Kā veidot emocionālo saikni ar mazulīti, ja nebarojam to ar krūti

05. May 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sagaidot pasaulē savus mazulīšus, mammas ir ļoti pozitīvi noskaņotas, enerģijas pilnas un prieka pārņemtas par visu, kas saistīts ar mazulīti un tā audzināšanu. Ir izieti topošo māmiņu sagatavošanās kursi, izlasīti simtiem forumu un māmiņa jūtās gatava, visam, kas gaidāms. Bet kā ir patiesībā? Kas ir visvērtīgākais mazulīša pirmajās dzīves dienās, nedēļās, mēnešos? Mammas piens. Un ko darīt, ja ar krūts ēdināšanu viss neizdodas kā iecerēts? Ir situācijas, kad ir jāizvēlas kāda alternatīva. Pirmais, noteikti, jāmēģina situāciju atrisināt un te noteikti var palīdzēt krūts ēdināšanas speciālists, bet ja nepalīdz arī tas?

Gešttaltterapeite, 4 bērnu mamma - Elīna Zelčāne norāda, ka barojot mazulīti ar pudelīti ir ļoti svarīgi būt ar viņu kopā.

Liela kļūda, ko daudzi vecāki pieļauj ir pudelītes sagatavošana, bērniņa nolikšana gultiņā vai uz dīvāna un pudelītes uzlikšana uz spilvena vai kādas citas virsmas, lai bērniņš pats guļ un lēnā garā to pudelīti izēd.

Mums ir jābūt kopā ar bērniņu arī tad, ja to nebarojam ar krūti – skatāmies acīs, aprunājamies un veidojam kontaktu un droši, barošanas laikā turam viņu tādā pašā pozā, kā tad ja mazulīti barotu pašas.

Elīna Zelčāne uzsver to, ka mazulītis atpazīst mūsu balsi jau esot vēderā, tāpēc, ir īpaši svarīgi ar bērniņu runāt, stāstīt. Jūsu balss viņu nomierina. Jūsu balss liek viņam justies droši arī tad, ja nebarojat viņu ar krūti. Tā ir iespēja veidot šo emocionālo saikni, kas ir ārkārtīgi nozīmīga Jums abiem.

20180320160846-58946.jpg

Vēl bieži vien māmiņām šķiet, ka bērniņu barojot ar piena maisījumu, mēs dodam viņam kaut ko kaitīgu un sliktu, kas, noteikti ietekmē gan māmiņas pašsajūtu, gan pēc tam arī mazulīti, kurš ļoti tieši ietekmējas no māmiņas sajūtām.

Piena maisījums NAV kaitīgs. Tas vienkārši nav mammas piens, bet ir uzturs, kas ir piemērots mazulim! 

Uztura speciāliste Ilva Lazda vērš uzmanību uz to, ka mākslīgo piena maisījumu sastāvs tiek stingri regulēts, noteiktas vielas, kas nedrīkst būt maisījumā. Ja mamma nonākot šādā situācijā satraucas par to, ka mazulītis neēdot māmiņas pienu, neuzņems kaut ko, kas tā augšanai un attīstībai nepieciešams, tad patiesībā – ja bērniņā barošanai izvēlas zināmu un pārbaudītu piena maisījumu – satraukumam nav pamata.

Ministru kabineta noteikumi par mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem un mākslīgajiem papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem370, nosaka un stingri regulē piena maisījumu sastāvu. Sastāvam ir jānodrošina bērniņu ar visām nepieciešamajām uzturvielām, ko tas saņemtu, ja tiktu barots ar mammas pienu.

Geštaltterapeite iesaka māmiņām, kuras jūtas slikti vai ir nomāktas tieši dēļ šī iemesla, ka mazulītis tiek barots ar maisījumu, paskatīties uz tiem bērniņiem, kuri jau ir iazuguši, ēdot mākslīgo pieniņu. 

Nav tā, ka šie bērniņi slimo daudz vairāk vai ir kā savādāk attīstīti. Viņi ir tieši tādi paši bērni kā tie, kas ir ēduši krūts pienu! 

Par vissvērtīgāko dzīvē, kopā ar HIPP

20180320161707-15774.jpg