Kā mazulis izaug līdz rāpošanai?

Kā mazulis izaug līdz rāpošanai?

18. Jun 2014, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Katrs mazulis ir individualitāte, īsta personība, kas patiešām aug tieši sev piemērotā ātrumā. Te mazulis iepriecina mūs ar pirmo apzināto smaidu, te iemācās jau velties un te - rāpot! Bet kāds tad ir ceļš līdz rāpošanai? Stāsta Māmiņu Kluba Vecāku skolas pasniedzēja fizioterapeite Klaudija Hēla.

Viss notiek pamazām

Attīstības soļi, kas katram jāveic līdz rāpošanai, sākas ar guļus pozīciju.

No guļus stāvokļa uz muguras, kad mazulis atklāj savas rokas, mācās satvert mantiņas, mācās velties uz sāniem un tikai tad, kad ir stabila spēlēšanās uz sāniem, mazulis mācās nokļūt uz vēdera.

Jo daudzveidīgāk mazulis kustas, jo sekmīgāk notiek viņa attīstība. Bērni mēdz pārvietoties dažādos veidos- lienot, ripinoties no muguras uz vēdera un atpakaļ, kā arī lienot atmuguriski. Vēlāk bērni apgūst prasmi balstīties uz plaukstām,pēcāk jau notiek mēģinājumi šūpoties. Tad mazulītis saprot, ka pats var nonākt arī līdz rāpošanai.

Ir bērniņi, kas ir ripotāji un pārvietojas tieši ripinoties un veļoties. "Tā kā bērni paši apgūst plašo kustību spektru,vecākiem no tā nekas nav jāmāca, jo viss  notiek soli pa solim,kā ielikusi Māte Daba," uzsver fizioterapeite Klaudija Hēla.

Kad bērniņš sāk rāpot?

Nereti mammas mēdz akli sekot noteiktām normām un gaida,ka arī bērna attīstība notiks pēc grāmatas. Pats svarīgākais ir tas, ka mazulis attīstas vispār.

Tomēr lūgta nosaukt aptuvenās laika līnijas bērna attīstībā, tad to varētu iedalīt šādi:

Sākumā ir velšanās – ne ātrāk par 3 mēnešiem, ne vēlāk par 7 ar pus mēnešiem.

Rāpošana, sēdēšana, stāvēšana – ne ātrāk par 8 mēnešiem, ne vēlāk par pusotru gadu.

Un tad sākas staigāšana – vecumā līdz 18 mēnešiem.

"Bet tāda vienota, noteikta vecuma nav, kad būtu noteikti jāsāk rāpot vai ko citu darīt- viss notiek izvērtējot katra bērniņa individuālās spējas un sasniegumus," uzsver fizioterapeite.

Māmiņu Klubs

20140522122608-97895.jpg

Huggies® Pants – superelastīgas autiņbiksītes - biksītes

radītas bērniem, kuri jau sākuši sēdēt, rāpot un staigāt!

Eksperts

Klaudija Hēla

fizioterapeite, PPII Māmiņu Kluba bērnudārzs vadītāja, topošā E. Pikleres pedagoģe
Klaudija Hēla Vecāku skolā