Krūts ēdināšana vasaras karstumā

Krūts ēdināšana vasaras karstumā

19. Aug 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara jaunajām māmiņām bieži izraisa satraukumus, jo - kā gan lai pabaro mazuli ar krūti karstumā? Varbūt karstuma dēļ apetīte sliktīka, ko dzert pašai mammai, lai remdētu slāpes, kā nekaitēt mazulim, ko ēdini ar krūti? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem sniedz Māmiņu Kluba Vecāku skolas krūts ēdināšanas speciālisti.

Lai cik dīvaini neliktos, vasaras karstums daudz mazāk ietekmē mazuļu apetīti, kā pieaugušo apetīti. Krūts piens ir tik universāls produkts un tā sastāvs ir pilnībā piemērots katra konkrētā mazuļa vajadzībām, attiecīgi, pat pašā lielākajā karstumā mazulim nav vēlmes atteikties no krūts piena. Saprast, vai pieniņa bērnam ir pietiekami daudz, var, ja mazuli sver kailu reizi nedēļā, vislabāk vienā un tajā pašā laikā, piemēram, vakarā, pirms vannošanās.

Mazulim vecumā no 0 līdz 5 mēnešiem svara pieaugumam pa nedēļu jābūt 140 - 250g, 5-12 mēnešu vecumā 110-140 grami nedēļā. Ja mazulis iekļaujas šajos rādītājos, tātad - pieniņš ir pietiekošā daudzumā un par to nevajag uztraukties. Turpini ēdināt mazuli pēc pieprasījuma, 5-6 reizes dienā, vai pat biežāk, turot mazuli pie krūts tik ilgi, cik ilgi viņš to vēlas. Pat, ja bērniņš pieņemas svarā mazāk, un tev šķiet, ka viņš nepaēd, papildināt mazuļa uzturu ar maisījumu nevajadzētu. Pretējā gadījumā mazulis var retāk gribēt būt pie krūts, bet mammai būs mazāk piena.

Jāseko līdzi tam, lai mazulis būtu pareizi apģērbts un nepārkarstu. Mazuļa apetīte ir atkarīga arī no tā, vai viņš ir pareizi apģērbts. Mājās jāģērbj plānā kokvilnas apģērbā - rāpulis vai bodijs. Ja mazulis ir pārāk silti saģērbts, viņš paēdīs, nepaguvis paēst, un pēc tam atkal drīz būs augšā ar raudāšanu, jo būs bijis iemidzis izsalcis.

Vai mazuli var barot ārā?

Vasara ir laba ar to, ka krūti mazulim var dot arī pastaigas laikā. Kautrēties nevajag: galvenais mammai ir remdēt mazuļa izsalkumu. Pacenties norobežoties no apkārtējiem: sēdies uz soliņa parkā, pagriezies ar muguru pret gājēju ceļu, izmanto slingu, kādu šallīti, autiņu, ar ko piesegties. Ar autiņu var ne tikai piesegt un noslēpti krūtis, bet arī nomaskēt bērniņu.

Lai mazuli būtu ērtāk barot, uzvelc ērtu apģērbu: jaciņu ar V veida izgriezumu, atpogājamu blūzīti vai krekliņu, vai arī speciāli krūts ēdināšanai piemērotu krekliņu, tagad tādus var iegādāties veikalos un arī internetā.

Cik bieži jāmazgā krūtis karstumā?

Pat pašā karstākajā dienā var iztikt ar dušu no rīta un vakarā. Krūtis lieliski pašas sevi pasargā, jo areola, kas ir ap krūts galu, ir dziedzeriem pildīta, un tie izdala mitrinošas, dezinficējošas vielas. Pēc lielas fiziskās slodzes vai peldēšanās jūrā, pietiek vienkārši krūtis noskalot ar ūdeni bez ziepēm.

Cik daudz vasarā jādzer barojošai mammai?

