Kā bērnam izmērīt temperatūru?

Kā bērnam izmērīt temperatūru?

03. Jan 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja jūsu bērns nejūtas labi un arī pierīte ir jūtami siltāka, ir pienācis laiks temperatūras mērīšanai. „BENU aptieku” farmaceite Ineta Kalnbirze sniedz padomus par to, kādu termometru vislabāk izvēlēties un to, kā visprecīzāk izmērīt temperatūru bērnam.

Termometru izvēle

Vēl salīdzinoši nesenā pagātnē katram mājās glabājās dzīvsudraba termometrs. Tomēr šāda veida termometri vairs nav atļauti, ņemot vērā to trauslo uzbūvi un dzīvsudraba kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību, gadījumos, ja tā tvaiki tiek ieelpoti. Tāpēc, apsverot iespējas iegādāties termometru lietošanai bērniem, „BENU aptieku” farmaceite Ineta Kalnbirze rekomendē izvēlēties kādu no drošākiem modeļiem.

Aptiekās pieejams plašs klāsts ar termometriem, kas piemēroti gan pašiem mazākajiem bērniem, kā arī universālāki modeļi, kurus lietot varēs visa ģimene. Zīdaiņiem būs piemērots termometrs – māneklītis, kurš lietojams mutē,vai digitālais termometrs, kas pašiem mazākajiem (līdz 3 mēnešu vecumam) vislabāk lietojams rektāli, bet jau lielākiem bērniem un arī pieaugušajiem - orāli un padusē. Nedaudz lielākiem bērniem lietojams arī bungādiņas jeb auss termometrs. Jāņem vērā, ka precīzam mērījumam ar šo termometru ausī nedrīkst būt daudz sēra. Pavisam vienkārši lietojams ir pieres jeb deniņu artēriju termometrs. Šis termometrs tikai jāuzliek uz bērna pieres, un to var ērti izmantot, pat bērnam guļot.Pieejami arī termometri ar infrasarkano staru, kas ar stara palīdzību ļauj noskaidrot temperatūru bērnam pat nepieskaroties. Līdzīgi klasiskajiem dzīvsudraba termometriem ir spirta termometri, kurusgan atļauts lietot tikai padusē.

Kā visprecīzāk iespējams noteikt temperatūru bērnam

Kā paskaidro  farmaceite I.Kalnbirze, bērniem, kuri vecāki par trīs mēnešiem un temperatūra nav obligāti jāmēra rektāli, būs piemēroti visi iepriekš minētie termometru veidi. Ja bērns ir mierīgs, tad ar digitālo termometru visprecīzāk temperatūru iespējams noteikt, to liekot mutē. Taču nemierīgākiem bērniem piemērotāks būs infrasarkano staru termometrs, jo ar to temperatūru iespējams noteikt visātrāk.

Nereti izmērot temperatūru, piemēram, ar diviem termometriem, uzrādīto grādu augstums var atšķirties. Īpaši raksturīga šāda situācija ir mērot temperatūru padusē ar digitālo termometru. Farmaceite izskaidro, ka tā var notikt termometra specifikas dēļ. Digitālais termometrs paredzēts ļoti ciešai saskarei ar ādu – kā tas ir mērot temperatūru orāli vai rektāli (mērīšanas ilgums visbiežāk ir 1 minūte), tāpēc, ja temperatūra tiek mērīta padusē, termometrs padusē jāpatur vēl arī pēc signāla (kopumā no pusotras līdz 3 minūtēm, atkarībā no norādījumiem). Tad arī tiks uzrādīts precīzāks rezultāts. 

Tomēr visdrošākajam rezultātam farmaceite iesaka rūpīgi ievērot lietošanas instrukcijā norādīto, kā arī uzraudzīt bērnu temperatūras mērīšanas laikā. Tāpat pirms un pēc katras termometra lietošanas to vēlams notīrīt, izmantojot spirtu vai siltu ziepjūdeni. Savukārt termometru, ko izmantojat rektāli, nevajadzētu lietot temperatūras mērīšanai orāli.

Kāds termometrs ir Tavās mājās?

Liene Krúza Liene Krúza 03. Jan 2015, 21:36 pandulaacis

hm,paldies par info

pandulaacis pandulaacis 03. Jan 2015, 18:52 Liene Krúza

Knupja termometri mēdz būt ar gļukiem + knupi reāli to visu laiku ir jāzīž, nevis vienkārši jātur mutē, citādi termometrs izslēdzas.

Liene Krúza Liene Krúza 03. Jan 2015, 18:40 Murciņa

tadi termometri katram ir pa kabatai. ja bernam nav problem izmerit t,tad domaju nav svarigi,kad ir tas termometrs. gribetu iegadaties knupja veida,bet veikalos neesmu manijusi

Liene Krúza Liene Krúza 03. Jan 2015, 18:39

bet elektroniskienerada ka nakas. man majas ir 3veidu elektroniskie un kad bers ir slim,jokapec izmeru ar visiem un t mainas ir loti atskirigas. protams,ja ir t ,tad visi uzrada to t,bet ne tik augstu ka butu. lai vai kas dzivsudraba termometrs mus majas vel aizvien ir topa. man majas tadi ir 2,nolikti ta,lai neviens netiek klat,iun tie mera vispreciak.