Ieteikumi 6-8 mēnešus vecu bērniņu barošanai ziemā

Ieteikumi 6-8 mēnešus vecu bērniņu barošanai ziemā

28. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā jau māmiņām zināms, sākot ar sešu mēnešu vecumu, zīdaiņiem jāsāk dot piebarojums – augļu, dārzeņu un ogu biezeņi vai to sulas, kam nepievieno cukuru. Kā to labāk paveikt ziemā, kad svaigu sezonas augļu un dārzeņu ir maz vai pat nav vispār, bet par veikalā nopērkamajiem nav drošas pārliecības – zīdaiņiem tie piemēroti?

Konsultē sertificēta uztura speciāliste Gita Ignace.

Kādus augļus, dārzeņus arī ziemā var droši izmantot norādītā vecuma bērnu piebarošanai?

Vislabāk sākt piebarošanu ar dārzeņiem, ja bērniņam ir samazināts svars, tad ar putru. Diemžēl ziemā vecākiem ir sarežģītāk atrast piemērotu uzturu piebarošanai, jo izvēle nav tik liela. Ideālā gadījumā vecākiem vajadzēja jau vasarā un rudenī sasaldēt pašu vai kādas bio saimniecības audzētos dārzeņus un ogas, protams, vitamīnu daudzums produktos būtu samazinājies, bet tas būtu pats labākais risinājums. Ja tomēr tā nav darīts, tad ieteiktu sākt piebarojumu ar ķirbi, tajos vēl saglabājušies vitamīni salīdzinoši daudz, tam ir neitrāla garša, kas ir ļoti svarīgi sākot piebarot un to noteikti varēs diezgan viegli atrast vecmāmiņu vai lauksaimnieku krājumos. 

Vēl no dārzeņiem kā pirmos var dot kabaci, puķkāpostu, brokoli, cukini. Augļus ieteicams dot tikai tad, kad bērns ir piebarots vismaz mēnesi. Augļi lielākoties ir pārāk saldi, bērns pie tā var pierast un vēlāk atteikties ēst dārzeņus, diemžēl arī lielākā daļa veikalā nopērkamo gatavo putru ir pārāk saldas, lai ar tām sāktu piebarot. Piebarošanas galvenais princips ir jauns produkts vienreiz nedēļā, tā vieglāk varēs noteikt alerģijas risku. Pirmajā piebarošanas mēnesī zīdainim būs tikai viena ēdienreize ar piebarošanu, otrajā var jau divas.

Kā ar tik pierastajiem āboliem, banāniem, burkāniem, ķirbjiem? Kā ar tiem ziemā? 

Kā jau minēju, ķirbis ir ļoti laba izvēle, lai sāktu piebarot, bet pārējos nosauktos produktus ieteiktu atlikt uz nedaudz vēlāku laiku, arī burkānu, kas reti, bet mēdz izraisīt alerģiju. Šobrīd atrodami arī vietējie āboli, burkāni un ķirbji, Latvijā audzētie, tiem, protams, salīdzinot ar vasaru, rudeni ir zemāka uzturvērtība, bet tādēļ nav iemesls tos neēst vispār. Lielveikalos un bio veikalos dažkārt atrodami eko vai bio āboli, banāni, burkāni, ķirbji, dažkārt ne Latvijā audzēti, bet citā valstī, kas arī ir labs risinājums.

Vai vitamīniem bagātās sulas – apelsīnu, greipfrūtu, ananāsu tādā vecumā jau var dot?

Nē, nevar. Vislabāk bērnu dzirdināt ar ūdeni, nepieradināt pie sulām. Citrusaugļi ir liels alerģijas risks, ja tomēr vecāki vēlas dot bērnam dzert sulu, tad lai tā ir nesaldināta ābolu sula. Sulā esošais skābais un saldais salikums ļoti bojā zobus.

Ja produktus piebarošanai pērk veikalā, tad kā pēc iespējas labāk tos apstrādāt?

