Mācies ārstēt aizliktu bērna deguntiņu

Mācies ārstēt aizliktu bērna deguntiņu

30. Sep 2015, 12:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Vai ir pareizi likt bērnam „biezi” un kārtīgi izšņaukt degunu,” speciālista viedokli šādā jautājumā vēlas uzzināt kāda Māmiņu Kluba lasītāja. Vai tas ir atļauts, un kādas metodes vēl var izmantot, lai mazinātu deguna aizsprostojumus, stāsta pediatre Anna Birka. 

Vai drīkst šņaukt deguntiņu?

„Pirmkārt, bērni neprot degunu izšņaukt. Otrkārt, fizioloģiski iznāk, ka bērniņi deguna dobumā uzkrājušos izdalījumus velk uz iekšu, nevis šņauc uz āru.

Tas, ka bērns puņķus velk uz iekšu, ir anatomiska īpatnība. Dažkārt mammas šausminās un uzskata, ka nav pareizi, ka bērniņš puņķus degunā ievelk, nevis tos izšņauc uz āru, bet par to nav jāsatraucas, tas ir fizioloģiski dabīgi!

Nepieciešamība „biezi” un kārtīgi izšņaukt degunu norāda uz deguna aizsprostojumu. Ja bērna deguntiņā tādi ir izveidojušies, noteikti ir jāatvieglo viņa elpošana! Mazulītim, kurš vēl zīž mammas krūti, par deguna aizsportojumiem liecina tas, ka viņš nevar pazīst, bet lielākam bērniņam – tas, ka viņš naktī krāc un nespēj izgulēties.

Kā ārstēt aizliktu degunu?

Tiklīdz bērnam sākas iesnas, var sagriezt ķiploku un nolikt viņa tuvumā. Noteikti nepieciešams vēdināt telpas un tās regulāri uzkopt ar mitru lupatu.

Ļoti svarīgi, lai bērnam būtu siltas kājiņas, tādēļ vislabāk viņam uzvilkt siltas zeķes.

Tad, ja elpošana ir stipri apgrūtināta, līdzēt var deguna pilieni, kurus iepilina vakarā pirms gulētiešanas. Tomēr šos medikamentus vajadzētu lietot pēc iespējas mazāk. Parasti jau ir tā, ka lietojot deguna pilienus, iesnas nepāriet ātrāk, tie tikai mazina deguna aizsprostojumus un palīdz uzlabot pašsajūtu.

Lai atbrīvotu bērna deguntiņu no aizlikuma, vēl vari izmantot jūras ūdeni. Tas palīdzēs attīrīt deguna dobumu! 

Tomēr medikamentu vietā labāk iesaku izmantot tautas līdzekļus. Viena no efektīvām metodēm ir, piemēram, ķiploku aromāta ieelpošana. Tad, ja mazajam nav alerģiju, aizlikta deguna ārstēšanā palīdz arī ēterisko eļļu inhalācijas," tā pediatre Anna Birka. 

 Māmiņu Klubs

 Kādi, tavuprāt, ir efektīvākie paņēmieni, lai mazinātu deguna aizsprotojumus? 

20130919103449-28627.jpg

Hipertonisks deguna aerosols no dabiska Atlantijas okeāna ūdens ar vērtīgām minerālvielām un mikroelementiem un alvejas ekstraktu. Deguna kopšanai ikdienā.

Satur tikai dabiskas sastāvdaļas.

Visām vecuma grupām, ieskaitot zīdaiņus no 6 mēnešu vecuma.

Var lietot ilgstoši bez medikamentozā rinīta un pierašanas riska.

Drīkst lietot grūtniecības un zīdīšanas laikā.

Nav ierobežojumu lietošanai kombinācijā ar atsevišķu grupu medikamentiem (nav mijiedarbības).

BEZ KONSERVANTIEM!

Var lietot līdz pat 6 mēnešiem kopš pudelītes pirmās lietošanas reizes.