VIDEO: Ievies gulētiešanas rituālus

31. Jan 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad ģimenē ir ieradies bēbītis, mammai rodas jautājums- vai mazulim nepieciešams režīms un kādus rituālus pirms miedziņa ieviest. Par to visu pastāstīs miega speciālists, ārsts - anesteziologs Juris Svaža.

Kā atzīst miega speciālists, režīmam, noteikti būtu jābūt, tomēr pirmie trīs mēneši ir adaptācijas periods, kad šis režīms varētu arī nebūt, jo mazulis vēl tikai pielāgojas un mācās kaut ko saprast.

Runājot par gulēšanas režīmu un gulēšanas reižu skaitu, no pusgada vecuma būtu jābūt 2-3 diendusām, kā arī – jāsāk atradināt no nakts barošanas.

Nakts celšanās un ēšanas reizes, pēc māmiņu domām, ir visai nogurdinošas. Taujāts miega speciālistam, kā rīkoties, ja bērns nakts laikā ceļas, lai vienkārši uzēstu, viņš uzskata, ka mazuļiem celšanās naktī šajā vecumā ir ieradums, nevis izsalkums, tāpēc no nakts ēšanām vajadzētu atradināt.

Lai nakts miedziņš būtu saldāks, vēlams ieviest gulētiešanas rituālus un to varat sākt ar vienkāršākiem veidiem – pašūpināt, padziedāt, veikt maigu masāžu, palasīt pasakas.

Populārākie gulētiešanas rituāli ir:

  • Šūpuļdziesmas
  • Pasakas
  • Vannošanās
  • Parunāšanās
  • Samīļošanās
  • Gaisa peldes
  • Pidžamas vilkšana, zobiņu tīrīšana
  • Masāža

"Rituālam jābūt nemainīgam dienu no dienas," uzsver miega speciālists. "Mazam bērniņam iemidzināšanas rituālu vēlams sākt ar gaisa peldēm – tā tiek atbrīvoti muskuļi pirms miega. Gaisa peldes, vannošanās siltā ūdenī, autiņbiksīšu maiņa, viegla masāža, mierīga vakara maltīte – tie ir rituāli, kas ideāli iederēsies pavisam maza bērniņa vakara noslēgumā."

Saldus sapņus mazuļiem!

Māmiņu Klubs

ONLINE TV: Viss par mazuļa miedziņu kopā ar Juri Svažu

Videosarunu vada Kristīne Damškalne

Tiešraidi piedāvā 


20130111075743-16793.jpg

annijalise annijalise 31. Jan 2013, 10:50

mana jaunākā meita 1,3 g.v. tagad pati to gulēšanas lietu regulē-
dienā ap pusdienlaiku atnāk man klāt, un vajag mazliet krūti, un miedziņš klāt.
vakarā ap pl.22.00. viņa aiziet un izslēdz TV, un tad nāk pie manīm, ietraušas klēpī, pazīž krūti, es padziedu dziesmiņu un nakts miers mājās ir iestājies.
Ir naktis kad meita pamostas ap 4.00, mazliet pazīž krūti, un guļ tālāk līdz rītam.