Kāpēc mans bērniņš raud? 9 biežākie raudāšanas iemesli

Kāpēc mans bērniņš raud? 9 biežākie raudāšanas iemesli

28. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ikviens vecāks, kura ģimenē ienācis mazs bērniņš, zina, ka mazulim raudāšana ir veids, kā sazināties ar saviem vecākiem un pievērst viņu uzmanību, jo cita veida līdz brīdim, kamēr iemācās runāt, vienkārši nav.

Loģiski, ka raudāšana vecākos uzreiz ieslēdz trauksmes podziņu, jo rodas satraukums, kas gan bērniņam kaiš? Izrādās, iemesli raudāšanai lielākoties ir pavisam vienkārši un viegli atrisināmi, protams, nepieciešams vien iemācīties atšķirt, kad mazulis raud, jo vēlas ēst, bet kad raudāšana ir veids, kā paziņot, ka viņam ir neērti, vēlas mammas siltās rokas.

Protams, līdz brīdim, kad esat labāk savstarpēji iepazinušies ar jaundzimušo, katra raudāšana tev var radīt lielāku trauksmi, tāpēc iepazīsties, kuri ir biežākie mazuļu raudāšanas iemesli un centies atpazīt, kā katrā no šīm situācijām raud jūsu bērniņš, lai nākamreiz uzreiz varētu viņam palīdzēt.

Mazulis ir izsalcis. Šo raudāšanas iemeslu parasti ir visvieglāk uzminēt, jo sevišķi pirmajās dzīves nedēļās, kuras bērniņš pārsvarā pavada guļot un ēdot. Tāpat kā pieaugušajam, kuram izsalkums rada nīgrumu, arī bērniņam tukšs puncītis nav patīkama sajūta, tāpēc viņš cenšas pievērst savas mammas uzmanību.

Mazulis vēlas pārmaiņas. Ja bērniņš ir nesen paēdis, taču pēkšņi sācis raudāt, pārliecinies, vai mazulis jūtas ērti. Iespējams, nepieciešams nomainīt autiņbiksītes, jo iepriekšējo nomaiņu esi veikusi jau pirms kāda laika un tagad autiņbiksītēs mazais jūtas nekonfortabli. 

Mazuli nomoka kolikas. Par kolikām noteikti esi daudz dzirdējusi no savas mammas un draudzenēm, jo tās ir daudzu mammu lielākais bieds. Kolikas bērnam var sākties ap 2 nedēļu vecumu un visbiežāk beidzas aptuveni 3-4 mēnešu vecumā. Ņem vērā, ka kolikas ir normāla mazuļa attīstības sastāvdaļa, kuras laikā gremošanas sistēma mācās pielāgoties jaunajai videi. Cīņā ar kolikām var palīdzēt mazuļa puncīša masāža, to ar siltu plaukstu glāstot pulksteņrādītāja virzienā, vingrojumi, kuru laikā mazās kājiņas tiek piespiestas pie puncīša un iztaisnotas, kā arī silta vanniņa un dažādi aptiekās nopērkamie speciālie pretkoliku līdzekļi.

Mazulim nāk miedziņš. Ne visi bērni aizmieg mierīgi un tik viegli padodas miedziņam. Daļa bērniņu brīdī, kad jūtas miegaini, kļūst nervozi un raud, tāpēc palīdzi viņam iemigt, piemēram, mazulim dziedot šūpuļdziesmu, lai viņš sajustu māmiņas silto balsi un nomierinātos.

Mazulis ir pārkarsis. Labu gribot, vecāki bieži vien bērniņu saģērbj pārāk silti, domājot, ka tā palīdzēs viņam sajusties komfortabli gluži kā māmiņas puncī. Ja šķiet, ka mazulim ir par karsti, novelc kādu no apģērba kārtām, sekojot līdzi, kā pēc mirkļa mainās bēbīša uzvedība. Iespējams, tieši pārāk biezā drēbju kārta būs bijusi pie vainas raudāšanai. Protams, iemesls raudāšanai var būt arī tieši pretējs - mazulim ir pārāk auksti. Tāpēc vienmēr seko līdzi, lai mazulis nebūtu pārkarsis vai arī viņam nebūtu auksti, ģērbjot viņu atbilstoši sezonai un temperatūrai telpās, laukā.

Mazulim ir aizlikts deguntiņš. Noteikti arī pati atceries, cik nelāgi jūties, kad ir piemeklējušas iesnas vai klepus un deguns ir aizlikts, caur to ir problemātiski elpot. Mazajam cilvēciņam šādas sajūtas var radīt lielu trauksmi, tāpēc raudāšana kļūst par sava veida aizsardzības mehānismu. Attīri mazuļa snīpīti, lai viņš atkal justos labi!

Mazulim aug zobiņi. Gluži kā kolikas, arī stāsti par zobu nākšanu jau kļuvuši par sava veida leģendām jauno māmiņu sarunās. Ja tev ir aizdomas, ka mazulim varētu nākt zobiņi, pārbaudi, vai par to liecina arī uztūkušās smaganas. Ja jūti, ka raudāšanas iemesls tiešām ir zobu augšana, piedāvā bērniņam speciālus atvēsināmus zobgraužus, kas palīdzēs nomierināt smaganas. Atvieglot zobiņu nākšanas laiku palīdzēs arī speciālas ziedes, kuras uzsmērēt uz smaganām. 

Mazulis vēlas atpūtu. "Atpūtu?" vaicāsi neizpratnes pilna. Jā, par spīti tam, ka mums, pieaugušajiem šķiet, ka mazulis laiku pavada vien guļot un ēdot, viņa ikdiena ir piepildīta ar dažādiem notikumiem, kas to lieki uzbudina. Piemēram, varbūt esat apmeklējuši lielveikalu, bijuši kādā citā trokšņainā vietā, kur bērns sajutis paaugstinātu stresu. Ja saproti, ka mazulis raud, jo jūtas uzbudināts dēļ trokšņa, pārmērīgās gaismas, daudzajiem cilvēkiem, tad mēģiniet pamainīt vidi, radot mazulim komfortablu sajūtu, kas viņu nomierinās.

Mazulim pietrūkst uzmanības. Lai gan pārāk liela apkārtējo uzmanība un cilvēku bari mazulim var radīt trauksmi, ir kāds cilvēks, kura uzmanības nekad nebūs par daudz. Un tā ir māmiņa. Ja pārāk ilgu laiku atradīsies ārpus mazuļa redzesloka, viņš var sākt uztraukties un raudāt. Tāpēc pievērsies savam bērniņam, parunājies ar viņu, samīļo.

Gadījumā, ja bērna raudāšanu pavada draudzis, vemšana, izsitumi vai alerģija, nekavējoties vērsies pēc palīdzības un padoma pie ārsta.