Komentē: Ar kādām bērnu veselības aprūpes problēmām pēdējā laikā esat saskārušies?

Komentē: Ar kādām bērnu veselības aprūpes problēmām pēdējā laikā esat saskārušies?

09. Mar 2016, 12:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šovakar LTV1 raidījumā “Tieša runa” (plkst.21:00) Māmiņu Kluba vadītāja Sandija Salaka, Veselības ministrs Guntis Belēvičs, Prof. Dace Gardovska (BKUS) un citi nozares eksperti spriedīs par bērnu veselības aprūpes problēmām Latvijā. 

Vai ģimenes ārsti tiek galā ar mazu bērnu aprūpi? Vai bērni var laikus saņemt nepieciešamo medicīnisko palīdzību, tikt pie speciālistiem uz konsultācijām, atļauties rehabilitāciju un izmantot pilnā mērā veselības aprūpes pakalpojumus, patiešām bez maksas?

Ar kādām problēmām bērnu veselības aprūpē esat saskārušies jūs? Kā vērtējat pašreizējo sistēmu? Vai vecākiem ir viegli orientēties sistēmā, ja bērns saslimis? Varbūt jums ir bijuši kādi gadījumi, pēc kuriem vairs neizmantojat bez maksas medicīnisko aprūpi, bet gan,kad nepieciešams, vienkārši vēršaties pie maksas ārstiem?

Lūgums uzrakstīt komentāru sadaļā savu viedokli un piemērus! Izmantosim tos šī vakara LTV1 raidījumā “Tieša runa” (anonīmi).

Paldies!

Varat sazināties ar mani arī personiski:

Māmiņu Kluba vadītāja Sandija Salaka

Tālr: 29395519

e-pasts: sandija.salaka@ccg.lv

 

VIENAI no atbildētājām dāvinām Huggies autiņbiksītes pēc izvēles!

20160309125310-10195.jpg

Māmiņu klubs Māmiņu klubs 10. Mar 2016, 08:22

Paldies par piedalīšanos diskusijā! Dāvinām autiņbiksītes ROLANDAI! Gaidām Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1 -2, 1.stāvā pa labi!

zacc zacc 09. Mar 2016, 22:32

manderina, ļoti jocīgi - vai ārstam nav akūtās stundas? Kāpēc jāgaida pieraksts ar akūtu saslimšanu? Pēc likuma akūtajām h ir jābūt katru dienu un Tev ir tiesības tajā laikā turp doties un tikt pieņemtai. Ja nav, tad tas ir gadījums, par ko jāsūdzas Nacionālajam veselības dienestam.
Es savulaik arī zvanīju šim dienestam, lai man iesaka, pie kāda ārsta prasīties uzskaitē, jo visi atteica. Pateica, kuri ir tie, kas pēc likuma atteikt nedrīkst (skatās pēc teritorijas un pacientu skaits).
Ja būtu kādi pārpratumi ar mājas vizītēm pie smagi slima bērna (paldies Dievam, nav bijusi vajadzība), arī zvanītu tur konsultēties, kas tad īsti pienākas pēc likuma, un to tad arī mierīgi un korekti ārstam norādītu.

Rindas uz valsts apmaksātiem speciālistiem ir šausmīgas un zvanīšanās, lai pierakstītos, aizņem pusi dienas - nepārspīlēju, jo pierakstus daudz kur veic tikai noteiktās dienās. Pie neirologa un acuārsta pēc pirmajiem piedzīvojumiem ar pierakstiem, garo rindu un vizītes kvalitāti vedu par maksu. Valsts apmaksātā neiroloģe arī nepārliecinoša likās, vizīte ķeksītim. Kamēr maksas visu izprasīja, apskatīja, izskaidroja, ieteica, nemeklēja liekas vainas. Acuārste gan bija laba arī valsts apmaksātā, bet otrreiz man nebija spēka pusdienu zvanīties, lai pierakstītos.
Pie zobārsta arī gaidām šausmīgi garā rindā, bet tur neko nenokavēsim.
Nevienam nenovēlu nopietnāk saslimt, jo diemžēl arī maksas medicīna negarantē ne ātrumu, ne kvalitāti.

