Kabrita®: Labākais bērnu uzturs – piena maisījums uz kazas piena bāzes

Kabrita®: Labākais bērnu uzturs – piena maisījums uz kazas piena bāzes

11. Mar 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc Kabrita®? 

Jūs vēlaties uzzināt, kā tiek ražota Kabrita®? Jūs vēlaties uzzināt par to, kādēļ tieši Kabrita® maisījumi ir veselīgs un kvalitatīvs uzturs Jūsu mazulim? Noskatieties video, lai uzzinātu vairāk par preču zīmes Kabrita® produktiem.

Noskatieties īpaši aizkustinošo himnu tirdzniecības preču zīmei Kabrita®, mīlestībai un mātes laimei, ko radīja jauns un talantīgs mākslinieks Šeomirs Gučepšoko. Daži notvertie skaistuma un maiguma mirkļi nespēs nevienu atstāt vienaldzīgu.

Labākais bērnu uzturs – piena maisījums uz kazas piena bāzes

Mazuļa pareizais uzturs mūža pirmajā dzīves gadā veido spēcīgu fundamentu pieaugušā cilvēka veselībai. Mūsdienu pediatri aktīvi propagandē “1000 dienu” teoriju, kas apgalvo, ka pareizs un pilnvērtīgs uzturs bērna dzīves pirmajās 1000 dienās palīdz  mazulim pareizi augt un attīstīties, dodot iespēju nobriest un pilnveidoties vairākām organisma sistēmām un orgāniem (redzei, smadzenēm, nervu sistēmai, gremošanas un fermentu sistēmām). Tādējādi bērnu uzturs līdz trīs gadu vecumam ir vitāli  svarīgs jautajums vecākiem, ja tie patiesi vēlas radīt savai atvasei labu veselības potenciālu turpmākajiem mācību gadiem un arī pieaugušā cilvēka mūžam.

Mātes pienu, proti, zīdīšanu ar krūti, var uzskatīt par zināmu "zelta standartu" agrīnā vecuma bērnu uzturā. Turklāt gan mātes piena sastāvs, gan tajā esošo olbaltumvielu, taukvielu un ogļhidrātu savstarpējās attiecības ideāli apmierina bērna organisma prasības un viņa gremošanas sistēmas spējas. Līdz ar to visas pasaules pediatri līdz 6 mēnešu vecumam rekomendē ekskluzīvo zīdīšanu ar krūti.

Statistikas dati liecina par to, ka  no 70 līdz 90% topošo māmiņu noskaņotas tikai un vienīgi uz jaunpiedzimušā mazuļa zīdīšanu ar krūti. Tomēr bērniem sasniedzot 3 mēnešu vecumu, vairums māmiņu jau atzīmē pāreju uz mākslīgajiem piena maisījumiem, līdz ar to ekskluzīvi zīdīti tiek tikai no 50 līdz 60% bērnu. Līdz pusgada vecumam jau vairāk nekā 60% bērnu tiek pārcelti vai nu uz jaukto uzturu, izmantojot mākslīgus ēdināšanas piena maisījumus uz govs vai kazas piena bāzes, vai nu uz pilnīgu mākslīgo ēdināšanu ar šiem maisījumiem.

Dažkārt gadījies sastapties ar māmiņām, kuras apgalvo, ka esot “veselīgāk” piebarot bērnus ar atšķaidītu govs vai kazas pienu – nevis izmantot mākslīgos piena maisījumus. Viņuprāt, svaigs, dabīgs govs vai kazas piens nevarot nodarīt mazulim ļaunumu. Tomēr uzsvērsim, ka visās Vispasaules Veselības Aizsardzības Organizācijas rekomendācijās par bērnu uzturu tiek ieteikts neiekļaut bērnu uzturā kazas pienu līdz 12 mēnešu vecuma sasniegšanai. Pat gadījumā, ja produkts tiek prezentēts pārdošanai kā kazas piens bērniem, to līdz gadam bērnam nebūtu jādod. 

Kaut arī tautas medicīna tradicionāli atvēlējusi kazas pienam īpašu lomu bērnu uzturā, kas esot sevišķi vērtīgs produkts, domāts novārdzinātiem bērniem, kuri ciešot no pārtikas produktu alerģijas, izmantot to bērnu, kas nav sasnieguši gada vecumu, uzturā gan pilnpienu, gan atšķaidītu govs (kazas) pienu, nebūtu prāta darbs.

Vairāk nekā 70% gadījumu agrīnā vecuma alerģisko reakciju bērniem ir saistīti ar lietošanu uzturā vai nu paša pilnpiena (govs vai kazas), vai nu produktu, kas izstrādāti uz piena bāzes. Līdz ar to, pārvedot bērnu uz mākslīgajiem maisījumiem, jāizvēlas tādi, kas ir piemēroti mākslīgajai papildu ēdināšanai un ir veidoti uz govs vai kazas piena bāzes.

Mākslīgo bērniem domāto piena maisījumu kvalitāte tiek vērtēta nevis pēc augsta vai zema konkrēto vielu satura tajā, bet pēc tā, cik lielā mērā attiecīgais maisījums ir pietuvināts sievietes (mātes) pienam. Mākslīgajiem piena maisījumiem jābūt attiecībā uz to sastāvu  maksimāli iespējami tuvākiem sievietes krūts pienam.  Visbiežāk mākslīgie piena maisījumi (domāti zīdaiņiem no 0 līdz 6 mēnešu vecumam) tiek izstrādāti uz govs vai kazas piena bāzes.