Kāpēc slimošanas laikā daudz jādzer?

Kāpēc slimošanas laikā daudz jādzer?

04. May 2016, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pediatri un ģimenes ārsti vienbalsīgi iesaka slimošanas laikā dzert pēc iespējas vairāk šķidruma. Īpaši tas attiecas uz maziem bērniem. Uzzināsim, kāpēc tā!

"Saslimšanas gaitā, un te ir runa par dažādām saslimšanām, viens no blakusefektiem ir atūdeņošanās. Ja pieaudzis cilvēks apzinās, ka viņam jāatjauno ūdens balanss, tad bērnam ir grūti saprast, kāpēc viņam ir tik daudz jādzer", - paskaidro pediatre Anna Birka.

Ar ko tik bīstama ir atūdeņošanās? Dehidratācija jeb atūdeņošanās ietekmē visas orgānu sistēmas. Ilgstošs ūdens trūkums organismā var izraisīt kritiskas sekas galvas smadzenēs, kā arī izmaiņas asinsritē, traucējumus imūnsistēmas funkcionēšanā, un var rasties problēmu saasinājumi sirds un asinsvadu sistēmā, attīstīties var arī nieru un citu orgānu pataloģijas.

Tāpēc saslimšanas laikā, īpaši, ja ir arī paaugstināta ķermeņa temperatūra vai rodas kuņģa darbības traucējumi, vemšana, pastiprināta svīšana, ir obligāti jāseko līdzi izdzertā ūdens daudzumam. Īpaši, ja runa ir par bērnu.

"Atūdeņošanās var būt redzama vairākās formās, tā var būt gan neliela, gan arī tāda, kas jau bīstama dzīvībai." -brīdina pediatre.

Kā pareizi mazuli dzirdināt?

"Galvenais likums, kas jāievēro - nedrīkst dot bērnam dzert tikai vienu reizi ilgstošā laika posmā un uzreiz lielā daudzumā, tā vietā pareizāk ir dzirdināt bieži un nelielās devās", - uzsver pediatre Irēna Putniņa.

Protams, vecākiem tas aizņem daudz laika un pacietības, bet tas tomēr būs daudz efektīvāk!

"Pareizāk būs, ja reizi 10-15 minūtēs bērns izdzers apmēram 1 tējkarotīti ūdens", - speciāliste paskaidro.

Pediatre iesaka dot ūdeni vai zaļo tēju, kas derēs gan mazulim, gan vecākiem bērniem.

Un obligāti jāseko līdzi tam, lai bērnam neparādītos atūdeņošanās pazīmes. Māmiņu Klubs atgādina, šīs pazīmes norāda uz atūdeņošanās sākumu:

- mazulis vairāk kā 6 stundas nav čurājis,

- viņa urīns ir tumšāks un ar izteiktāku aromātu,

- miegainība un apātija,

- sausa mute un lūpas,

- raudāšanas laikā bērnam nav asaru.

Un šīs pazīmes var norādīt jau uz nopietnākām problēmām:

- iekritušas acis,

- rokas un kājas - vēsas un mitras,

- pārmērīga miegainība,

- "iekrities" avotiņš uz bērna galvas.

Ja bērniņam parādījušās šīs pazīmes, netērējiet laiku domāšanai, jārīkojas ātri, jo bērni ļoti strauji zaudē šķidrumu. Tāpēc, ja uzskati, ka situācija ir nopietna, nekavējoties meklē medicīnisko palīdzību. Tādos gadījumos ārsti parasti liek pie sistēmas, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu šķidruma trūkumu bērna organismā.

Esiet veseli!