Māneklīša lietošana: plusi un mīnusi

Māneklīša lietošana: plusi un mīnusi

14. Apr 2020, 15:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai lietot māneklīti ir kaitīgi? Šis jautājums ir aktuāls visiem vecākiem. Visticamāk, ka esat dzirdējuši neskaitāmus viedokļus par māneklīša lietošanu – sākot no kaimiņienes izteikumiem līdz sava ārsta, mammas padomiem un viedoklim iecienītākajā blogā. Tādēļ pienācis laiks runāt tiešu valodu un atbildēt uz patiesi svarīgiem jautājumiem, tādiem kā “Vai bērns var aizmigt ar māneklīti mutē?” un “Vai māneklītis ietekmē zobu veselību?"

Jūs vislabāk zināt, kas der jūsu bērnam, tomēr informācijas nekad nevar būt par daudz. Mēs jums palīdzēsim nodrošināties ar visiem būtiskajiem faktiem, lai jūsu jūs būtu pilnīgi pārliecināti par savu lēmumu attiecībā uz par māneklīša lietošanu.

Kas ir māneklītis?

Atgriezīsimies pie pašiem pamatiem: Kas ir māneklītis? Parasti māneklītis ir silikona knupītis, ko zīdainim vai mazam bērnam dod zīšanai. Standarta māneklītim ir knupīša daļa, vairogs un rokturis. Māneklīša vairogs un rokturis neļauj bērnam aizrīties ar māneklīti vai to norīt.

Kāpēc daudzi bērni vispār lieto māneklīti? Māneklīša lietošanas pamatiemesls ir jaunpiedzimušo zīšanas instinkts. Viņiem var būt garlaicīgi vai viņi ir noguruši, vai viņiem vajadzīgs mierinājums – jebkurā gadījumā šis zīšanas instinkts nav saistīts ar vajadzību pēc ēdiena. Daži bērni labprātāk zīž īkšķi vai citus pirkstus, bet citiem labāk patīk māneklīši. 

Māneklīša ietekme uz bērnu 

Māneklītim ir nomierinoša iedarbība uz bērnu. Tālāk sniegti daži iemesli, kāpēc bērns varētu lietot māneklīti:

·       Palīdz bērnam aizmigt

·       Nomierina satrauktu bērnu

·       Palīdz gremošanai

Kā redzat, visiem šiem iemesliem ir viena kopīga iezīme – tie palīdz bērnam justies mierīgi, apmierinot viņa iedzimto vajadzību zīst.

Māneklīša plusi un mīnusi

Lai kāda būtu jūsu izvēle – dot bērnam māneklīti vai ļaut zīst kādu no pirkstiem, aplūkosim māneklīšu plusus un mīnusus.

Māneklīša priekšrocības

Tālāk apskatītas dažas priekšrocības, ko bērnam sniedz māneklītis

1.     Apmierina zīšanas refleksu

Pirmkārt, māneklītis apmierina bērna vajadzību zīst. Lai arī krūts vai pudelīte parasti apmierina šo vajadzību, māneklītis var palīdzēt nomierināt bērnu ēšanas starplaikos. Tomēr paturiet prātā, ka māneklīti nedrīkst izmantot kā ēdienreižu aizvietotāju vai veidu, kā aizkavēt ēdienreizi!

2.     Mudina bērnu pašam nomierināties

Vēl viena māneklīša lietošanas priekšrocība ir tā, ka, ja bērns raud vai ir neapmierināts, māneklītis var mudināt bērnu pašam nomierināties.

3.     Nomierina bērnu sāpīgu procedūru laikā

Māneklītis ir lielisks veids, kā bērnam ārsta kabinetā viņu nomierināt, ja notiek apskate vai jānoņem asins analīzes.

4.      Palīdz bērnam aizmigt

Vecāki bieži vaicā: “Vai bērns drīkst aizmigt ar māneklīti mutē?” Māneklīti noteikti var lietot, lai palīdzētu bērnam aizmigt tieši pirms snaudas vai pēc ēšanas; zīšana uz lielāko daļu bērnu iedarbojas nomierinoši. Palieciet bērna tuvumā, kamēr iedarbojas māneklīša burvju spēks.

5.     Jūs varat kontrolēt māneklīša lietošanu

Atšķirībā no īkšķa zīšanas māneklīša lietošanas laiku jūs varat kontrolēt. Tas sniedz iespēju brīvi ierobežot vai pārtraukt tā lietošanu, kā arī atvieglo šī paraduma izbeigšanu, kad pienācis laiks to darīt.

Māneklīša lietošanas trūkumi

Kā gandrīz visam dzīvē, arī māneklīša lietošanai ir dažas ēnas puses. Tālāk sniegti daži iemesli, kādēļ jūs varētu apdomāt, vai dot bērnam māneklīti vai nē.

1.     Māneklīša sajaukšana ar krūtsgalu

Lai arī daudzus vecākus uztrauc “māneklīša sajaukšana ar krūtsgalu”, tam nav īsti zinātniska pamatojuma. Tomēr ir ieteicams vispirms nogaidīt, līdz zīdainis ir labi pielāgojies barošanai ar krūti, un tikai tad piedāvāt māneklīti; parasti tas notiek trīs līdz četru nedēļu vecumā.

2.     Viegli nokrīt zemē

Bieži vien māneklītis nokrīt uz grīdas vai bērns to izspļauj, un, pirms atkal to ielikt bērna mutē, tas pienācīgi jānotīra. Ja izvēlaties lietot māneklīti, pirms došanās ceļā pārliecinieties, ka esat apbruņoti ar pienācīgiem tīrīšanas līdzekļiem.

3.     Ierobežotas rezerves

Kas notiek, ja bērns ir pieradis pie māneklīša un tas pazūd? Bērns vairs nav īpaši priecīgs. Ja esat nolēmuši bērna zīšanas vajadzību apmierināšanai izmantot māneklīšus, nodrošiniet, ka, dodoties ceļā, jums ir rezerves krājumi gadījumam, ja māneklītis pazūd.

4.     Problēmas ar bērna zobiem

Iespējams, vienas no lielākajām bažām, ko izjūt jaunās māmiņas, apsverot māneklīša izmantošanu, ir māneklīša ietekme uz zobu veselību. Ir taisnība, ka nepiemērota vai ilgstoša māneklīša lietošana var izraisīt zobu problēmas[1], tostarp zobu izkārtojuma defektus. Pārliecinieties, ka māneklītis, ko izmantojat, ir paredzēts tam, lai palīdzētu veselīgai zobu attīstībai, piemēram, Philips Avent Ortodontiskais māneklītis.

Lietot māneklīti vai nelietot…

Tātad, vai lietot māneklīti ir kaitīgi? Daudzi vecāki izvēlas saviem jaunpiedzimušajiem dot māneklīti, jo tas tam ir daudz priekšrocību. Ja secināt, ka māneklītis jums ir laba iespēja, izpētiet, kad un kā būtu labi sākt māneklīša lietošanu.

Un, ja jūsu bērns lietos māneklīti, pārliecinieties, ka tas ir pareizais māneklītis. Izpētiet dažādās pieejamās iespējas un nodrošiniet to pielāgošanu sava bērna attīstībai.

Neskaidrību un problemātisku jautājumu gadījumos vienmēr konsultējieties ar ārstu.

Atsauces

[1]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2791559/