām, kad mazais sāks rāpot, var gadīties, ka mums to gaidīt nāksies ļoti ilgi, bērniem daudz interesantāk ir piedalīties rotaļās, pārvarot šķēršļu joslas. Mēs grīdu varam pārvērst aizraujošā atrakciju parkā, novietojot uz grīdas spilvenus, autiņbiksīšu pakas un rosinot bērnu rāpties tām pāri. Sākumā tas bērnam šķitīs grūti paveicams uzdevums, taču ar laiku viņš to iemanīsies paveikt ļoti veikli.

Vēl mēs varam veidot tuneļus, bērns cauri tiem var tikt tikai rāpojot. Mēs uz galda vai vairākiem krēsliem uzklājam segu vai palagu, lai tā malas sniegtos līdz grīdai. Vienā tuneļa galā novietojam ko tādu, kas varētu bērnam šķist ļpti interesants, kas būs kā motivācija tiekties pēc iemīļotās rotaļlietas vai arī tur varam atrasties mēs – māmiņas, saucit mazuli pie sevi. Bērni ar lielāko prieku ļaujas šīm rotaļām, tāpēc noteikti pamēģiniet!

Kad bērniņš būs apguvis rāpošanu, viņš vair nebūs noturams uz vietas, pasaules izpēte viņam šķitīs vēl interesantāka, turklāt pēc labi apgūtas rāpošanas, spert pirmos solīšus būs daudz vieglāk. 

Māmiņu Klubs

20150529100024-71549.jpg