Kāpēc zēniem velk zilas krāsas drēbes, bet meitenēm - rozā?

Kāpēc zēniem velk zilas krāsas drēbes, bet meitenēm - rozā?

17. Jan 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā ir sākusies šāda tradīcija? Vai rozā jau sākotnēji bija "sieviešu" krāsa un zilā - "vīriešu" jeb tomēr kultūra kaut kā ietekmējusi šāda priekšstata izveidošanos? Pastāv dažādi viedokļi, kurus tūliņ apskatīsim, lai noskaidrotu patiesību.

Agrāk - visi balti

19.gadsimta sākumā jaundzimušās meitenītes un zēnus līdz apmēram 5-6 gadu vecumam ģērba vienādi - baltās drēbēs. Jaundzimušajiem bija garas kokvilnas kleitiņas, kas pārsniedza mazuļa auguma aprises.

20.gadsimta sākumā uzskati par bērnu audzināšanu ļoti mainījās, vecāki sāka vairāk pievērst uzmanību bērnu attīstībai, parādījās tādi jēdzieni kā "rāpulis", attiecīgi - apģērbs, kas piemērots mazulim - rāpotājam. Bērnu apģērbs bija citādāks, tas kļuva krāsaināks.

Bet pat 1899.gadā zēni un meitenes vilka vienādas krāsas apģērbu. Viena modeļa apraksts vēsta: "bērnu kleita, kas ir ērta sieviešu vai vīriešu dzimtas jaundzimušajam".

Rozā - vīriešu krāsa?

Rozā sākotnēji bijusi vīriešu krāsa, jo tā bija košāka, izteiktāka krāsa. Kristiešu tradīcijās sarkanais asociējas ar vīrieti, un tā "mazais brālis" rozā - ar zēnu. Zils un gaiši zils apzīmēja Jaunavu Mariju un tā skaitījās sieviešu krāsa.

Te citēsim 1927.gada izdevuma "Time" uz vāka esošo teikumu: "Beļģijas princese Astrīda, prinča-konsorta sieva pirms četriem gadiem deva dzīvību septiņas mārciņas smagajai meitai. Šūpulis.. bija optimistiski noformēts zēnu rozā toņos un arī meiteņu zilajos".

Mūsdienu stereotipi

Pēc Pirmā pasaules kara zilā krāsa aizvien biežāk tika izmantota armijas formās. Tad nu tāpēc arī šo krāsu sāka uztvert kā vīriešu krāsu. Četrdesmito gadu sākumā rozā jau tika propogandēta kā sieviešu krāsa. "Think Pink" jeb "domā rozā" kļuva par mārketinga slengu, kas aicināja sievietes pieņemt savu sievišķību un izrādīt to. Rezultātā parādījās mode - ģērbt meitenes rozā toņos.

Mūsdienās šīs krāsas kļuvušas jau par tipiskām krāsām: rozā ir meiteņu, zilā - zēnu krāsa. Ļoti daudzi modes mākslinieki cenšas pārvarēt šo stereotipu, bet mūsdienu sabiedrībā joprojām šīs abas krāsas attiecībā uz jaundzimušo ģērbšanu tiek izmantotas noteiktiem dzimumiem visbiežāk.

Māmiņu Klubs