Ieteikumi 9-12 mēnešus vecu bērniņu barošanai ziemā

Ieteikumi 9-12 mēnešus vecu bērniņu barošanai ziemā

30. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sākot ar astoņu mēnešu vecumu, zīdaiņa ēdienkartē pakāpeniski jāiekļauj gaļa, zivis un pākšaugi, kas ir olbaltumvielu un dzelzs avots. Kādi ir uztura speciālistu ieteikumi ziemas sezonā, kad organismu apdraud saules trūkums, aukstums un baktēriju vai vīrusu uzbrukumi 

Konsultē sertificēta uztura speciāliste Gita Ignace.

Kādu gaļu jādod bērnam šai laikā un kā pagatavot? Kur iegādāties, lai ir droši?

Ieteiktu sākt piebarot ar teļa, truša vai vistas gaļu. Gaļa ir jādod bērnam sutināta vai tvaicēta, noteikti ne cepta. Labi gaļu iegādāties no zināmām saimniecībām, kur esat droši, ka to iepriekš pārbauda. Burciņās nopērkamā gaļa ir droša lietošanai uzturā, ja nav iespēju iegādāties kvalitatīvu gaļu, tad tas ir labs risinājums. Protams, bērnam nekas nenotiks, ja dosit lielveikalā nopērkamu gaļu, bet lai tie noteikti nav gaļas izstrādājumi, piemēram, desas, cīsiņi, tos nevajadzētu lietot bērniem.

Buljons nav piemērots bērniem?

Speciāli buljonu bērnam nav jādod, bet, ja tas vēlākos mēnešos ir kopā ar zupu, no kvalitatīvas gaļas, bez garšas pastiprinātājiem un sāls, tad var nelielos daudzumos dot.

Vai zivis lietojamas rahīta profilaksei? Kādas labāk un kā pagatavojamas? Kur iegādāties, kā izvērtēt piemērotību bērniem?

Tas nav gluži pareizs apgalvojums, ka zivis jāēd rahīta profilaksei, tādā gadījumā drīzāk zivju eļļa, bet Latvijā rahīta profilaksei maziem bērniem jau no dažu nedēļu vecuma ir ieteicams lietot D vitamīnu. Apmēram no sešu mēnešu vecuma var sākt lietot zivju eļļu. Netreknas zivis nevar nodrošināt bērnu ar nepieciešamo D vitamīna devu.

Zivis labāk ir gatavot sutinātas vai tvaicētas, tikai ne ceptas. Zivs kvalitāti ir grūti noteikt, ja vien tā nav audzēta īpašā zivju audzētavā un augusi pārbaudītos ūdeņos. Ja vecāki baidās par zivju kvalitāti, tad labs risinājums ir burciņās nopērkamā zivs, kā arī, tad jūs būsit pārliecināti, ka bērns neapēdīs zivs asakas.

Kādas izmaiņas šajā vecumā dārzeņu un augļu lietošanai uzturā saistībā ar ziemas sezonu?

Šajā vecuma posmā droši var izmēģināt arī kādu augli, neiesaka sākt ar citrusaugļiem, jo tiem ir lielāks risks izraisīt alerģisku reakciju. Āboli, bumbieri, banāni ir diezgan viegli atrodami arī audzēti bio saimniecībās, ziemā galvenokārt nākuši no citām valstīm. Āboli vēl joprojām atrodami arī vietējie.