Mazgāt galvu ir patīkami

Mazgāt galvu ir patīkami

15. May 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs ir sagatavojis padomus, kas palīdzēs izvairīties no nepatikšanām matu mazgāšanas laikā.

Matu mazgāšana var būt grūts darbs. Gandrīz katrs bērns izdīvo fāzi, kurā viņam ļoti nepatīk matu mazgāšana. Vienu reizi šampūns iekļūst mutē vai acīs, un bērns to atceras. 

Dažkārt bērni vienkārši baidās no ūdens, negrib pieliekties, lai saslapinātu matus, bet dažkārt tā ir vienkārši spītība, kad gribi izmazgāt bērnam matus, bet viņš, protams, to nevēlas. Nevēlēšanās var būt saistīta ar visu augstākminēto.

Izmanto šos trikus, lai matu mazgāšana kļūtu priecīgāka.

Mazgā bērnam matus retāk

Matus nav jāmazgā katrā vannošanās reizē. Tos var mazgāt reizi nedēļā. Dažreiz ilgāka pauze starp mazgāšanas reizēm ļauj sagarlaikoties pēc šī procesa. Vienmēr atceries, ka vannošanās brīdis ir kas īpašs jums abiem, un cīņa par matu mazgāšanu to visu var sabojāt.

Ja paziņosi bērnam, ka šoreiz nemazgāsi matus viņam, abi pavadīsiet jauku brīdi kopā. 

Atrisini problēmu ar sarunu 

Nomaini - "kāpēc jāmazgā mati"  uz "mati jāmazgā tā". Tā vietā, lai par visām varītēm izmazgātu bērnam matus, strādājiet kopā pie šīs problēmas atrisināšanas. Varbūt bērnam šoreiz gribas ieiet dušā, nevis vannā, un viņam nepatīk, kā tu berz viņa matus, piedāvā pašam saslapināt matiņus un ierīvēt tajos šampūnu.

Uzzini, kas tieši bērnam nepatīk

Ja bērniņš ir pietiekoši liels, tu vari ar viņu parunāties par to, kā mati jāmazgā, uzzini, kas ir tas, kas viņam nepatīk. Iespējams, viņam nepatīk, ka sejā šļakstās ūdens, vai tas, kā šampūns sākumā pieskaras galvai. Kad uzzināsi, kas par lietu, būs vieglāk izdomāt, ko darīt, lai visu vērstu par labu.

Mazgājat galvu un matus arī lellei

Piedāvā bērnam izmazgāt lellei matus. Parādi, kā mati un galva jāmazgā. Un arī te vari noķert mirkli, kurā parādīsies, kas bērnam matu mazgāšanā nepatīk. Dažreiz var mazgāt matuz vienlaikus - tu bērnam, bērns - lellei. Viņš slapina lelles matus, tu - viņam. Viņš ziež šampūnu lellei, tu - viņam.

Padari matu mazgāšanu jautru

Liec vannas istabā spoguli un taisat frizūras no šampūna putām. Radziņi un viens tāds kārtīgs rags vai panka frizūra noteikti viņam liks pasmaidīt. Iespējams, viņš pats pat nepamanīs, pa kuru laiku viņam izmazgāti matiņi.

Mazgājiet matus kopa

Dodaties uz vannas istabu, un ļaujiet, lai bērns izmazgā jūsu matus! Te var iesaistīties gan mamma, gan tētis!

Mainiet vidi

Ja bērns ir pietiekoši liels, mēģiniet mainīt vidi, piemēram, var matu mazgāšanai izmantot virtuves izlietni. Palūdz, lai bērns pieliec galvu. Šajā pozā ir mazāka iespējamība, ka acīs ieklūs ūdens vai šampūns.

Ja bērns ir redzējis, kā frizieris mazgā matus klientiem, varat spēlēt frizieros!

Izlaides nosacījumi

Izklaide noderēs bērnam, pavisam noteikti, tāpēc liec viņa vannai blakus kādas interesantas lietiņas, bildītes, ko viņš varētu apskatīt

Dziedi īpašu matu mazgāšanas dziesmiņu, vai kaut ko citu skaļā balsī, lai bērnam būtu jautri.

Rotaļājies, jautājot bērnam, kur viņa deguntiņš, kur vēderiņš, kur celītis?! Kamēr mazulis visu tev nosauks, pagūsi izmazgāt viņa matus!

Māmiņu Klubs