"Lai krūts barošana mūsu valstī kļūtu izplatītāka, visai sabiedrībai ir jāapzinās šādas barošanas nozīmīgums," uzskata "Euroaptieka" pārstāve Dagnija Veidemane.

Mātes piens ir viens no būtiskākajiem faktoriem jaundzimušo un zīdaiņu veselības veicināšanā - tas nostiprina bērna imūnsistēmu un pazemina daudzu saslimšanu rašanās risku. Turklāt zīdīšana nāk par labu arī pašas jaunās māmiņas veselībai un labsajūtai, jo mazina stresu un ļauj atgūt formu. Speciālisti apgalvo, ka sievietes, kas baro ar krūti, turpmākās dzīves laikā retāk saslimst ar dzemdes un krūts vēzi, kā arī ar osteoporozi. 

No 1.-7.augustam 170 pasaules valstīs, tostarp Latvijā norisinās gadskārtējā zīdīšanas veicināšanas nedēļa, ko organizē Vispasaules zīdīšanas veicināšanas savienība ("World Alliance for Breastfeeding Action"). Lai informētu sabiedrību par nepieciešamību atbalstīt māmiņas, kas baro bērnus ar krūti, šogad kampaņas moto ir " Zīdīšanas atbalsts: Blakus māmiņām".

"Vecāku apvienības  KKM" biedrības zīdīšanas konsultante Diāna Makedonska atzīst, ka pēdējos gados zīdīšanas pieaugums valstī ir neliels, taču pati tendence ir iepriecinoša.

"Ar krūti baroto bērnu īpatsvars pieaug, jo pozitīvā virzienā mainās sabiedrības attieksme. Gribētos tomēr, lai māmiņas vēl grūtniecības laikā plašāk apmeklētu lekcijas par krūts ēdināšanu, jo problēmas bieži vien rodas informācijas trūkuma dēļ.

Ļoti svarīgi, lai sieviete, kas saskaras ar problēmām zīdīšanā, nejustos bezpalīdzīga, un saņemtu atbalstu no ģimenes, no zīdīšanas konsultantēm, ārstiem, farmaceitiem un sabiedrības kopumā. Tieši tāpēc šogad zīdīšanas veicināšanas nedēļas moto ir "Zīdīšanas atbalsts: blakus māmiņām"," norāda Makedonska.

Slimību profilakses un kontroles centra jaunākie pieejamie dati, kas apkopoti par 2011.gadu, rāda, ka Latvijā līdz sešām nedēļām krūts barošanu saņēma 92% mazuļu pretstatā 91,8% gadu iepriekš. 2011.gadā līdz trim mēnešiem ar krūti zīdīto bērnu īpatsvars pieauga līdz 76% pretstatā 75,9% 2010.gadā.

Sešus mēnešus krūts pienu 2011.gadā saņēma 52,9% zīdaiņu iepretim 52,5% gadu iepriekš. 2011.gadā līdz gada vecumam mātes pienu dabūja 22,4% mazuļu pretstatā 21,7% 2010.gadā.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) globālo stratēģiju par zīdaiņu un bērnu jaunākajā vecumā ēdināšanu zīdīšana ir labākais veids, kā nodrošināt zīdainim ideālu barību veselīgai augšanai un attīstībai. Ieteikumi pasaules sabiedrības veselībai ir bērna zīdīšana līdz sešu mēnešu vecumam, lai nodrošinātu optimālu augšanu, attīstību un veselību.

Delfi.lv

Cik ilgi Tu zīdīji savu mazulīti ar krūti?