Ko darīt, ja zīdīšana sagādā sāpes?

08. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daudzas mammas zīdīšanu gaida ar satraukumu, jo ir lasījušas un dzirdējušas stāstus, ka tas var izvērsties par sāpīgu procesu, kas rada arī diskomfortu. Tāpēc vaicājām krūts ēdināšanas konsultantei Sandrai Lasei, kāpēc zīdīšana dažkārt var būt sāpīga, un kā to novērst.

Nereti mammas, piedzīvojot sāpīgās sajūtas zīdīšanas laikā, no bērniņa barošanas ar krūti pat mēdz atteikties, taču citas sāpes uztver par pašsaprotamām, uzskatot, ka ar tām ir jāsamierinās. Pēc Sandras Lases teiktā, taisnība nav ne vienā, ne otrā gadījumā, lai gan dažkārt nelielas sāpec zīdīšanas sākumposmā var saukt par normu, kas saistīts ar mazuļa tonusu, taču pēc neilga laika šīm sāpēm vajadzētu pazust.

Citādi ir ar gadījumiem, kad mazulis pie krūts tiek likts nepareizi, jo šādā gadījumā sāpes nepāries, tāpēc Sandra Lase iesaka pievērst īpašu uzmanību tam, vai bērniņš krūti satver pareizi.

Nebaidīties lūgt palīdzību speciālistiem

No savas pieredzes Sandra Lase zina teikt, ka biežākās problēmas, ar kurām mēdz saskarties jaunās māmiņas, ir sāpes zīdīšanas laikā, krūšu galu plīsumi, kā arī secinājums, ka bērns slikti pieņemas svarā, jo viņam it kā trūkst piena. "Gadījumos, kad mazulis nepietiekami pieņemas svarā, ne vienmēr pie vainas ir nepietiekošs piena daudzums, jo var izrādīties, ka bērniņš daudz guļ un netiek likts pie krūts pietiekami bieži, tikpat labi mazulim var būt nepareizs satvēriens vai arī liels stress, kas bloķē augšanas hormonus," norāda krūts ēdināšanas speciāliste.

Sāpes visbiežāk tiek novērotas pirmajā brīdī pēc bērniņa pielikšanas pie krūts, un ja tās ilgst līdz 30 sekundēm, tad tas var būt normāls process, jo krūtis vēl tikai cenšas pierasts pie sava jaunā uzdevuma - bērna zīdīšanas. Savukārt gadījumā, ja bērns krūti satver nepareizi, sāpes ilgst visu zīdīšanas posmu un pēc tā var krūtīs parādīties plīsumi, tulznas un saberzumi, ko nevajadzētu pieļaut.

Šādos gadījumos Sandra Lase rosina jaunās mammas nekautrēties lūgt palīdzību speciālistiem, meklējot palīdzību jau dzemdību iestādē vai arī pie zīdīšanas konsultantiem, jo pat gadījumos, ja ar pirmo mazuli zīdīšana ir bijusi veiksmīga, katrs bērns ir individuāls, tāpēc var būt neskaitāmi faktori, kas ietekmē zīdīšanu.

Kā rīkoties, ja ir radušies plīsumi krūšu galos?

Krūšu ādas ārstēšanai un vēl pirms radušies pirmie plīsumi ieteicams lietot speciālus krēmus, kas mīkstina ādu un palīdz tai saglabāt dabīgo mitrumu, jo, pēc speciālistes teiktā, dabīgi mitrināta āda ir elastīga un izturīga. Pateicīgs līdzeklis šādās situācijās ir arī lanolīns, ko mūsu āda sevis mitrināšanai izstrādā arī dabīgā veidā.

Piemēram, krēms krūšu galiem Maria Nipple Cream satur īpaši maigas konsistences lanolīnu  ar ļoti augstu tīrības pakāpi (atbilst farmācijā izmantojamo vielu tīrības kritērijiem) un tas nomierina un aizsargā saplaisājušus krūšu galus grūtniecības un laktācijas laikā.

Speciāliste norāda, ka, lietojot Maria Nipple Cream, tas uzlabos krūšu galu ādas dabīgo mitrumu, neveidojot uz tās kreveles, līdz ar to krūšu galos esošie pušumi sadzīs daudz ātrāk, savukārt tā sastāvā esošais E vitamīns veicinās ātrāku audu reģenerāciju. Maria Nipple Cream var lieto gan tad, kad mammai ir radusies sajūta, ka krūšu gali ir sausi, gan arī tad, kad ir diskomforta sajūta pie zīdīšanas, jo krēma sastāvā esošais lanolīns padarīs krūtsgalus mazāk jutīgus. Krēmu uz krūtsgaliem jāuzklāj pēc zīdīšanas un pirms nākamās zīdīšanas reizes tas nav speciāli jānotīra.

Kur slēpjas veiksmīgas zīdīšanas noslēpums?

Noteikti daudzas no mums ir dzirdējušas ieteikumus vēl pirms mazuļa piedzimšanas uzsākt krūtsgalu norūdīšanu, kas nozīmē tos regulāri norīvēt ar raupju dvieli, taču Sandra Lase uzsver, ka tas ir lieki, jo gadījumā, ja bērns krūti satvers nepareizi, šāda speciāla krūšu galu ādas rūdīšana nepalīdzēs. Tā tikai lieki stimulēs dzemdes tonusu.

Panākuma atslēga veiksmīgā krūts zīdīšanā slēpjas pareizā satvērienā, kā arī pārdomātās zīdīšanas pozās, ko mācēs ieteikt zīdīšanas speciālists. "Bieži mammas ķermenis ir saspringts vēl pirms mazuļa pielikšanas pirms krūts, tāpēc ir svarīgi ieņemt zīdīšanai ērtu pozu," norāda speciāliste, kura parasti aicina māmiņām pašām novērtēt savas sajūtas zīdīšanas laikā - cik ērti viņas jūtas mazulīti zīdot, vai nav saspringuši pleci, jo arī saspringums veicina sāpju sajūtu.

www.marialine.lv