Kā apkopt autiņbiksīšu izraisītu iekaisumu?

Kā apkopt autiņbiksīšu izraisītu iekaisumu?

02. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdaiņa vecums ir laiks, kad mazuļa aprūpe prasa nedalītu vecāku uzmanību un rūpes. Tomēr, lai cik uzmanīgi vecāki bērnu nekoptu, pastāv dažādas bieži sastopamas problēmas, no kurām reti kuram mazulim augot izdodas izvairīties. Viena no šādām problēmām ir autiņbiksīšu radīts iekaisums. Autiņbiksītes var radīt apsārtumu, izsitumus un iekaisumu, līdz ar to mazajam tas sagādā ļoti nepatīkamas sajūtas. Lai ātri un bez aizķeršanās mazo atbrīvotu no nepatīkamajiem simptomiem, „BENU aptiekas” farmaceite Dzintra Strautiņa iesaka efektīvākos līdzekļus problēmas ārstēšanai.

Autiņbiksīšu iekaisums var rasties atšķirīgu iemeslu dēļ un izpaužas vieglākā vai spēcīgākā formā, sākot no apsārtuma un mazām pumpiņām līdz pat dziļākam iekaisumam ar tādām izpausmēm kā ādas erozija. Visbiežākais iekaisuma rašanās iemesls ir ilgstoši pastiprināts mitrums, kas veidojas, autiņbiksītēm saskaroties ar ādu. Visbiežāk autiņbiksīšu iekaisumi bērniem parādās pirmā dzīves gada otrajā pusē, kad mazuli sāk barot ar cieto pārtiku, kas savukārt izraisa izmaiņas gremošanas procesā.

Ja bērnam ir jutīga āda, autiņbiksīšu iekaisums var kļūt par konstantu problēmu. Alergēni un smaržvielas, kas tiek izmantotas vienreiz lietojamajos autiņos, var kairināt mazuļa ādu un izraisīt hronisku autiņbiksīšu radītu iekaisumu. Tomēr arī šādos gadījumos ir vedi, kā no problēmas izvairīties. Būtiski ir piemeklēt autiņbiksītes, kas bērnam neizraisa alerģiju un kairinājumu. Alerģiskākiem bērniem piemērotākas var būt dabīgās autiņbiksītes, tomēr jāpatur prātā, ka šie autiņi biežāk jāmaina, jo to uzsūktspēja ir mazāka. Tomēr situācijām, kad bērna āda dzīst, kā arī laikā, kad svīšana ir pastiprināta, piemēram, naktīs un karstās dienās, dabīgie autiņi būs ļoti laba izvēle.

Kā stāsta „BENU aptieku” farmaceite, ārstējošu līdzekļu piedāvājums ir gana plašs, tomēr ir pazīmes, kurām noteikti jāpievērš uzmanība, izvēloties medikamentus, piemēram, iekaisuma intensitāte un periods. 

Iekaisuma veiksmīgākai ārstēšanai līdzās medikamentu lietošanai īpaši būtiska ir arī pareiza higiēna. Iekaisuma laikā autiņi jāmaina biežāk, rūpējoties, lai mazuļa āda nepārtraukti būtu sausa. Mazo vislabāk mazgāt tekošā ūdenī un nevajadzētu izmantot ziepes ar spēcīgām smaržvielām, jo tās var izraisīt papildu kairinājumu. Iekaisumam var palīdzēt arī vanniņas, kuras pagatavojamas, ūdenim pievienojot sunīšu vai kumelīšu tēju. Noslaucīšanai jāizmanto pēc iespējas mīkstāks dvielis, turklāt kustības nedrīkst būt berzējošas - bērna āda maigi jānosusina. Ļoti labvēlīgi iekaisumu var ietekmēt arī 10-15 minūšu gaisa peldes, kas nozīmē, ka pēc mazgāšanas ļauj mazuļa ādai nožūt istabas temperatūrā. Šim nolūkam zīdaini var uzlikt uz tīra dvieļa vai palaga, bet, ja mazais jau rāpo, videi jābūt pietiekami tīrai, lai kustoties āda nevarētu gūt infekciju. Pēc gaisa peldes bērna ādu var apstrādāt ar izvēlēto preparātu, un tad arī bērns būs sagatavots autiņa uzvilkšanai.

Iekaisuma gadījumā farmaceite rekomendē izvairīties no vienreizējo salvešu lietošanas. Salvetēm nereti tiek pievienotas ķīmiskas vielas, kuras iekaisuma gadījumā var ādu tikai lieki kairināt. Izvairīties vajadzētu arī no bērna drēbīšu un veļas mazgāšanas ar spēcīgu veļas mīkstinātāju un pulveri. Savukārt medikamenti vislabāko efektu iegūs, ja katru reizi pirms atkārtotas lietošanas pilnībā būs nomazgāta iepriekšējā kārta.