Klāt siltais laiks. Kā pareizi saģērbt bērnu?

19. May 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šobrīd laiks ir gana nepastāvīgs, mijoties aukstākām dienām ar ļoti vasarīgiem laikapstākļiem, tāpēc vecākiem var rasties jautājumi, kā vispareizāk ģērbt savu mazuli, un kāds apģērbs bērniņam šajā laikā būtu piemērotākais, ņemot vērā, ka mazuļa termoregulācija ir atšķirīga no pieaugušā cilvēka.

Ratos guļošam bērniņam vienmēr būs nepieciešams par vienu apģērba kārtu vairāk nekā pieaugušajam, taču svarīgi atcerēties, ka nedrīkst bērnu satuntuļot.

“Ja ir silts laiks virs 25 grādiem, mazulītim pilnībā pietiek ar bodiju. Bodijs ir ērts lietošanai, jo mazulim nebūs plika muguriņa, tas arī nosegs autiņbiksītes,” skaidro Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte, pediatre Sanita Mitenberga. Viņa norāda, ka tad, ja ir gadījusies vēsāka vasaras diena, kad laukā ir aptuveni 15 grādu, līdzi jābūt lietus jaciņai vai kombinezonam, kā arī jāvelk garās bikses, lai bērns nenosaltu. Tā kā mazulīša galvas āda ir daudz jutīgāka nekā pieaugušajiem, jebkuros laikapstākļos dodoties ārā nedrīkstētu aizmirst par cepurīti bērnam, jo tā pasargās gan no kaitīgajiem saules stariem, gan arī pret vēju.

Dodoties pastaigās ar bērnu, ņem līdzi rezerves apģērbu, savukārt mazākam bērniņam arī sedziņu, kas noderēs, ja mazulim kļūs auksti.

Pastaigas laikā svarīgi sekot līdzi, vai bērniņam nav par aukstu vai par karstu. “Sekojiet līdzi rociņām un kājiņām, pasekojiet līdzi arī kakla zonai, vai bērns nav sasvīdis,” iesaka pediatre, norādot, ka ir ļoti svarīgi vērot arī bērna sejiņu. Ja tā ir bāla, iespējams, bērnam ir auksti un nepieciešams viņu saģērbt siltāk. “Citi bērniņi par to ziņo ar raudāšanu un nemierīgumu, tāpēc ieklausies bērnā,” mudina Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte, pediatre Sanita Mitenberga.

Izvēloties bērnam apģērbu, priekšroku ieteicams dot kokvilnas apģērbam, jo tas būs viegli lietojams, ērts un komfortabls. Apģērbam jābūt elpojošam un viegli uzvelkamam, kā arī tā izmēram jāatbilst bērna augumam, kas nozīmē, ka apģērbs nedrīkstētu būt ne par lielu, ne arī par mazu.

“Jāizvēlas apģērbs ar vīlēm uz ārpusi un jālūko, lai iekšpusē nebūtu birku, jo tas var bērna radīt diskomfortu,” iesaka Sanita Mitenberga.