Veikalā nopērkamie dārzeņi, augļi ir kārtīgi jānomazgā, ja iespējams, pat jāapplaucē karstā ūdenī. Tos, kurus iespējams, vienkārši kārtīgi nomizo, arī ābolus, bumbierus.

Ja izmanto pašas ziemai noglabātos augļu un dārzeņu krājumus, tad kādi ieteikumi gatavošanai? Vārīt, sautēt veselus utt.? 

Ja tie ir saldēti dārzeņi, tad tie ir jāatsaldē un bērna vajadzībām vislabāk iztvaicēt virs sieta, tad sablenderēt vai vienkārši saspaidīt ar dakšu vai dot veselus, kā nu kurš vecāks ir izvēlējies to darīt. Protams, var arī sautēt vai vārīt ūdenī, nevajadzētu cept.

Lasīju, ka biezenim var pievienot saulespuķu, olīveļļu. Vai tad jau tik maziņiem var?

Jā, tas ir ļoti ieteicams. Tas palīdz uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem, kā arī veicina bērna attīstību, uzlabo ēdiena garšu. Eļļai ir jābūt kvalitatīvai. 

Putru izvēlē ir kādi īpaši ieteikumi ziemas laikā? Vai labākas nevis aplejamās, bet pašu gatavotās?

Sākot piebarot ar putru, svarīgi dot tādu, kas nesaturēs glutēnu, kas var izraisīt alerģisku reakciju. Putras bez glutēna būs griķu, rīsu, kukurūzas, prosas. Rīsu putra dažkārt var radīt aizcietējumus, to ieteicams lietot kopā ar dārzeņiem. Veikalos nopērkamās putras pārsvarā ir saldas, ar tādām nav ieteicams sākt piebarot. Pirms pirkšanas uzmanīgi izlasiet vai putrai pārlieku nav pievienoti saldinātāji un cukurs. Putru aplej vai vāra ūdenī, nekādā gadījumā ne govs pienā, tas nav ieteicams pirmajā dzīves gadā. 

Kā ar produktiem, ko vīrusu laikā iesaka imunitātes stiprināšanai – medus, citrons, ķiploki? Tādā vecumā jau laikam vēl nevar lietot?

Medu un medus produktus nav ieteicams lietot pirmajā dzīves gadā. Lai gan tie ir ļoti veselīgi, tie ir alerģiski produkti. Ķiploku var mēģināt pievienot kādam sautējumam vēlākajos mēnešos, bet citronu reti kuram tik mazam bērnam varēs iebarot. Pirmajā dzīves gadā bērna galvenais uzturs ir mātes piens, tas arī būs galvenais imunitātes stiprinātājs, ja mamma pariezi un veselīgi ēdīs pati. Arī mākslīgajos piena maisījumos ir jau pievienoti dažādi vitamīni un minerālvielas.

Varbūt ziemā jālieto papildus vitamīni?

Vienīgais vitamīns, kas obligāti jālieto Latvijā augošajiem bērniem ir vitamīns D.

Vai vēl kādi ieteikumi barošanai ziemā 6-8 mēnešus veciem zīdaiņiem?

Bērnu ēdienam var pievienot nedaudz zaļumus, kādu vasarā sasaldētu dilli vai lociņu. Var arī biezenītim pievienot sablenderētus diedzēto graudu vai sēklu zaļo daļu, tādējādi ēdienu papildinot ar enzīmiem, minerālvielām un vitamīniem.

Dzirdēts, ka visderīgākie produkti zīdaiņiem ir tie, kas izauguši pie mums. Vai tikai tā?

Daļēja taisnība tā ir, bet to ir grūti realizēt ziemā, ja neesi sarūpējis saldētavā lielus krājumus un slinkums diedzēt pašam sēklas un graudus. Dārzeņi un augļi organismam ir nepieciešami, dažkārt cilvēki aizbildinās ar to, ka nav jau ko pirkt, jo nav Latvijā auguši un izvēlās vispār nelietot ziemas periodā augļus un dārzeņus, bet tā darīt arī nav pareizi.