Jo labāk mitrināta mazuļa āda, jo pareizāk tā attīstās

10. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa āda ir maiga un jutīga, tāpēc prasa īpašu kopšanu. Māmiņu Klubs sarunā ar Capital Clinic Riga dermatoveneroloģi Elīnu Ozolu meklēja atbildes uz jautājumiem, kādiem aspektiem mazuļa ādas kopšanā jāpievērš lielākā uzmanība.

Mazuļa āda ir pilnīgi atšķirīga no pieaugušā cilvēka ādas, jo tās biezums ir pat par 20% plānāks. Tāpēc ikvienai darbībai, kas ietekmē bērniņa ādu, jābūt veiktai ar īpašu lielu apjomu. “Mazuļiem vēl nav attīstījušies ne tauku, ne sviedru dziedzeri, tāpēc arī tai ir pilnīgi atšķirīga termoregulācija no pieaugušu cilvēku ādas,” skaidro ārste Elīna Ozola.

Viņa norāda, ka mazuļa ādas kopšana no pirmās dzīves dienas līdz pat pirmajiem diviem gadiem, jo sevišķi pirmie mēneši, ir ļoti svarīgi, lai palīdzētu pareizi attīstīties imūnajai aizsardzībai un ādas aizsargspējām. Jo labāk mitrināta būs bērna āda, jo pareizāk tā attīstīsies un pareizāk arī noritēs nolobīšanās un atjaunošanās process.

Ādas attīrīšana

Mazuļa āda ir regulāri jāattīra, tāpēc ir svarīgi veikt vannošanu jeb peldes. Tām jāilgst 5 – 10 minūtes ūdenī, kura temperatūra ir no 37- 37,5 grādi. Ieteicams vannas ūdenim pievienot speciāli mazuļiem paredzētus mitrinošus līdzekļus, kuriem ir neitrāls sastāvs, kuri nesatur krāsvielas un smaržvielas. Pēc vannošanās un mazgāšanās jālieto ādu mitrinošs līdzeklis.

Ādas kopšana autiņbiksīšu apvidū

Īpaša vērība bērna aprūpē jāpievērš ādas kopšanai autiņbiksīšu apvidū. Tā kā kairinājums šajā zonā lielākoties rodas tāpēc, ka nepietiekami laicīgi tiek nomainītas autiņbiksītes, jācenšas to darīt iespējami biežāk. Tāpat arī ieteicams nodrošināt gaisa peldes, kā arī izmantot speciālos ādas kopjošos līdzekļus, kas paredzēti tieši ādas kopšanai autiņbiksīšu reģionā.

Dodoties ārpus mājām

Ja paredzēts kopā ar mazuli doties ārpus mājām, viens no veidiem, kā nodrošināt ādas attīrīšanu, ir mitrās salvetes. Tās izvēloties ārste iesaka pievērst uzmanību tam, lai salvetēm nebūtu pievienots alkohols, smaržvielas un krāsvielas. “Salvetēm jābūt pilnīgi neitrālām, lai ar tām varētu tīrīt gan dupsi, gan muti un rociņas,” vērš uzmanību dermatoveneroloģe Elīna Ozola.