Konjuktivīts zīdainim

Konjuktivīts zīdainim

29. Sep 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Konjuktivītu zīdainim ir ļoti viegli atpazīt pēc noteiktiem simptomiem: mazuļa acu gļotāda ir iekaisusi, un nereti skarti ir ne tikai acu kaktiņi, bet arī acs virsma. Tas viss niez un kņudina, mazulis berzē ar rokām actiņas, un pēc miega parasti actiņas ir aizlipušas, vai tajās ir daudz izdalījumu. Speciālisti atzīst, ka ir vairāku veidu konjuktivīts - alerģijas izraisīts, vīrusa izraisīts vai arī bakteriālais konjuktivīts, ko mazuis var iegūt pat pirmajās dzīves dienās "mantojumā" no mammas dodoties plašajā pasaulē pa dzemdību ceļiem.

Kā ārstēt konjuktivītu mazulim?

Dažas saslimšanas vai to simptomi mazulim pāriet paši no sevis, un tomēr konjuktivīts zīdainītim ir pārāk nopietna salimšana, lai kavētos ar tās ārstēšanu. Svarīgi ir saprast, kas ir universālākie risinājumi, kā tos pareizi pielietot.

Nopietnu simptomu gadījumā nekavējoties jāvēršas pie ārsta, kurš detalizēti izpētīs mazuļa stāvokli, nozīmēs preparātus, kas palīdzēs atrisināt konkrēto problēmu, un visdrīzāk tie būs pilieni. Kopumā, var izrādīties, ka arī tavā aptieciņā jau ir kaut kas, kas var mazināt simptomus vai atvieglot mazuļa stāvokli. Tādos gadījumos lieliski palīdz actiņu tīrīšana un skalošana.

Var noderēt:

Kumelīšu tēja
Vārīts, atdzesēts ūdens
Melnā tēja
Vates plāksnītes

Atceries, ka actiņas jāskalo pareizi: ņem vates plāksnīti, pamērcē to tējā vai vārītā ūdenī un viegli ar to iztīra actiņas virzienā no acs ārpuses uz iekšējo kaktiņu. Svarīgi ir saprast, ka pirms pilienu lietošanas actiņām jābūt tīrām, tajās nedrīkst būt izdalījumu, tas paātrinās atveseļošanās procesu.

Kļūdas konjuktivīta ārstēšanā zīdaiņiem

Daudzi jaunie vecāki nenovērtē reizēm problēmas nopietnību, un, ja mazulim ir konjuktivīts, ne vienmēr ir skaidrs, ka tas ir jāārstē, tāpat arī ar pareizu ārstēšanu un actiņu tīrīšanu. Līdz ar to, slimība var progresēt. Loģiski, ka tā var attīstīties citā virzienā, var iekaist acu gļotāda, var izveidoties radzenes keratīts. Izvairieties no kļūdām ārstējot zīdainītim konjuktivītu.

  • neaizmirsti par došanos pie ārsta, jo pareiza diagnostika ir atkarīga no pareizas ārstēšanas, kas uzsākta pirms došanās pie ārsta.
  • nekavējies ar ārstēšanu
  • nepielieto ārstēšanā citu ieteikumus, jo dažkārt var gadīties, ka tas, kas citam līdzīgā situācijā palīdz, var izrādīties pilnīgi nenoderīgs tieši tavā gadījumā.
  • esi prātīga ar tautas medicīnas pielietošanu: piemēram tā pati kumelīšu tēja var palīdzēt tikt galā ar iekaisumu, bet krūts pienu actiņās nevajadzētu pilināt, jo tas var tikai izraisīt lieku kairinājumu
  • atceries, ka konjuktivīts nav nekas patīkams, reaģē mierīgi un saprātīgi, mazulis var būt nemierīgs, kaprīzs, raudulīgs. Novērs mazuļa uzmanību no problēmas, samīļo viņu, sniedz viņam savu mīlestību.

Māmiņu Klubs