manderina manderina 09. Mar 2016, 16:31

Labdien!
Manam mazajam dēliņam ir tik 8men. Un nesen saskāros ar situāciju ka māsiņas bieži vien atbild ģimenes ārstu vietā. Manam dēliņam kļuva slikti ar veselību. Cēlās temp.klepoja un iesnas. Es jau jutu ka nav labi. Zvanīju ģ.ā. bet pacēla māsiņa un teicu ka mazajam kļūst sliktāk mums pasaka ka jāarstējas mājas. Ka ģ.ā. nebrauks mājas vizītēs. Prasīju nekavējoties tikt pie ārsta uz ko man atbildēja tik pec 3 dienam pierakstīšu. Rezultātā jau nākamajā dienā smagā stāvoklī mazais bija slimnīcā. Kāpēc māsiņas dara ģ.ā. darbu? Un dēļ lielajām rindām mazais netiek uz konsultāciju. Tāpat arī BKUS ir lielas rindas pie speciālistiem, parasti jāgaida 4-8m. Tas nav normāli ja bērnam ir nopietnas lietas.

lauvinja lauvinja 09. Mar 2016, 16:17

Nenormālas rirndas pie zobārsta - pusgadu jāgaida. Zinu, ka ieteikums ir iet citur, kur nav rindas, reiz pamēģinājām, pēc tam ilgi bērnu pie zobārsta grūti bij piedabūt iet. Svarīgs tomēr kontakts!

Ilvija82 Ilvija82 09. Mar 2016, 13:20

Labdien! Manam dēliņam rīt būs 1.9. Es biju priecīga mamma, ka mans bērns jau ir veselīgs un neslimo.....tas bija tikmēr, kamēr dzīvojās ar mani mājās. Nu jau "otro" mēnesi viņš apmeklē dārziņu. Kāpēc "otro" pēdiņās? Tāpēc, ka visu februāri viņš noslimoja. Viss sākās ar puņķiem, klepu....turpinājās ar stomatītu, augstu temperatūru, konjunktivitītu.....veseļojāmies mājās..... pēc iespējas mazāk visādu zāļu.....divas reizes bijām, lai paklausās vai plaušās nav trokšņi, pirmo reizi bijām pa kluso uz slimnīcu aizbraukuši, kur strādā dēliņa ome, otro reizi jau gan devāmies pie ģimenes ārstes, jo temperatūra negribēja kristies.....un tad pirmo reizi nonācām līdz antibiotikām.....dikti negribējās tas viņam dot, bet nekā darīt! Rinda pie ģimenes ārstes bija tik gara, bezgaisa telpa, ka likās, ka tieši uzgaidāmajā telpā var "noķert" vēl kādu vīrusu....par laimi tas nenotika. Tagad dēliņš ir vesels, ir neliels klepus - dzer ķērpi ar medu.
Pagaidām nav nācies apmeklēt speciālistus, bet domāju, ja būtu, tad maksātu, jo uz bezmaksas lietām ir nenormāli garas rindas. Pie acu ārsta rindā iestājāmies 1. martā uz 18. aprīli....tas nav akūti, bet jā būtu, tad maksātu.....bērnam visu!
Un esmu pateicīga, ka dēla ome strādā slimnīcā...ir zinoša, ja nu kas, tad vēršos pie viņas.
Veselības sistēma nav sakārtota!
Jauku dienu vēlot,
Ilvija.

kerstyna kerstyna 09. Mar 2016, 12:58

Paldies Dievam, bērni neslimo bieži un , ja slimo tad viegli. Vajadzības gadījumā nekautrējos iet apkārtceļus, lai iespējami ātrāk nodrošinātu to ko vajag. Izmantoju pazīšanos, privātus kontaktus utt. Legālā, godīgā ceļā ātri saņemt palīdzību , valsts apmaksātu palīdzību, faktiski nav iespējams. Bet tā, mums vajag tikai bērnu acuārstu jaunākajam, kas VBKUS, protams ir diezgan utopiski pieejams, tad mēs nekautrējamies un izmantojam Mobilo ārstu pakalpojumu. Speciālisti labi, iesim jau trešo reizi.