Kādu ūdeni izvēlēties mazākajiem?

Kādu ūdeni izvēlēties mazākajiem?

21. Mar 2021, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdaiņu un bērnu imūnsistēma ir daudz vājāka nekā pieaugušajiem, tāpēc, izvēloties dzeramo ūdeni, lielāka uzmanība jāpievērš ūdens kvalitātei. Kvalitatīvs ūdens vispirms jādzer mātei, jo ar mātes pienu mazulis saņem gandrīz 90 % ūdens. Vēlāk, kad zīdainim tiek dota biezāka barība - ūdens bērnam tiek dots, lai padzertos, un protams, arī tam ir jāatbilst prasībām.

Nulle nitrīti un nitrāti

Tā kā bērna imūnsistēma ir daudz vājāka nekā pieaugušajiem, dzeramajam ūdenim jābūt pēc iespējas tīrākam, lai izvairītos no kuņģa un zarnu trakta infekcijas slimībām. Jau vairāk nekā desmit gadus cilvēki tiek brīdināti neizmantot nepārbaudītu urbumu ūdeni, jo tas var saturēt nitrītus un nitrātus. Tie var pasliktināt arī vecāku bērnu veselību - izraisīt cukura diabētu, ilgstošu caureju un atkārtotas elpošanas ceļu slimības. Nitrīti un nitrāti ir bīstami arī pieaugušajiem, bet visjutīgākie attiecībā uz šiem elementiem ir zīdaiņi, kas jaunāki par četriem mēnešiem.

„Pasaulē un Eiropas Savienībā ir vienota dienas atļautā nitrātu norma. Nitrātu daudzums, kas neizraisa nelabvēlīgu ietekmi uz veselību, ir 3,7 mg uz kilogramu ķermeņa svara dienā. Tas nozīmē, ka bērns, kas sver 10 kg un patērē vairāk nekā 37 mg nitrītu un nitrātu dienā, var tikt pakļauts riskam,” komentē ārsts. Tieši šie elementi var izraisīt zilā zīdaiņa sindromu. Tas notiek, kad nitrāti savienojas ar asins olbaltumvielām – hemoglobīnu, veidojot savienojumu methemoglobīnu. Tā rezultātā audi nesaņem skābekli, kas bērnam var izraisīt nelabumu, galvassāpes, kā arī vārgumu, nemieru vai var parādīties zili plankumi ap muti, pirkstiem, kājām vai rokām. Smagāki gadījumi ir samaņas zudums, krampji.

Dabīgi sārmains ūdens, kura pH ir 8,0

Dabīgi sārmains ūdens ir caurlaidīgāks, tas labāk izskalo kaitīgās vielas. Tas ir īpaši svarīgi, ja jūsu mazulis ir saslimis - jo ātrāk pēc slimības tiek atjaunots traucētais pH līdzsvars, jo labāk attīstīsies bērna imūnsistēma. Turklāt dabiski sārmains ūdens neitralizē kaitīgo brīvo radikāļu iedarbību.

Pediatrs apliecina, ka zīdaiņiem visvairāk piemērots organiskās vides pH, kas atbilst dabīgā ūdens sārmainumam. „Mazāko pH līmenis svārstās šaurā diapazonā no 7,35 līdz 7,45. Līdzīga skābju un sārmu proporcija ir sastopama vairumā dabiski audzētu augļu, ogu un dārzeņu. Tomēr, palielinoties vārītu un pārstrādātu pārtikas produktu patēriņam, organisms kļūst skābāks,” skaidro ārsts, „tāpēc Pasaules Veselības organizācija iesaka zīdaiņiem un bērniem dot ūdeni ar augstāku dabisko sārmainību, kura pH ir 8,0–8,5. Šādu ūdeni ir ieteicams dzert arī pieaugušajiem. Pēdējā laikā ir arvien vairāk pierādījumu, ka ķermeņa paskābināšanās, t. i., pH samazināšanās izraisa dažādus traucējumus – sākot no sliktas vispārējās pašsajūtas līdz hronisku slimību attīstībai.”

Ārsti uzsver, ka jebkura slimību profilakse ir daudz labāka nekā slimību vai veselības traucējumu ārstēšana. Jo īpaši tāpēc, ka mazajiem pH vides traucējumi var izraisīt hronisku slimību attīstību.

Uzticams ūdens avots

Dodot zīdainim dzert ūdeni, būtu jābūt pārliecinātiem par tā kvalitāti. Nav ieteicams ūdeni ņemt no sekliem atsevišķiem urbumiem, akām vai krāna. Pēc ārsta domām, ir kļūdaini domāt, ka šādu ūdeni vārot tas kļūs drošs un piemērots zīdaiņiem. Vārīšana un sadzīves filtri var samazināt ūdens piesārņojumu – tiek iznīcinātas slimības izraisošās baktērijas, vienšūņi, tārpu oliņas - tomēr citu ķīmisko piesārņojumu, kas var kaitēt bērnam, ar vārīšanu likvidēt nevar. Turklāt, vārot ūdeni - kalcijs un citi cilvēkam noderīgie minerāli, kas ir svarīgi, lai asinīs uzturētu sārmainu vidi, pārvēršas par kaļķi.

Izvēloties ūdeni veikalā, ieteicams pārbaudīt ūdens avotu un meklēt informāciju par ražotāju. Ūdens urbumam jābūt aizsargātam no piesārņojuma, prom no vietām, kur tiek realizēta rūpnieciska darbība. Labi, ja urbums atrodas valsts aizsargājamā teritorijā: nacionālajā parkā, liegumā vai rezervātā. Tas nodrošina, ka ūdens būs tīrs un drošs lietošanā.

Akvile - dabigais mineraludenis mazuļiem

Akvile satur 0 nitrātus un nitrītus, tāpēc tas ir pilnīgi drošs arī Tavam mazulim. Izmantojot Akvile mazuļu pārtikai, to nav nepieciešams vārīt. Ideāli piemērots topošajām māmiņām. Kvalitatīvs ūdens noteikti ir jādzer arī jaunajām māmiņām, kuras mazuli baro ar krūti, jo ar mātes pienu mazulis saņem gandrīz 90 % ūdens.

Uzzini vairāk par AkvileFacebook  un Instagram!