Kāpēc bērniņam neaug mati?

Kāpēc bērniņam neaug mati?

27. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Problēmas ar matu augšanu nav tikai vecākiem cilvēkiem, tādas var būt pat bērniem. Tā gadījies arī kādai Māmiņu Kluba māmiņai, kura uztraucas par to, ka viņas piecgadīgajam dēlam praktiski neaug mati, bet tie, kas izaug, lūzt. Kāpēc bērnam varētu būt problēmas ar matiem, pastāstīs trihologs Jekaterina Pudova.

Ir vairāki palēninātas matu augšanas iemesli:

  • ģenētiski cēloņi;
  • autoimūnās saslimšanas;
  • sēnīte.

Katra situācija jāizskata individuālā kārtībā, jo precīzu diagnozi var uzstādīt tikai vizuālas apskates gadījumā.

"Matu specifiku pēta ar speciāla aparāta palīdzību, kurā mats tiek daudzkārtīgi palielināts. Ja vizuāli problēmu atrast ir grūti, var tikt veiktas arī asins analīzes", - tā par diagnostiku stāsta Jekaterina Pudova.

Tāpat ārste uzsver, ka nav noteikta vecuma, kurā būtu nepieciešams vērsties pie ārsta noteiktas problēmas gadījumā, jo ādas problēmas nereti norāda uz daudz nopietnākām iekšējām problēmām cilvēka organismā. Mati ir ādas atspulgs, tāpēc, ja ir uztraukums par matu veselību, nevajadzētu vilkt garumā ar došanos pie ārsta.

"Runājot par matu lūšanu, jāpievērš uzmanība konkrētajai situācijai. Iespējams, ka tā ir tāda ģenētiska īpatnība, kas mantota no vecākiem, vai arī - ir izmainīta matu struktūra, un  tā tagad ir tāda, ka mats ir trausls, un lūzt, sasniedzot noteiktu garumu", - paskaidro speciāliste.

Trihologi pacientus pieņem tikai privātklīnikās, tāpēc Jekaterina Pudova iesaka sākumā vērsties pie dermatologa ar ģimenes ārsta vai pediatra nosūtījumu, un arī dermatologs var uzstādīt diagnozi. Ja tomēr nepieciešama trihologa konsultācija, jādodas būs pie ārsta uz privātklīniku. Tātad- tas jau būs par samaksu.

Apkopojot augstākminēto, jāuzsver, ka svarīgi ir atcerēties: ja aizdomājies par to, vai ar tava bērna matu augšanu un matu struktūru viss ir kārtībā, noteikti aizej pie ārsta.

Māmiņu Klubs