Mammas piens bērniņam ir pats labākais. Māmiņas to zina, un tāpēc pirmajās mazuļa dzīves nedēļās ļoti uztraucas par to, vai viņām ir pietiekami daudz piena.
Kad atslaukt?
Pirmajās trijās dienās izstrādājas pirmpiens - bērnam pilnībā pietiek ar dažām lāsītēm šī piena, jo tas ir ļoti trekns. Pakāpeniski pirmpiens pārvēršas pienā un tā daudzums palielinās. Dažām krūtis ir tik pilnas ar pienu, ka tās pietūkst un kļūst sāpīgas. Tas viss liecina par piena sastrēgumu.
Dažas tādā gadījumā pie krūtīm liek aukstas kāposta lapas, vai masē krūtsi dužā, un tomēr jāatceras - mazulis, pēc iespējas biežāk, jāliek pie krūts. Uzreiz pēc ēdināšanas tai jākļūst mīkstākai.
Ja tomēr bērniņš nespēj saviem spēkiem iztukšot krūti, atbrīvoties no piena sastrēguma var, atslaucot krūts pienu. Bet nevajag to censties izdarīt "līdz pēdējai pilei", citādāk, piens saražosies atkal tikpat daudz atpakaļ, vai vēl vairāk. Dažreiz atslaukt pieniņu no krūts pēc tam, kad mazulis ir paēdis, iesaka, lai palielinātu piena daudzumu krūtīs.
Nepieciešamība atslaukt pieniņu ir arī gadījumos, kad dažādu iemeslu dēļ mazuli jāuztic pieskatīšanai kādam citam.
Kā atslaukt?
Var atslaukt ar rokām, bet tas ir samērā neērti un neefektīvi. Tāpēc vislabāk izmantot šim mērķim paredzētos mehāniskos vai elektriskos piena pumpīšus.
Pirms ierīces izmantošanas tā jādezinficē. Liekam dziļā traukā, aplejam ar verdošu ūdeni un atstājam uz dažām minūtēm. Kad ierīce atdzisusi, to var lietot.
Pieliekam piena pumpīti pie krūts tā, lai krūtsgals būtu pumpīša pašā centrā. Piespiešam, lai veidojas vakuums, un, kad sāksiet ritmiski atkārtot kustības, sāks arī pieniņš atslaukties un tecēt pudelītē.
Ritms, biežums un atslaukšanas apjoms ir atkarīgs gan no bērna vecuma, gan no daudz kā cita. Piemēram, arī no tā, kāpēc ir jāatslauc, kā arī no tā, cik ilgs ir atslaukšanas process. Arī krūtīm pie atslaukšanas ir jāpierod.
Pēc atslaušanas paņemiet piena pumpīti un pārliecinātos par to, vai piens nav aiztecējis garām, izmazgājiet pumpīti ar karstu ūdeni, izžāvējiet.
Kā uzglabāt?
Atslauktu pienu, ja to uzreiz neizmanto, istabas temperatūrā var uzglabāt 4 (+27°С) līdz 10 stundas (+21°С). Kopumā to uzglabāt vajadzētu tomēr ledusskapī, slēgtā trauciņā. Un tur tad piens var atrasties 72 stundas, bet saldētavā pienu uzglabāt var līdz pat 2 mēnešiem. Bet saldēšanas kamerā, kurā temperatūra ir -20, krūts pienu var uzglabāt pat gadu. Galvenais uz trauciņiem jāuzraksta atslaukšanas datums, lai nekas pēc tam nesajuktu.
Speciālus trauciņus piena saldēšanai var iegādāties bērnu preču veikalos vai aptiekās.
Atcerieties! Atslaukts krūts piens, kas pareizi uzglabāts, sasaldēts, nezaudē savas vērības.
Kā pareizi sildīt pienu?
Nesaldētu pienu var sildīt ūdens peldē, bet sasaldētu vispirms ieliek uz nakti ledusskapī atlaidināties, un pēc tam to silda ūdens peldē.
Nesildiet pienu mikroviļņu krāsnī!
Sasildītu pienu otrreiz neuzglabājiet, tāpēc sākumā vislabāk sasildīt 2/3 nepieciešamā daudzuma un pēc tam vēl, ja vajadzīgs.