Klaudija Hēla: Ļaujiet rāpot bērnam pašam!

Klaudija Hēla: Ļaujiet rāpot bērnam pašam!

19. Jun 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Ļaujiet rāpot bērnam pašam!” - tieši šis teikums arī izsaka visu, nomierinot māmiņas, kurām ir nemierīgs prāts par bērna attīstību, un iedrošina māmiņas vērot bērniņu!

Konsultē fizioterapeite Klaudija Hēla.

Netraucē mazuli!

Diemžēl Latvijā fizioterapeitiem nav vienotas pieejas visām lietām, tāpēc nav brīnums, ka katram speciālistam un arī mammām ir dažādi viedokļi.

„Ja bērniņš ir vesels, viņam nekas nav jāpalīdz izdarīt,” uzsver fizioterapeite. „Bērniņu nevajag nedz mudināt, nedz stimulēt, nedz vilināt. Kad bērniņš būs tam gatavs, viņš visu izdarīs pats, un tas jāļauj darīt viņam pašam.”

Vecākiem nevajadzētu mazuli traucēt, piedāvāt, vecākuprāt, piemērotākās nodarbes konkrētam brīdim, jo tas bērnos rada stresu. Bērns spēlēsies, attīstīsies pats arī tad, ja vienkārši atbalstīsi viņu!

Nesalīdzini bērnus!

Šķiet, kas var būt ļaunāks par bērnu salīdzināšanu- „Lūk,mans bērns jau 6 mēnešos stāv” vai tieši otrādi „Draudzenes bērniņš jau rāpo, bet mans vēl tikai veļas.” Salīdzināšana jau no mazotnes ir lieka, jo katram bērnam ir ielikta sava dabiskā attīstības programma un sen ir pagājuši tie laiki,kad visiem bērniem uz gada vecumu bija jāstaigā. Diemžēl šāda mākslīga stimuālācija radījusi vairāk ļauna nekā laba.

Vēro savu bērnu!

Bērns ir jāvēro, ja viņš visu laiku kaut ko dara, ja viņš attīstas, viss ir kārtībā. „Bērns visu iemācās ar laiku, un viss notiek dabiski,” atgādina Klaudija Hēla. „Tieši bērna vērošana ir zelta vidusceļš- pavēro uzmanīgi to, kā bērns rotaļājas, ko viņš prot.”

 Īpaša nozīme ir tieši tām sīkajām lietiņām, ko bērns prot – paņemt, pacelt, pagrabināt. Ne vienmēr svarīgākie ir lielie attīstības posmi,kurus mammas tik ļoti mēdz uzsvērt- velšanās, rāpošana, sēdēšana, staigāšana. Daudz svarīgākas ir šīs ikdienišķās lietas, kas mūs atšķir vienu no otra!

„Dažkārt var noderēt pat nofilmēšanās aprūpes laikā, lai redzētu, ko tieši varat darīt mazāk, lai ļautu bērnam pilnvērtīgi attīstīties tā, kā tam būtu jābūt nevis tā, kā to vēlamies mēs,” uzskata fizioterapeite.

Vari iztikt bez aizsardzības līdzekļiem!

Nereti forumos mammas jautā par ķiveru vai citu aizsarglīdzekļu izmantošanu laikā,kad bērns rāpo. Bet tas nav vajadzīgs!

Ja bērns attīstās pareizi iekārtotā vidē, bērns neceļas agri kājās un nekrīt un nesasitas, viņš rāpo un attīstās  pareizi un arī no neapzinātiem kritieniem iespējams izvairīties,” mierina fizioterapeite Klaudijas Hēla.

Bērni ātri saprot, kā ir jākrīt, lai nesasistos. Ar ķiveri bērns iemācīsies to, ka var krist, sasisties jebkur un nejust sāpes. Tāpat nevajag arī viemēr ķert, bērnam tādā veidā tiek pausts tas, ka viņa spējām neuzticaties, viņam pašam ir jāiemācās sajust savu ķermeni. Gan viņš iemācīsies pats pat pareizi nokrist.

Māmiņu Klubs

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā