Lietas, ko ikdienā mani māca jaundzimusī meitiņa

Lietas, ko ikdienā mani māca jaundzimusī meitiņa

21. Feb 2016, 16:48 DivuMeituMamma DivuMeituMamma

Vecāku un bērna attiecības ir īpaša tēma, par kuru sarakstīts un vēl tiks sarakstīts milzum daudz literatūras. Vēl pirms dažiem mēnešiem, kad gaidīju savu pirmdzimto, cītīgi lasīju žurnālus un grāmatas, lai saprastu, ko lai ar vīru darām, lai mazulītei jau no pirmās dzīves dienas kopā ar mums būtu ne tikai fiziski, bet arī emocionāli komfortabli, lai viņa jūt mūsu atbalstu un mīlestību. Mūsu pirmais mēnesis kopā nu ir pagājis, un tas, ko esmu secinājusi– viņa mūs audzina tik par lielā apmērā, kā mēs viņu. Un interesantākais ir tas, ka viņa iemāca lietas, kuras noder dzīvē kopumā, ne tikai audzinot bērnu.

Nekritizē cilvēka rīcību, ja neesi bijis „viņa kurpēs”

Jā, arī es biju viena no tām topošajām māmiņām, kurai bija priekšstati par to, kā ir jāaudzina bērns, kaut gan pašai tādas pieredzes nebija. Nesapratu tās dāmas, kuras uzreiz baroja ar maisījumiem, visu laiku nēsāja uz rokām utt. Tagad, kad pašai ir bērns, es patiešām jūtos vainīga par šādām domām. Ja bērns strauji aug, viņš jāpiebaro ar maisījumu un nekas briesmīgs tajā nav. Ja bērniņam sāp, tu viņu nēsāsi uz rokām kaut vai 24 stundas dienā. Un tas nenozīmē, ka esi slikta mamma, kas lutina savu bērnu, tieši otrādi – tu esi mamma, kurai rūp, lai bērnam būtu labi. Un pat ja tu nevari mazināt viņa sāpes, vismaz jābūt klāt, lai mazais saprot, ka viņam ir cilvēks, uz kuru paļauties.

Dzīvē jābūt vietai arī neplānotām lietām

Pirms mazulītes piedzimšanas esmu bijusi no tiem, kam patīk plānot – darba dienu, brīvdienas, atvaļinājumu, pat ēdienkarti nedēļai. Tas ieviesa stabilitātes sajūtu, kas man ir ārkārtīgi svarīga. Tas, ko dara mana meita ikdienā, mēģina mani atradināt no dzīves pēc plāna un vienkārši ļauties. Mazajai ir savs grafiks, kurā ne vienmēr ietilpst pietiekami ilgs un dziļš miegs, lai mamma paspētu uztaisīt vakariņas vai uzkopt māju. Un ziniet, man tas sāk patikt :)

Esi radošs!

Kas var būt radošāks par vecākiem, kuri mēģina nomierināt savu bērnu? Pirmajā mēnesī katru dienu piedzīvoju situāciju, kad tas, kas derēja vakar, neder šodien – ja dienu iepriekš bērnu iemidzināja muguriņas glaudīšana, tad šodien tā ir lēkāšanas uz vingrošanas bumbas un rītdien, iespējams, vizināšana ratiņos. Tieši radošums ir īpašība, par kuru bieži vien aizmirsām ikdienā – gan darbā, gan ikdienas rutīnā, esot mājās. Bērns, īpaši pirmajos dzīves mēnešos, tiešām izjauc vecāku komforta zonu un „piespiež” viņus meklēt aizvien jaunus risinājumus.

Mīlēt nozīmē būt blakus

Tieši tik vienkārši! Nekādas dārgas dāvanas, ekskluzīvie rati un stilīgi apģērbi neaizvietos bērnam mirkļus, ko pavadām ar viņu kopā. Par vienkārši guļot blakus un skatoties viens otram acīs. Un tas būtu attiecināms arī uz citām attiecībām – ar vīru, vecākiem, draugiem.

Mūžu dzīvo, mūžu mācies

Neskaitot studiju gadus, neatceros kādu brīdi savā dzīvē, kad būtu apguvusi tik daudz jaunu zināšanu un iemaņu mēneša laikā. Jā, bērns patiešām motivē Tevi lasīt, mēģināt, sazināties ar citām māmiņām, proti, attīstīties. Un tas sagādā tik lielu gandarījumu, kad redzi, ka Tavas jauniegūtās zināšanas noder, lai bērniņam būtu labi.

Spēks ir sadarbībā

Nevajag baidīties lūgt palīdzību – vīram, mammai, draugiem! Tikai komandā var pilnvērtīgi izbaudīt vecākošanās priekus, it īpaši pirmajās nedēļās. Manā gadījumā lielu artavu deva vīrs, kurš pirmajā mēnesī pārņēma lielāko daļu no mājas darbiem, lai es varētu mierīgi barot bērniņu un atpūsties, atkopjoties no dzemdībām. Nevajag par zemu novērtēt arī vecmāmiņas, kuras var dot vērtīgu padomu. Protams, mums, māmiņām, tie kritiski jāizvērtē, bet varu teikt, ka man daži no ieteikumiem palīdzēja tikt galā ar mazulītes kaprīzēm.

 

Šodien mūsu mazulītei ir jau viens mēnesis un sešas dienas, un esmu pārliecināta, ka ar katru mēnesi, pateicoties manai mazajai skolotājai, šis saraksts kļūs arvien garāks :)

Un ko jūsu mazuļi jūs iemāca?

IlvaV IlvaV 22. Feb 2016, 10:45

Jauki esi uzrakstījusi❤
Bėrni patiesi mús māca. Māca uz lietām paskatīties savādāk kā ierasts. Māca ļauties instinktiem un jůtām. Māca milzīgu pacietību. Māca smieties, ļauties pozitīvām emocijām. Māca, ka dzīvot, ir bůt nemitīgā kustībā. Māca, ka katra diena ir kā jauna sākums. Māca nesatraukties. Utt., utt.