KAD doties pirmajā vizītē pie zobārsta?

KAD doties pirmajā vizītē pie zobārsta?

12. Dec 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam nesen jums piedāvājām iespēju uzdot jautājumus par bērnu zobiņu veselību zobārstam. Klāt laiks rast atbildes uz šiem jautājumiem!

JAUTĀJUMS NO dalabi

Kad būtu ieteicams pirmo reizi doties ar bērnu pie zobārsta? Bērnam būs 2 gadi, mutē trūkst vēl 6 zobiņi, ar ārstiem problēmu it kā nav, bet domāju, ka muti vaļā nevērs. Tīrām zobus 2 reizes dienā, rādot video bērnam, lai novērstu viņa uzmanību, citādāk nekādi neizdodas.

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Pirmā vizīte pie zobārsta ir ieteicama līdz trīs gadu vecumam, vai arī uz brīdi, kad mutē ir 20 zobiņi. Paši vecāki var kontrolēt un pavērot, vai bērnam ir problēmas ar zobiņiem, vai nav.

Ja trūkst vēl 6 zobiņi, tad parasti tie ir sānu zobi. Priekšējos kontrolēt šajā gadījumā var vienkārši paceļot augšlūpu un atvelkot mazliet apakšlūpu. Tā var labi apskatīt zobiņus, lai zinātu, vai nav pignemtācijas plankumu, vai zobiņi labi iztīrīti, vai nav aplikuma un tamlīdzīgi. Var paņemt līdzi bērnu, kad vecāki paši dodas pie zobārsta vai higiēnista. Un nevajag sevi noskaņot uz to, ka bērns muti vaļā nevērs - bērniem ir sava domāšana. Ja vide viņam liksies droša un interesanta, zobārsts un viņa palīgs būs diezgan draudzīgi, tad mute priekā atvērsies. Ja bērnam rādīs multenīti, pavizinās viņu krēslā, parādīs, kā siekalu atsūcējs vienā rāvienā var atsūkt veselu glāzi ūdens, tad bērnam būs pat grūti aiziet prom no zobārsta. Pirmajai vizītei ir rūpīgi jāizvēlas zobārsts, pirmie iespaidi un pozitīvas atsauksmes par piedzīvoto ir daļa no nākotnes panākumiem.

JAUTĀJUMS NO kariska

Kad būtu jādodas pirmajā vizītē pie stomatologa, kādā vecumā un cik zobiņiem mutītē jābūt? Kādā vecumā bērniņam jābūt visiem piena zobiņiem?

ATBILD ZOBĀRSTE BAIBA KRAUZE

Pirmā vizīte ir ieteicama, kad vispār tikko parādījušies zobiņi - pozitīva prakse ir tāda, ka vecāki nāk pie zobārsta, lai iegūtu informāciju par to, kā rūpēties par zobiņiem, kā izvēlēties mutes dobuma kopšanas līdzekļus. Lielākā daļa vecāku uzskata, ka zobārstus jāapmeklē tad, kad zobiņos ir jau caurumi vai zobiņi sāp, bet patiesībā tik ilgi nevajadzētu gaidīt.

Pareizāk būtu ar bērnu doties pie speciālista, kad bērnam ir 2-3 gadi, tātad, kad jau ir visi piena zobi. Un pirmajai vizītei būtu jābūt kā iepazīšanās vizītei, kad bērns iepazīstas ar ārstu, kabinetu, aprīkojumu utt.

Ja bērns ir komunikabls, tad ņemiet viņu līdzi arī tad, kad paši dodaties pie higiēnista vai zobārsta. Pamatā bērniem patīk vērot, kas kabinetā notiek, un viņi paši mēdz pat palūgt, lai apskata arī viņu zobiņus.

Visi piena zobiņi lielākajai daļai bērnu parādās līdz 3 gadu vecumam.

Vairāk par zobu veselību: www.tīrizobi.lv

Kampaņu par mutes dobuma veselību un tīriem zobiem bērniem - „Man ir tīri zobi” organizē Veselības Ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs

20141120130453-51477.jpg

20141126093958-81043.jpg