Krūts ēdināšana un darbs

Krūts ēdināšana un darbs

14. Jun 2013, 11:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Var šķist, ka nupat kā tikai mazulis piedzima, un nu ir jau laiks, kad jāatradina mazulis no krūts, saistībā ar tavu darba gaitu atsākšanos. Šķitīs, ka darbs un krūts ēdināšana ir nesavienojamas lietas. Bet tas tā nav. Daudzām māmiņām veiksmīgi izdodas apvienot šīs abas lietas, tas vienkārši prasa rūpīgu laika plānošanu. Krūts ēdināšanai, līdz ar darba gaitu sākšanos, nav jāpaliek otrajā plānā.

Konsultē krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase.

Pats galvenais pluss tajā ir tas, ka joprojām būsi pārliecināta par to, ka bērns saņem no tevis tikai to labāko, viņam tiek nodrošināts pareizs, veselīgs uzturs arī tad, kad neesi blakus.

Darba gaitām jāgatavojas

Pirms darba gaitu atsākšanās, veic sagatavošanās darbus. Savlaicīgi darbā apspriedies ar priekšniecību par to, ka vēlies turpināt mazuļa krūts ēdināšanu. Ņem vērā, ka saskaņā ar Darba Likumu, māmiņām, kas ēdina mazuļus ar krūti, pienākas darba pārtraukumi, kas ir aptuveni 30 minūtes gari. Šie pārtraukumi tiek ieskaitīti darba laikā un arī atalgojums par darbu netiek samazināts.

Ideāli, ja darba vieta ir no tavām mājām netālu un vari aizskriet mazuli pabarot, bet, ja auklīte ar mazuli dodas pastaigā, otrs variants ir tāds, ka darba devējs tev atvēl kādu telpu, kurā vari mazuli pabarot, kad auklīte mazuli tev atved. Protams, vēl ir variants, ka auklīte ēdina tavu mazuli ar atslauktu pieniņu, ko tu esi sarūpējusi jau savlaicīgi. Piens jāsāk atslaukt vismaz mēnesi pirms darba gaitu atsākšanās. Bez tam, piena pirmajam laikam būs pietiekoši un to var sasaldēt.

Jāgatavojas ir arī bērniņam, kuram, ja viņu ēdinās auklīte, jāpierod pie pudelītes. Ja mazulis vienmēr ēdis tikai no krūts, viņam būs nepieciešams laiks, lai apgūtu jaunās iemaņas.

Pieņem darbā tikai cilvēku, kam pilnībā uzticies, jo arī mazulim ir svarīgi ne tikai saņemt pašu veselīgāko uzturu, bet saņemt arī kvalitatīvāko uzmanību tavas prombūtnes laikā. Ja ir iespējams mazuli uzticēt kādam cilvēkam, ko mazulis jau kopš dzimšanas pazīst, ideāli.

Jauktā ēdināšana

Jauktā ēdināšana ir tad, kad mazulis tiek ēdināts ar krūti, kad esi mājās, un ar mākslīgā piena maisījumu, kad esi darbā. Tas nozīmē, ka tev nebūs papildus jāatslauc piens. Pie tam, pirms un pēc darba mierīgi varēsi pabarot savu mazuli. Jums abiem tas būs īpaši patīkams brīdis, pēc šķiršanās dienas laikā.

Bērna organismam gan ir jāpierod pie jaunā režīma, un tāpat arī tavām krūtīm, kurām būs jāražo mazliet mazāk piena. Tāpēc vislabāk ir pakāpeniski samazināt krūts ēdienreižu skaitu dienā vismaz pāris nedēļas pirms darba gaitu atsākšanās.

Krūts ēdināšana un darbs: par un pret

Bērniņam šajā gadījumā būs tikai labums. Viņš varēs tāpat kā iepriekš, saņemt krūts pienu. Tev jāapgūst zinības par piena uzglabāšanu. Bet ņem vērā, ka sasaldēts piens nepasargā no infekcijām, lai gan tik un tā ir veselīgāks, nekā mākslīgā piena maisījums.

Tev, kā mammai, gan sākumā būs jāsaskaras ar mīnusiem. Noteikts laiks būs nepieciešams, lai tavas krūtis pierastu pie garākiem krūts ēdienreižu starplaikiem, īpaši, ja esi nolēmusi izmantot jaukto ēdināšanu. Darbā tev būs jāizmanto krūšturu ieliktnīši un sākumā var noderēt arī maiņas drēbes, gadījumam, ja būs kāda piena noplūde.

Dažkārt mammas uzskata, ka darba apvienošana ar krūts ēdināšanu ir nogurdinoša. Protams, tas viss prasa spēku, jo ir jāorganizē ne tikai tas, lai bērns saņemtu pilnvērtīgu uzturu, bet arī savs dienas režīms. Bet, tiklīdz viss ir apgūts, jau pāris nedēļu laikā situācija ir vieglāka, un ar visu tu tiec galā lieliski.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā