Ko darīt, ja ir aizlikts deguns?

Ko darīt, ja ir aizlikts deguns?

10. Nov 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kamēr bērna imunitāte līdz galam nav izveidojusies, viņa organisms tiek pakļauts saaukstēšanās slimību, vīrusu un baktēriju uzbrukumiem. Pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem bieži nākas saskarties ar dažādu saslimšanu ārstēšanu, un, protams, neiztikt arī bez iesnām.

Iesnas var izraisīt dažādi iemesli - apkārtējās vides temperatūras maiņa, vēsais gaiss, apstākļiem nepiemērots apģērbs, vīrusi, baktērijas, piemēram, - stafilokokks un streptokokks.

Attīstoties organismā, iesnām ir vairākas stadijas:

Sākuma stadija, kurai raksturīga ir slikta pašsajūta, bērns kļūst kaprīzs, atsakās no ēdiena, viņam ir aizlikts deguns. Maziem bērniņiem var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra, un tas saistīts ar deguna gļotādas tūstku, bērniņš nevar paelpot. Šajā periodā iesnas ir lipīgas.

Pēc dažām dienām parādās caurspīdīgi izdalījumi – iesnu otrā stadija.

Trešā stadija sākas tad, kad parādās dzeltenīgi zaļgani izdalījumi. Izdalījumu krāsa norāda uz to, ka iesnas iet uz beigām, un pēc dažām dienām tās pāries.

Vislielāko diskomfortu bērnam sagādā tieši aizlikts deguns, kad elpot ir pavisam grūti, miegā izkalst kakls, izgulēties nav iespējams, kā arī apetītes nav īsti nekādas.

Kā mazajam deguntiņam palīdzēt ar pilnu krūti elpot pēc iespējas ātrāk?

Pirmkārt, jānovērtē bērna vispārējais stāvoklis, jāpārliecinās par to, vai viņam nav paaugstināta ķermeņa temperatūra. Bērniņam, kuram ir iesnas, bet nav paaugstinātas ķermeņa temperatūras, nav aizliegtas pastaigas svaigā gaisā. Tieši otrādi - tās labvēlīgi ietekmē saslimšanas gaitu.

Bez tam, arī istabā gaisam jābūt svaigam un pietiekoši mitrinātam. Vairākas reizes dienā jāvēdina istabas, var izmantot arī gaisa mitrinātājus vai uzlikt uz radiatoriem mitrus dvieļus.

Kājiņas jātur siltumā. Ja mazulim nav paaugstināta ķermeņa temperatūra, jāieziež viņa pēdiņas ar sildošu ziedi un jāuzvelk vilnas zeķītes.

Lai mazulim būtu vieglāk elpot, gultas matraci galvgalī var pacelt mazliet augstāk, paliekot zem tā sarullētu dvieli vai nelielu spilventiņu.

Saslimšanas laikā bērna deguntiņš regulāri jāskalo ar jūras ūdeni, tas atvieglo deguntiņa izšņaukšanas procesu, pazemina infekcijas iekļūšanas iespējas vidusausī.

Ja pediatrs ieteicis lietot pilienus, tie jālieto stingri saskaņā ar ārsta ieteikumiem un klāt pievienoto lietošanas instrukciju.

Parasti iesnas ilgst vidēji 7-10 dienas. Ja iesnas nepāriet ilgāk par 4 nedēļām, jāmeklē cits iesnu iemesls. Var gadīties, ka bērnam ir deguna blakusdobumu iekaisums, kāda deformācija vai alerģiska reakcija.

Lai mazie deguntiņi elpo viegli un brīvi!

20130919103449-28627.jpg