Kā rīkoties, ja iekaisusi mazulīša āda?

14. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Superbēbītes māmiņa Kristīne īpašu vērību pievērš mazās Odetas ādas kopšanai. Dodamies viesos, lai noskaidrotu, kādi ir viņas paņēmieni bēbītes ādas aprūpē!

Āda ir vislielākā orgānu sistēma mūsu organismā un bērniņam tā ir jo īpaši maiga, labi apasiņota. Augot mazulim, strauji aug un pilnveidojas arī āda. Klīnikas “Vesels bērns” pediatre, infektoloģe Gunta Laizāne uzsver – jo mazāks ir bērniņš, jo jutīgāka ir viņa āda pret ārējiem kairinājumiem.

Ādas iekaisumus var izraisīt dažādi pārtikā lietotie produkti, veļas mazgāšanas līdzekļi un mīkstinātāji un tas, cik rūpīti tiek izskalots mazuļa apģērbs. Tāpat arī ļoti liela nozīme ir tam, cik rūpīgi tiek kopta bērna āda starp autiņbiksīšu nomaiņas reizēm. Ārste norāda, ka ādas iekaisumu var izraisīt arī pārāk bieža mazuļa ādas mazgāšana, jo tādējādi tiek zaudēta ādas dabīgā mikroflora, un nepietiekoši bieži veikta autiņbiksīšu nomaiņa, jo urīna un izdalījumu ietekmē bērniņa āda tiek sakairināta.

Lai izvairītos no ādas iekaisumiem, ārste iesaka:

  • Pēc iespējas retāk izmantot mitrās salvetes, atstājot tās ceļojumiem un reizēm, kad nav pieejams ūdens;
  • Ādu mazgāt ar tekošu ūdeni;
  • Izmantot regulātas gaisa peldes, jo tās palīdzēs ādai elpot un gadījumos, ja āda ir apsārtusi, tai ātrāk arī atgūties.

Ārste norāda, ka bērna aprūpē izmantotajiem līdzekļiem jābūt bez smaržvielām un ar iespējami dabīgāku sastāvu, kas ir īpaši svarīgi gadījumā, ja mazuļa āda ir sausa, ar noslieci uz iekaisumiem un atopisku dermatītu. Tāpēc ir svarīgi lietot pārbaudītus produktus, kurus rekomendējis pediatrs, kā arī lasīt produktu sastāvu, jo ne vienmēr dārgākais līdzeklis izrādīsies arī labākais.

Kā palīdzēt mazuļa ādiņai reizēs, kad tā ir iekaisusi? Pediatre, infektoloģe Gunta Laizāne skaidro, ka šādās reizēs vislabākais palīgs ir cinka oksīds, kas nāk kombinācijā ar dabīgu eļļu un ādu mīkstinošu sastāvdaļu, piemēram, lanolīnu. Cinka oksīds uz mazuļa ādas izveidos īpašu aizsargārtu, palīdzot sadziedēt iekaisumu.

Ja mazuļa āda ir bez iekaisuma pazīmēm, tā obligāti nav jāsmērē ar kopjošiem krēmiem.