Ieteikumi, kā izveidot piena banku

22. Nov 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajās dienās pēc mazulīša piedzimšanas veidot piena uzkrājumus vēl nav iespējams, jo šajā laikā māmiņai sāk veidoties tikai pirmpiens, un katra tā lāsīte ir ļoti svarīga mazajam cilvēkam.

Rīgas Dzemdību nama neonatoloģe Kristīne Rasnača teic, ka brīdis, kad jaunā mamma var sākt domāt par piena uzkrājuma veidošanu, ir laiks, kad sāk rasties īstais piens un tā apjoms, iespējams, pat pārsniedz daudzumu, kuru pieprasa bērniņš.

Kad atslaukt?

Lielai daļai sieviešu vieglāk pieniņu atslaukt ir pēc barošanas, kad mazulis ir tikko paēdis un krūts ir sastimulēta. Šajā brīdī mazulis ir jau paēdis un atlikušo pieniņu var atslaukt, lai veidotu tā uzkrājumus.

Kā atslaukt?

Kristīne Rasnača norāda, ka nav lielas nozīmes tam, kā māmiņa atslauc pienu – to var darīt ar roku, izmantot manuālo vai arī elektrisko piena sūknīti. Svarīgākais, lai mamma justos komfortabli.

Kas noteikti jāievēro?

Pirms jebkuras piena atslaukšanas ir svarīgi ievērot higiēnas pamatprasības. Tas nozīmē, ka pirms tam obligāti rokas jānomazgā ar ziepēm. Svarīgi pārdomāt arī to, kur piens tiks atslaukts – tie var būt gan speciālie maisiņi, kuros pēc tam pienu uzglabāt, pudelīte, no kuras mazulis uzreiz tiks barots, vai arī speciālie piena uzglabāšanas trauciņi – galvenais, lai tie būtu tīri. Tāpat arī jāievēro, lai tīrs būtu atslaukšanas procesā izmantotais piena pumpītis.

Cik ilgi un kā pienu uzglabāt?

Ja paredzēts, ka ar atslaukto pienu bērniņš tiks barots jau tuvākajā laikā, pienu istabas temperatūrā var uzglabāt līdz 6 stundām, savukārt ledusskapī to var uzglabāt līdz 24 stundām. Ja paredzēts uzkrājumus veidot ilgākam laika posmam, jāizmanto saldētava. Speciāliste norāda, ka situācijās, kad tiek izmantota parastā saldētava, kurā temperatūra mēdz svārstīties, atslaukto pienu tajā var uzglabāt 3-4 mēnešus, savukārt, ja tiek nodrošināta konstanta -18 grādu temperatūra, šādā saldētavā uzglabāšanas termiņš var sasniegt 6 līdz pat 12 mēnešus.

Pirms liec saldētavā…

Pirms liec saldētavā traukus ar atslaukto pienu, obligāti uz tiem uzraksti atslaukšanas datumu, lai zinātu, cik ilgi tas tiek uzglabāts.

Kā atsaldēt pienu pirms lietošanas?

Lai atsaldētu pieniņu, nekādā gadījumā nedrīkst izmantot mikroviļņu krāsni vai arī to strauji karsēt uz uguns. Tā vietā ideālais variants ir iepriekšējā diennaktī to izņemt no saldētavas un ielikt ledusskapī, lai tas lēnām atlaidinātos. Pirms lietošanas pienu var siltā ūdenī nepieciešamības gadījumā atlaidināt un uzsildīt līdz vajadzīgajai temperatūrai.

Nesasaldē atkārtoti!

Atkārtoti sasaldētam pienam mainās gan kvalitāte, gan tā struktūra, tāpēc pienu atkārtoti sasaldēt un dot bērnam nekādā gadījumā nedrīkst.

Vairāk ērtību, vairāk piena, kā arī vienkārši paņemt līdzi*

Manuāls krūts piena sūknis ar masāžas spilventiņu

VAIRĀK PAR PUMPĪTI UZZINI ŠEIT->>>