Meitenēm apģērbā tikai rozā, puišiem tikai zils?

Meitenēm apģērbā tikai rozā, puišiem tikai zils?

24. Mar 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par laimi mēs dzīvojam krāsainā pasaulē – mēs redzam krāsas un arī emocionāli tās uztveram. Krāsu pasaule ir daudz dziļāka un nopietnāka, nekā mēs domājam, tai piemīt liela ietekme mūsu sajūtu un noskaņu radīšanā.

Vai tiešām puišiem ir piemērota tikai zilā krāsa un meitenēm rozā, atklāj sertificēta mākslas terapeite Ilze Dreifelde.

Kā veidojas krāsas?

Krāsu spektrs sākas no ultravioletajiem stariem. Mēs redzam zilos toņus, kas caur dažādu krāsu gammu nonāk līdz sarkanajiem toņiem, tad redzam, ka aiziet infrasarkanie stari – krāsas, līdz ar to mūsu acij ir redzams tikai tas, kas redzams no tumši violetā līdz sarkanajam, ultravioletais un infrasarkananais starojums mums nav redzams.

"Šajā te krāsu spektrā melnās un baltās krāsas nav," atklāj sertificēta mākslas terapeite. "Mēs varam runāt par to, ka melnā un baltā krāsa veidojas citām krāsām sajaucoties."

Pārāk liels konservatīvisms krāsu izvēlē?  

Lai gan mums apkārt ir tik daudz dažādu krāsu toņu, kurus izvēlēties savā un bērnu apģērbā, tomēr gaidot bērniņu un arī tad, kad kļūstam par vecākiem mazai meitiņai vai dēlēnam, mēs lielākoties sastopamies ar divām krāsām – rozā un zilu.

Mākslas terapeite uzsver, ka zils tomēr nav gluži tas pats, kas ir gaiši zils. Gaiši zilā krāsa ir pasteļtonis, savukārt pasteļtoņus izmanto, lai sevi harmonizētu, nomierinātu. "Tā kā  bērniņa piedzimšana ir saspringts laiks, ja sev blakus redzam mazu bērniņu,kurš ir ietērpts pasteļa krāsās, viņš nomierina arī mūs pašus," stāsta I.Dreifelde.

Zilā krāsa- IKVIENAM dzimumam 

Eiropā un Amerikas Savienotajās Valstīs zilā krāsa ir vispopulārākā no visām krāsām, tā patīk teju lielākajai daļai iedzīvotāju, neatkarīgi no dzimuma. 13.gadsimtā Eiropā zilajiem toņiem tika piešķirta īpaša nozīme – tā tika dēvēta par karalisku krāsu, taču ar laiku tā zaudēja savu statusu, jo zilas krāsas apģērbā sāka tērpties arī vienkārši ļaudis. Zilo krāsu nesaistīja ne ar vienu no dzimumiem līdz pat 1940jiem gadiem, kad to tomēr vairāk sāka uzskatīt par vīrišķo krāsu armijas formas tērpu iespaidā.

Rozā arī puišu krāsa

Ja mēs savas mazās meitiņas un dēlēnus droši varam tērpt zilas krāsas apģērbā, tad pastāv uzskats, ka rozā tomēr vairāk piedienoties mazām meitenēm. Tomēr ne vienmēr tā ir bijis. Piemēram, 19.gadsimtā Anglijā vecāki savus mazos dēlēnus tērpa rozā krāsā, jo tā ir sarkanās krāsas atvasinājums un vīriešu armijas uniformas esot bijušas sarkanā krāsā.

"Sarkanā krāsa ļoti bieži asociējas ar spēku, enerģiju, kaislībām, neatlaidību, cīņas sparu, ar agresivitāti savā veidā. Ja runājam par mazuļiem, tad pasteļtoņi, arī šis rozā, palīdz mazuli nomierināt," atklāj mākslas terapeite.

Brīvi no stereotipiem

Tā kā vēstures gaitā daudzkārt ir mijusies šī krāsu izmantošana zēniem vai meitenēm, tad var teikt, ka pašreiz sabiedrībā valdošie priekšstati un aizspriedumi teju līdz tabu līmenim, liecina, atstāj zēnu un meiteņu krāsu izvēli vecāku ziņā.

Katrā ģimenē ir vecāki un vecvecāki, viņiem ir sava izpratne par krāsu lietošanu apģērbā. 

Patiesībā rozā krāsa nenes līdzi neko negatīvu, šī krāsa simbolizē beznosacījuma mīlestību, tā veido pieķeršanās sajūtas un raisa juteklību. Savukārt zilā krāsa tiek saistīta ar garīgumu, ar cerībām un to piepildījumu. Šī krāsa rada mieru un iedvesmu. Ļoti labi iederas guļamistabā – gan savā, gan bērnu, jo labvēlīgi ietekmē miegu.

Šīs divas krāsas zilo un rozā mēs tik ļoti saistām ar noteikta dzimuma mazuļiem, ka patiesībā citādāk šobrīd mums ir grūti iedomāties. Viss nepieciešamais bērnu aprūpei tiek pakārtots šīm krāsām – apģērbs, māneklīši, pudelītes, rotaļlietas, arī autiņbiksītes – rozā iepakojumā mazajām meitiņām, zilā – puikām. Taču ļausim mūsu ikdienā ienākt arī citām krāsām – tās spēj vairot prieku un padara mūsu ikdienu košāku.

20160318094405-51210.jpg

Eksperts

Ilze Dreifelde

sertificēta mākslas terapeite
Ilze Dreifelde Vecāku skolā
piicka piicka 24. Mar 2016, 20:58

Es labprāt pirktu savai meitiņai gan zaļas, gan dzeltenas, gan brūnas, gan violetas drēbītes, bet tur jau tā lieta, ka veikalos pieejamas praktiski tikai rozā, zilās un baltās! paši veikali slīgst stereotipos un pircējs ir tikai cietējs!

piicka piicka 24. Mar 2016, 20:57 kristinekika

es uzskatu kad bērni var valkāt jebkuras krāsas, --> nu un kad tad viņi var? Vai tad ne jebkurā laikā? Ir kaut kādi noteikti diennakts laiki, vai?!
es domāju,kad maza bērna garderobē šī krāsa nu galīgi nav vajadzīga --> Un kad ir vajadzīga? Naktīs der, tikai dienās neder? 😃