Ikdiena ar bēbīti: Kad dikti garšo avokado

Ikdiena ar bēbīti: Kad dikti garšo avokado

27. Mar 2019, 13:09 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Noteikti katram būs savs stāsts par avokādo un arī man sākums šim zaļajam brīnumam ēdienkartē nebija pozitīvs. Zinu, ka Avokādo satur ļoti daudz dažādu labo vitamīnu, kurus mums vajadzētu ikdienā uzņemt caur pārtiku un, kuri tādā koncentrācijā nav nemaz pieejami citos augļos un dārzeņos, taču ne pa kam manas garšas kārpiņas to nepieņēma. Kad bijām kalnos, pamanīju, ka daudzi vēža pacienti ēda avokādo brokastīs - gan salātos, gan vienkārši smērēja uz maizītēm. Tad es lēnām, tieši pateicoties šim "Kāp cīņai pret vēzi" kāpienam, savā ēdienkartē iekļāvu avokādo. Sāku ar vienu šķēlīti, tad pusīti, līdz varēju visu maza izmēra avokādo noēst brokastīs ar graudaino biezpienu un rupjmaizes škēlīti. Šādas brokastis es baudīju arī visu visu grūtniecības laiku aizvadītajā gadā, gaidot ceturto bērniņu mūsu ģimenē.

Kad mazulītei pienāca piebarošanas laiks, par ēdienkarti runājām arī ar mūsu foršo ģimenes ārstu, lai arī šķiet, Tev taču, četru bērnu mammai, tas būtu jāzina, tiešām lielisks Ģimenes ārsts. Viņš saka - mēģiniet ar avokādo, banānu, ķirbīti, burkānu... Pie sevis nodomāju - ja jau man tik grūti gāja ar avokādo, kā lai to dabū iekšā zīdainim, jo mājās mums neviens cits avokādo neēd, esot kā ziepes :)

Tad es, tomēr konservatīva būdama, sāku ar pašizaudzētu ķirbīti un no zemniekiem pirktiem burkāniem. Jā, meitiņai tas garšoja, tad banāns arī bija ok un tad, kad es sapratu, ka pirktie burciņbiezeņi mums "nerullē", mazā sāk šķirot, kam spiež muti ciet un, ko ēd ar plati atvērtu muti, sāku domāt, ko vēl varētu, jo mazā dāma sāk kļūt izvēlīga. Nolēmu riskēt ar avokādo. Plusi daudz:

1. Mīksts

2. Ērti stampājās, pat nav jāmaļ brenderī

3. Krāsa smuka

4. Vitamīnu kokteilis lielisks

Un, jā, pirmajā reizē meitiņa, kurai nu jau 7 mēneši, bet avokādo ēdam jau no sešiem, apēda veselu pus "zaļo brīnumu". 

Šo atklājumu vakar stāstīju arī mūsu ģimenes ārstam, arī viņš teica, ka pirms viņš izpētījis, ar ko Amerikā mazuļus sāk piebarot, nekad nebūtu domājis, ka vienu no pirmajiem un pat ļoti agri ( no 4mēnešiem) vecāki tur, pāri okeānam, izvēlas tieši avokādo.

Tad nu tagad šis, mums abām, vienīgajām no visas kuplās ģimenes, ir nr.1 brokastīs. Šorīt viņai pamiksēju garšas, lai avokādo būtu kopā ar omes izaudzēto ķirbīti. Ēda ar milzīgu apetīti un vērojot šo skaisto zaļo krāsu, tā vien liekas, ka pavasaris mums ir tepat aiz durvīm.

Papētīju, ka vienīgais, kad avokādo neiesaka, ir cilvēkiem ar lieko svaru un tad, ja ir alerģijas.

Tā kā mums alerģija nav un svars pat nedaudz "prasoties" vairāk, tad to "uzdzīsim" ar avokādo un banāniem, pie reizes uzņemot tik daudz labos vitamīnus.

Lai saulaini, gardi gaidot atnākam pavasari...

 

Anettte_G Anettte_G 28. Mar 2019, 10:52

Launagam iesaku saspaidīts banāns ar avokado😀

Mamm.mamm Mamm.mamm 27. Mar 2019, 21:37

Paldies par ideju! 😀