Lauris Bokišs: "Tētiem ir jāmācās runāt par savām emocijām"

20. May 2019, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc principa, ka bērni ir mūsu labākie skolotāji dzīvo biedrības “Tēvi” pārstāvis Lauris Bokišs, kurš sākot ar 27.maiju Māmiņu Klubā aicinās vecākus uz lekcijām par tēva lomu ģimenē un bērna attīstībā.

Lauris Bokišs uzsver, ka tēvam ir ļoti svarīga loma, taču biedrības “Tēvi” veiktie pētījumi parāda, ka sabiedrībā tēva loma bieži tiek uztverta kā asistenta loma, ko vajadzētu mainīt un atzīt tētus kā pilnvērtīgus sistēmas un ģimenes dalībniekus.

Ikdienā gan to, ka tētim ir vien asistenta loma, iespējams, tiešā veidā neizjūtam, un tas atklājas vien brīdī, kad ir iestājusies krīze, piemēram, ja ģimene šķiras. “Tad jāsastopas ar to, ka sabiedrība un arī tiesu sistēma tēvu “de facto” uzskata par asistentu, kuram bērnus piešķirt tikai reizi divās nedēļās uz nedēļas nogali,” reālo situāciju iezīmē lektors.

Pēdējo piecu gadu laikā gan uzskati par tēva lomu ir mainījušies un tēti, kas stumj mazuli ratiņos, ir pavisam ierasta parādība, sācis mainīties arī vīriešu viedoklis par laika pavadīšanu un darbošanos ar bērniem, jo iepriekš valdījis uzskats, ka ar bērniem var sākt darboties vien tad, kad viņi ir iemācījušies runāt, kas ir ap 3 gadu vecumu. Lauris Bokišs arī novērojis, ka tēti daudz labprātāk arī nāk uz nodarbībām un ir parādījusies apziņa un vēlme kļūt par sistēmas daļu ne tikai par asistentu. Bieži vien tieši sievietes ir tās, kuras iedrošina tētus skatīties visiem vienā virzienā.

Par tēva lomu jāsāk domāt jau grūtniecības laikā

Par tēva, vecāku lomu jāsāk domāt jau brīdī, kad bērniņš vēl nav piedzimis, pretējā gadījumā pēc mazuļa piedzimšanas var sekot viena krīze pēc otras un tētim var rasties iespaids, ka viņš ir kļuvis lieks, jo vīrietis nepietiekoši runā par savām sajūtām un emocionālo pusi, kas stiprajam dzimumam bieži vien ir vājā puse. Šādās situācijās mamma visu savu uzmanību var koncentrēt uz bērnu, bet tētis aizvien vairāk sāk attālināties, līdz visbeidzot var rasties situācija, ka pēc tam ir grūtības atgriezties ģimenē.

Arī tēti var būt ievainojami un arī tētiem ir jūtas, jo, kā saka Lauris Bokišs, vājums ir spēka pazīme. “Tētiem ir jāsaprot, ka viņiem ir jāmācās runāt par savām emocijām, jo tas ir svarīgi bērnam. Tā parasti ir lielākā krīze, kad mēs, vecāki, varam ikdienā darbā būt profesionāļi, bet tad, kad mūsu ģimenē ienāk bērns, mēs neesam tam gatavi, lai arī cik nobrieduši būtu,” skaidro lektors.

Lai neapjuktu jaunajā lomu sadalījumā pēc mazuļa piedzimšanas, uzzinātu, kā rūpēties par bērnu, un kā saprast, ka esi pietiekami labs tētis, biedrības “Tēvi” lektors Lauris Bokišs aicina topošos un jaunos vecākus uz lekciju Māmiņu Klubā “Tēva loma ģimenē un bērna attīstība”.

Tuvākā lekcija: 27.maijā plkst. 18.00

PIETEIKTIES LEKCIJAI