Kādam jābūt māmiņas uzturam bērniņa zīdīšanas laikā?

23. Apr 2014, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzsākot krūts barošanu, māmiņām bieži rodas bažas, vai ar savu uzturu nav iespējams nodarīt pāri mazuļa puncītim, tādējādi sākot Nē dažādiem pārtikas produktiem. Ko mammas drīkst ēst zīdīšanas laikā, ko nedrīkst? Par to vairāk pastāstīs Neonatoloģijas māsu apvienības prezidente un sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece.

Sākot sarunu, bērnu māsa uzsver, ka ierobežojumi krūts ēdināšanas laikā ir mīts: "Zīdīšana nav slimība, sieviete var baudīt visu, ko viņa vēlas, bet  - ar mēru. Nedrīkst pārēsties. Pateikt konkrēti, ka nevar ēst kaut ko specifisku, nebūtu pareizi. Uzturam jābūt sabalansētam.

Piena produkti

Piena produkti ir nepieciešami sievietes uzturā. Tā kā piens ir kalcija avots, skābpiena produkti un biezpiens uzturā būtu jāiekļauj katru dienu. Alerģiskāks varētu būt svaigais piens, no kura var atteikties, dodot priekšroku skābpiena produktiem.

Asi ēdieni, marinēti ēdieni

Sieviete droši var lietot arī šādus produktus, bet ne regulāri, lai nepārslogotu bērniņa un savas aknas. 

Zirņi, kāposti

Kā kurai sievietei, bet ir mammas, kam pākšaugi tomēr gāzes nerada, attiecīgi – arī bērniņiem šie produkti var nekaitēt. Dažkārt nostrādā sievietes iedomas vai sajūtas, vai arī – citu runas.

Saldumi

Kad mammai piedzimst bērniņš, viņai ir vairāk pienākumu, mazāk atpūtas. Rezultātā rodas spēku izsīkums, trauksme, ko dažkārt kompensējam ar kaut ko garšīgu. Apmēram 70% sieviešu vēlas saldumus, ko grūtniecības laikā vai pirms tās, nav gribējušas. Ja bērna uzvedība nemainās un tas nerada izsitumus, saldumus var ēst, sākot ar 1 šokolādes gabaliņu dienā, nevis apēdot uzreiz veselu šokolādes tāfelīti, jo saldumi caur pienu nonāk pie mazuļa un veicina vēderā rūgšanas procesus.

Ogas

Ja sieviete plāno „zemeņu tūri”, jāsāk ar 1 odziņu, jāpavēro bērniņa ādu, vēdera izeju. Ja 4 dienu laikā bērnam problēmas nerodas, var ogas lietot arī turpmāk. Vienā dienā, saprotams, nevajadzētu apēst veselu kilogramu ogu.

Šķidrums

Šķidrums jāuzņem ne tikai krūts zīdīšanas laikā, bet arī ārpus krūts ēdināšanas laika. Tas ir mīts, ka no uzņemtā piena vai ūdens patēriņa vairosies piens, tomēr savas 6-8 glāzes izdzert vajadzētu veselības nolūkos. Ir sievietes, kas jau pašas zīdīšanas laikā dzer, ir sievietes, kam ir grūti atcerēties padzerties. Ja šķidruma ir par maz, kalst lūpas, ir vēdera aizcietējumi. 

Vērtīgākā gaļa mammai

Barojot mazuli ar krūti, jāuzņem dažādas barības vielas. Mūsu platuma grādos ir svarīgi vienkārši ēst gaļu.Ja ir alerģija uz govs pienu- māmiņai vai mazulim- ar gaļas izvēli vajadzētu uzmanīties, sevišķi ar liellopa gaļu. 

Tēja un kafija

Abās ir kofeīns, un daudzām sievietēm rituāls ir tasīte kafijas no rīta. Ja sieviete arī grūtniecības laikā ir dzērusi kafiju no rīta, viņa arī zīdot bērniņu var dzert no rīta kafiju. Svarīga ir mammas labsajūta.

Viena vīna glāze – drīkst vai nedrīkst?

Nu, protams, nevajag mānīt sevi, viss alkohols, ko lietojam, nonāk pie bērniņa. Sieviete baro bērniņu ilgi 1-2, vai pat 3 gadus, un gadās visādi notikumi, kuros gribas izbaudīt vīna glāzi. Tādā vakarā varam iedot bērniņam savu iepriekš atslaukto pienu vai arī – pabarot bērniņu pirms vīna glāzes, un pēc tam var iedzert vīnu, kurš izgaros jau līdz nākamajai krūts zīdīšanas reizei. Bet tam visam ir jābūt reti un ar mēra sajūtu.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV videosarunu piedāvā

20130314125622-88728.jpg

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā