Kāpēc būtu jāizvairās no smaržvielām un krāsvielām?

04. Jun 2013, 14:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

To, ka smaržvielu un krāsvielu klātbūtne sastopama ļoti daudzos produktos, tajā skaitā arī mazgāšanas līdzekļos, noslēpt jau sen vairs nav iespējams. Tāpat visiem zināms ir arī fakts, ka to klātbūtne var izraisīt alerģiskas reakcijas, no kurām īpaši vēlamies pasargāt tieši savus bērnus. Vairāk par smaržvielām, krāsvielām un citām alerģiskas reakcijas izraisošām vielām pastāstīs dermatoloģe Anna Bērziņa.

Kas ir smaržvielas un krāsvielas, kāpēc no tām jāizvairās?

Āda ir vislielākais cilvēka ķermeņa orgāns, un tas ir viens no orgāniem, kas pēc piedzimšanas tikai turpina attīstīties 2-3 gadu laikā. Bērniņa āda ir daudz sausāka, caurlaidīgāka, plānāka kā pieaugušā āda. Arī pH ir sārmaināks, tātad – āda ir uzņēmīgāka pret dažādiem apkārtējās vides izraisītiem kairinātājiem.

Attiecībā uz bērnu apģērbu mazgāšanas produktiem var teikt – jo mazāk, jo labāk. Papildus vielas ādai nav nepieciešamas.

Parabēni mazgāšanas līdzekļos

Tas ir lēts konservants, tādēļ pārsvarā visos produktos tas ir pievienots, lai konsistence nemainītos, un produkts nebūtu jāizlieto viena mēneša laikā. Ražotājs pievieno šādu konservantu – parabēnu, lai produkts būtu ilgāk lietojams. Parabēni ir kairinātāji, kas var izraisīt ne tikai alerģiskas reakcijas, bet arī dažādas smagas un pat onkoloģiskas saslimšanas, ko pierādījuši pētījumi.

Atsakies arī no parafīna!

Parafīna eļļas jeb minerāleļļas ir jūras izcelsmes produktu blakusprodukts, no kura arī vajadzētu izvairīties.

Kuras sastāvdaļas izraisa visbiežāk alerģijas?

  • Konservanti uz dzīvsudraba bāzes
  • Talāti, kas izdala smaržas
  • Smaržvielas jeb aromātvielas
  • Parabēni
  • Krāsvielas
  • Citi konservanti un E-vielas

Jāņem vērā, ka arī ziepes mazgāšanai īsti nav piemērotas, sevišķi sausai ādai. Tās ir sārmainas un padara ādu vēl sausāku.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV videosaruna: viss,kas jāzina par sadzīves alerģijām

Videosarunu vada Kristīne Virsnīte

Piedāvā:

  Neutral. Produkti bez smaržvielām, krāsvielām un parabēniem.

20130523104645-57895.jpg