Kā pasargāt mazuļa maigās lūpiņas?

Kā pasargāt mazuļa maigās lūpiņas?

22. Jan 2018, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neatkarīgi no laikapstākļiem, lūpu maigā āda cieš visvairāk, tā visātrāk noveco apkārtējās vides ietekmē. Lūpas nedrīkst slēpt zem apģērba, un tās ir īpaši neaizsargātas pret vējiem, aukstumu un mitriem laikapstākļiem. Bērni bieži lūpas aplaiza, un tas ir iemesls, kāpēc lūpu ādas bojājumu risks paaugstinās. Kā pasargāt mazuļu lūpas?

Pediatre Lolita Zorģe gadījumā, ja vecāki pastāvīgi saskaras ar mazuļa sauso lūpu problēmu, iesaka sākumā saprast, kāpēc tas tā notiek. Iemesli tam var būt vairāki. 

Pirmais iemesls - bērniņam lūpas bieži ir mitras, siekalu dēļ, biežās aplaizīšanas dēļ, varbūt, ka bērnam ir iesnas vai arī viņš bieži kož lūpās. Mitrums izjauc ādas aizsargslānīša funkcijas, lūpas tiek pakļautas aukstuma un citu nelabvēlīgo apstākļu negatīvajai ietekmei. 

"Pārāk sausas lūpiņas var būt arī tāpēc, ka trūkst vitamīni. Te palīdzēt var kosmētiskie līdzekļi, kas satur A un E vitamīnu. Runa ir par līdzekļiem, kas paredzēti tieši lūpām. Protams, vitamīnus jāuzņem arī ar produktiem, kas satur A vitamīnu. Bet jāatceras, ka nedrīkst pārspīlēt, jo arī vitamīnu pārdozēšana var kalpot par iemeslu lūpu sprēgāšanai", - paskaidro pediatre. 

Viennozīmīgi, pats labākais veids, kā pasargāt lūpas savlaicīgi, ir - pirms došanās pastaigā lietot lūpu balzamu vai higiēnisko lūpu krāsu, kas rada aizsargbarjeru, kura pasargā lūpas no ārējo faktoru negatīvās ietekmes. 

Higiēnisko lūpu ražotāji ražo arī produkciju, kas izmantojama jau kopš dzimšanas, un klīnikas "Ulmaņu Privātklīnika" dermatoloģe Džuljeta Ulmane uzskata, ka higiēnisko lūpu krāsu var sākt lietot tad, kad no guļamratiem mazulis sāk pāriet uz sporta ratiem, kuros viņš sēž. Šajā gadījumā lūpiņas, kuras nav iespējams ne ar ko piesegt, tiek pakļautas vēl vairāk laikapstākļu negatīvajai ietekmei. Un, protams, aktīvu higiēniskās lūpu krāsas lietošanu var uzsākt vecumā no 1 gada, kad bērniņš ir aktīvs, kustīgs pastaigu laikā, un, iepazīstot savu ķermeni, bieži aplaiza arī lūpas. 

Bērna maigajām lūpiņām dermatoloģe iesaka izmantot higiēnisko lūpu krāsu, kura nesatur konservantus, parabēnus un dažādas piedevas, kas labi smaržo vai garšo. "Priekšroku dodiet tiem produktiem, kas iegādājami aptiekās", - atgādina Džuljeta Ulmane. 

Ļoti labi, ja higiēniskās lūpu krāsas sastāvā ir D pantenols, kas palīdz atjaunot bojātu, saplaisājušu lūpu ādu, plaisājošus lūpu kaktiņus.

Māmiņu Klubs atgādina, ka pastaigas ir neatņemama mazuļa attīstības sastāvdaļa, tāpēc neatsakieties no tās jebkādos laikapstākļos, vienkārši parūpējieties par to, lai jūsu bērna āda būtu pasargāta maksimāli!

Māmiņu Klubs

20150119140335-45330.jpg