Vasarā bērniņš var biežāk gribēt pie krūts atrasties, jo krūts piens ir ne tikai barojošs, bet arī remdē slāpes. Tāpēc sievietes organismam nepieciešams liels šķidruma daudzums. Barojošai mammai jāizdzer apmēram 2,5 litrus ūdens dienā. Bet jālieto, protams, ir arī citi dzērieni, piemēram, tēja. Vislabāk dzert negāzētu minerālūdeni vai nesaldinātu tēju. Saldie gāzētie dzērieni slāpes neremdēs, pie tam cukurs, kas ir tajos, būs jāpārstrādā arī mazuļa puncītim. Piekritīsi, tāda slodze nekādu labumu nesniedz. Ar sulām nevajadzētu aizrauties, jo tās var radīt gremošanas trakta problēmas un arī alerģisku reakciju mazulītim.

Lai bērniņš saņemtu krūts pienu ar visām nepieciešamajām vielām, mammai vasarā būtu jālieto arī daudz vitamīnu savā uzturā, bet, ja tas nav iespējams, ir iegādājami speciāli vitamīnu kompleksi barojošām mammām.

Vai barojoša mamma var sauļoties kaila?

Ārsti iesaka vienmēr pasargāt krūtis no tiešo saules staru kaitīgās ietekmes. Īpaši uzmanīgām jābūt tieši krūts ēdināšanas laikā. Būtu jāatsakās no sauļošanās kailai.

Vai vasarā var atradināt mazuli no krūts?

Ja ir pienācis attiecīgais laiks, gadalaikam nav nozīmes. Protams, daudzi to iesaka darīt rudenī, jo vasarā mazulim vairāk slāpst un vislabāk ir dzirdināt viņu ar to, pie kā viņš ir pieradis. Tātad ar krūts pienu. Tas viegli uzsūcas un nekādu problēmu ar veselību nebūs šajā ziņā.

Otrkārt, vasarā mazi bērni ir vairāk pakļauti zarnu infekcijām. Mammas piens satur aizsargvielas, kas uztur formā mazuļa imunitāti. Tātad - bērniņš tiek pasargāts arī no gremošanas traucējumiem.

Vai vasarā vajag papildus dzirdināt bērnu ar ūdeni?

Pediatri vasarā iesaka neatkarīgi no tā, vai bērns ēd krūts pienu vai maisījumu, tomēr piedāvāt bērnam ūdeni. Krūts ēdināšanas speciālisti tomēr iesaka tā rīkoties tikai  tad, ja mazulis tiek ēdināts ar mākslīgā piena maisījumu. Mazulis, kas zīž krūti, saņem visu nepieciešamo šķidrumu ar māmiņas pienu. Krūts piena sastāvā ir 90% ūdens.

Krūts piena saldēšana

Šī procedūra var palīdzēt pagarināt krūts piena derīguma termiņu. Krūts piena rezerves var noderēt, ja mamma slimo, dzer antibiotikas vai atstāj mazuli kādam pieskatīšanai. Vasarā jebkas no tā visa var arī atgadīties.

Atslauktu pienu var porcijās saldēt uzreiz. Ja tādas iespējas nav, liec to ledusskapī un saldētavā ne vēlāk kā 6 stundas pēc ievietošanas ledusskapī. Rezerves uzglabāt var -10 līdz -15 grādu temperatūrā ne ilgāk kā 3 mēnešus. Pēc tam piens zaudē savas vērtīgās īpašības.

Saldēt krūts pienu var speciālos sterilos maisiņos vai trauciņos ar vāciņu. Lai atcerētos par piena derīguma termiņu, uz katras porcijas jāuzraksta atslaukšanas datums.

Atsaldēt var pakāpeniski - silta ūdens peldē. Pēc tam var speciālā sildītājā uzsildīt vai arī dot mazulim dzert ūdens peldē sasildītu pieniņu. Ideāls lietošanai tas ir 35,5 - 36,5 grādu temperatūrā.

Māmiņu Klubs

Diānas Zandes krūtsēdināšanas lekcija topošajiem vecākiem